Könnyezés

Könnyezés

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.

Miért fontosak a könnyek?

A könny sokféle összetevőből áll: vízből, ami egy sós folyadék, különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal; olajokból, amik kenőanyagként szolgálnak; nyálkából, amely az egyenletes eloszlást biztosítja; antitestekből és speciális fehérjékből, amelyek védenek a fertőzésekkel szemben. Ahogy látod, a könny egy igen összetett keverék, amely nagymértékben felelős azért, hogy a szemed megfelelően tudjon működni.

Mi történik, ha nem termelődik elég könny?

„Ha a könnyek nem biztosítanak elegendő nedvességet, könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, szemszárazság lép fel” - mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. „Ez nagyon sok esetben nem okoz tüneteket, ha azonban huzamosabb ideig fennáll, tapasztalhatunk szemcsés érzetet, mintha homok lenne a szemünkben, viszketést, homályos látást, fényérzékenységet vagy kipirosodást. Ez már tartósabb irritációt jelez, mivel a szaruhártya tápanyagok híján sokkal érzékenyebb.”

Mi okozhat könnyezést?

Néhány esetben előfordulhat az is, hogy a szemszárazság miatt túl sok könny termelődik. Ezt a furcsa állapotot reflex könnyezésnek nevezik. Azért jelentkezik, mert a nedvességhiány irritálja a szemet, amely az idegrendszeren keresztül jelzést küld, hogy több nedvességre van szüksége. A test válaszként több könnyet termel, hogy ezt ellensúlyozza. Ilyen érzést tapasztalhatsz például akkor, amikor valami belemegy a szemedbe, hideg levegő – szél éri és az irritáció miatt könnyezni kezdesz. A célja, hogy visszaállítsa a szemet védő folyadékréteget. Azonban ezek a könnyek összetételükben eltérőek, főként vízből állnak, így bár a szennyeződéseket ki tudják mosni a szemedből, a felszínét nem tudják megfelelően bevonni.

Útmutató

  • Amennyiben túl sok vagy túl kevés könny termelődik, akkor érdemes elmennünk szemészeti vizsgálatra, hogy elkerüljük a krónikus állapotok kialakulását.
  • Az orvos utasításai mellett érdemes lehet a következőket is betartani: igyál sok folyadékot, kerüld a huzatos helyeket, a dohányfüstöt és az irritáló anyagokat, szellőztess gyakran, csökkentsd a képernyő előtt töltött időt, aludj eleget.
  • Orvossal egyeztetve szemcsepp használata is javasolt lehet.
Hasznos lehet
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni...
Javulhat a gyógyulási esély a melanomás betegeknél
Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanómás betegek túlélési esélye Magyarországon.
Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni...