Miért fontos a napszemüveg viselése?

Miért fontos a napszemüveg viselése?

Miért fontos a napszemüveg viselése?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.08.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse több kárt okozhat, mint amennyit használ.

Miért kell védeni a szemet?

Az UV-sugárzás – az UVA és UVB-sugarak – károsíthatják a szemet erős napsugárzás esetén, azonban még felhős időjárás esetén sem árt óvatosnak lenni. A szoláriumok és lézerek mesterséges UV-sugárzásnak tehetik ki önt, amely szintén káros lehet a szemére.

A nagyon sötét napszemüvegek, amelyek nem akadályozzák az UV-sugarakat, jobban károsíthatják a szemet, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget. Ennek az az oka, hogy a sötét lencsék hatására pupillái szélesebbre nyílnak, és több fényt engednek a szemébe, mint napszemüveg nélkül, hiszen a hunyorgás természetesen segíthet a szem védelmében.

UV-sugárzás okozta betegségek

Még ha rövid ideig is, de a szemet érő UV-sugarak növelhetik bizonyos állapotok és betegségek kialakulásának esélyét. Ilyen betegségek példádul a szem leégése, a hóvakság, a szürkehályog, a makuladegeneráció vagy a melanóma a szemen.

Mikor és milyen napszemüveget érdemes viselni?

A széles karimájú kalapok és sapkák a nap UV-sugárzásának csak a felét védik, ezért érdemes a szabadban napszemüveget viselni (még télen is). Tavasszal és nyáron felhős időben sem árt egy világosabb lencséjű napszemüveg, hiszen a felhők nem akadályozzák meg az UV átszűrődését. A szemüveget érdemes ezért optikában beszerezni, ahol nemcsak a divatnak megfelelő keretek közül válogathatunk, hanem a szemüveglencse megfelelően védi a szemünket. Csábító lehet egy-egy fast fashion üzletben vagy bevásárlóközpontban kínált szemüveg, azonban ezekkel érdemes óvatosan bánni, hiszen nem tudjuk, milyen minőségű lencsével rendelkeznek.

Az UVA- és UVB-sugarak 99-100%-át gátló napszemüvegek tökéletes választás, de a napszemüveg vásárlásakor az alábbiakra is figyelnie kell.

A lencsék lehetőleg azonos színűek legyenek. Ha a lencsék világosról sötétre váltanak, akkor a legsötétebb rész legyen felül, és ne hirtelen váltson a sötét rész világosabbra, legyen egy természetes átmenet.

Lásson jól a napszemüvegben, ne érezze kényelmetlennek, sötétnek, ne válasszon túl nagy keretet az arcához képest.

Próbáljon olyan árnyalatú lencsét választani, amiben jól látja a színeket (ez főként a közlekedésben fontos).

Ha szabadtéri sportot vagy olyan munkát végez, amely veszélyes lehet a szemére, válasszon olyan lencsét, amely ellenáll az ütésnek és polikarbonátból készült. Érdemes olyan napszemüveget is beszerezni, amely körbeöleli az arcát, hogy megvédje az oldalról érkező széltől és UV-sugárzástól.

A gyerekeknek és az időseknek is szükségük van a megfelelő napszemüvegre a káros sugarak ellen. Életkoruknak megfelelően fontos, hogy rugalmas anyagból készüljön a keret, illetve ne legyen túl sötét a lencse.

Lehetőleg kerülje a napot délelőtt 10 és délután 16 között. Ezek a csúcsidőszakok, amikor az UV-sugarak a legjobban károsítják a szemet. Az UV elleni védekezést – főleg a nyári időszakban – egészítse ki kalappal, sapkával.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.08.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.