Száraz szem

Száraz szem

1 perces olvasási idő
Szerző: Semmelweis Egyetem, általános orvostudomány
A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója egy olyan otthon is elvégezhető gyakorlatsort mutat be, melynek alkalmazásával a tünetek jelentősen csökkenhetnek.

Krónikus szemhéjgyulladás vagy szemszárazság is állhat az állandó könnyezés hátterében. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszkető, égő érzés, a bevörösödött szemek és a szemfáradtság.

Miért fontos a megfelelő minségű és mennyiségű könny a szemünk számára?

Sok páciensnél a könnyút teljesen nyitott, és a könnyezést a szemhéjak krónikus gyulladása vagy szemszárazság okozza. Ez utóbbi esetben a könny egyik fontos alkotóeleme, a lipid nem termelődik a szemhéjakban lévő mirigyekben, vagy nem kerül bele a könnyrétegbe – magyarázza dr. Szalai Irén, a Szemészeti Klinika egyetemi tanársegédje. A szemfelszín védelméhez azonban a könny minden összetevőjének megfelelő arányára van szükség, különben a könnyréteg nem tudja ellátni feladatát, hamarabb elpárolog, szemünk irritálttá válik, és a látás elhomályosodhat.

Mi okozhatja a panaszokat?

A kevés vagy rendszertelen folyadékfogyasztás, hosszú ideig tartó szemcsepp használat vagy a rossz sminkelési szokások is ronthatnak a szemhéj állapotán. Emellett a digitális eszközök egyre gyakoribb használatakor sokszor elfelejtünk rendszeresen pislogni és ezáltal ritkábban kerül fel a nedvesítő könnyréteg a szemfelszínre, ami aztán további panaszokat okozhat, mint például a pirosság, viszketés, idegentest-érzés, szemfáradtság vagy a könnyezés.

Mit tehetünk ellene?

Az alábbi videóban látható szemhéjtoalett mindennapos alkalmazása segít enyhíteni, sok esetben megszüntetni a tüneteket, mely jelentősen javíthatja a páciensek életminőségét.

Száraz szem - Részletesen a témáról
Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?
A legboldogabb pillanataidban könnyek ülnek a szemedben, de ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb kellemetlenné teszi a mindennapokat. Mit tehetünk?
Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.
Hogyan ápoljuk a bőrünket a gazdasági válság idején?
Eljön az idő, amikor a családi élet háttérbe szorítja az arcápolásra fordítható időt, vagy éppen kevesebbet tudunk erre a célra áldozni. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban aktuálisabb a kérdés, mint valaha: mire is valóban szükségünk?
Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez.
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz bocsát ki. A kékfény okozta károk csökkentése érdekében érdemes lehet kékfényű szemüvegeket és lencséket használni, melyek segíthetnek korlátozni a szemet naponta érő kékfény mennyiségét.
Hasznos lehet
Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.
Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?
A legboldogabb pillanataidban könnyek ülnek a szemedben, de ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb...