Szénanátha

Szénanátha

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász
Az allergiás nátha ugyan nem tartozik az életet közvetlenül veszélyeztető betegségek közé, de tünetei jelentősen rontják a betegek életminőségét. Alulkezelt betegség, mert enyhe tünetekkel sokan nem fordulnak orvoshoz, fontos azonban tudni, hogy kezelés nélkül súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Az allergiás nátha a magyar a lakosság 25%-át érinti. Az allergia nem más, mint az immunrendszer felfokozott heves reakciója, túlműködése a környezetünkben lévő olyan anyagokkal szemben, amik valójában ártalmatlanok az emberi szervezet számára. Minél nagyobb koncentrációban, minél több ideig van környezetünkben az allergén, annál nagyobb a valószínűsége az allergia kialakulásának.Ebben közrejátszanak genetikai tényezők (allergiás szülőknek nagyobb valószínűséggel lesz allergiás a gyermeke is), a környezetszennyezés, a dohányzás, passzív dohányzás.

Tünetek

Az allergén hatására a légúti nyálkahártya, a szem kötőhártyája és a bőr úgynevezett hízósejtjeiből különféle anyagok (pl.: hisztamin) szabadulnak fel, amik felelősek a tünetek kialakulásáért. Ezek a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, garat- és torokviszketés, szaglás, ízérzés romlása, kipirosodott, viszkető, könnyező szem.

Diagnózis

A diagnózis felállításához a típusos tűnetek átbeszélésén túl a Prick tesztet, illetve fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzését javasolják, hogy a hasonló panaszokat okozó egyéb betegségeket ki lehessen zárni (orr- és melléküreg gyulladás, orrpolip, daganat).

Kezelés

A tünetek súlyosságától függően lépcsőzetes gyógyszeres kezelést alkalmazunk.

Elsődleges szerepe van az antihisztaminoknak, melyek tablettás formában napi egyszeri alkalmazás mellett hatékonyan csökkentik a tüsszögést, orrfolyást, szemtüneteket, de hatástalanok az orrdugulásra. Orrdugulás esetén a gyors tünetenyhítés érdekében használhatók az érösszehúzó, nyálkahártya duzzanatot csökkentő orrsprayk, melyeket önmagukban 5-7 napnál tovább nem szabad alkalmazni, mert nyálkahártya károsodást okoznak.

A terápiát ki kell egészíteni szteroid tartalmú orrsprayvel. A szteroidtól ebben az esetben nem kell tartani, nem okoz hozzászokást, káros mellékhatása sincs, viszont rendszeresen alkalmazva megakadályozza az orrdugulást, javítja az orrlégzést, szaglást, ízérzést.

Tengervizes, vagy fiziológiás sóoldatos orrmosás lemossa az allergéneket az orr nyálkahártyájáról, ezzel enyhítve a tüneteket, ezt naponta többször is végezhetjük.

Szezonális allergia esetén célszerű a kezelést 1-2 héttel a várható pollenszezon előtt elkezdeni, és folyamatosan alkalmazni. A rendszertelen gyógyszerszedéstől nem várható tartós javulás.

Pollennaptár az interneten elérhető, pollenjelentést szinte minden időjárás előrejelzés tartalmaz már, érdemes nyomon követni.

A fenti terápiák a tüneteket kezelik, de az allergiát nem szüntetik meg. Az egyetlen oki kezelés az immunterápia, melynek során tisztított koncentrált allergén kivonattal a szervezetet érzéketlenné tesszük, immuntoleranciát alakítunk ki az adott anyaggal szemben. Súlyos, nehezen kezelhető esetekben érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

(Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász)

Útmutató

  • Az allergiás nátha a leggyakoribb allergiás betegség a fejlett országokban.
  • Tartós köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés esetén mindenképpen tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges.
  • Az allergia vizsgálat legegyszerűbb módja a bőrpróba, más néven Prick teszt. 
  • A diagnózis felállításakor ajánlott fül-orr-gégészeti vizsgálat végzése is, hogy a hasonló panaszokat okozó egyéb betegségeket ki lehessen zárni.
  • A tünetek súlyosságától függően lépcsőzetes gyógyszeres kezelést alkalmaznak.
Szénanátha - Részletesen a témáról
Hogyan lehetünk újra kipihentek, ha allergiával küzdünk?

Hogyan lehetünk újra kipihentek, ha allergiával küzdünk?

A kánikula is okozhatja, de ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben is csak aludnánk, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenvedünk. Mit tehetünk ilyenkor?
Akár egy hét alatt is kialakulhat orrcseppfüggőség

Akár egy hét alatt is kialakulhat orrcseppfüggőség

Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról is tájékoztatott, hogy a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat.
Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?

Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?

Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.
5 gyakori hiba, amit elkövethetünk antihisztamin szedése során

5 gyakori hiba, amit elkövethetünk antihisztamin szedése során

Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.
Dr. Hangonyi Csilla Szerző: Dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen tünetei vannak a szénanáthának?
Mit írtak mások a szénanátha témában?
Hasznos lehet
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben vis ...
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...