Könnyezés

Könnyezés

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.

Miért fontosak a könnyek?

A könny sokféle összetevőből áll: vízből, ami egy sós folyadék, különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal; olajokból, amik kenőanyagként szolgálnak; nyálkából, amely az egyenletes eloszlást biztosítja; antitestekből és speciális fehérjékből, amelyek védenek a fertőzésekkel szemben. Ahogy látod, a könny egy igen összetett keverék, amely nagymértékben felelős azért, hogy a szemed megfelelően tudjon működni.

Mi történik, ha nem termelődik elég könny?

„Ha a könnyek nem biztosítanak elegendő nedvességet, könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, szemszárazság lép fel” - mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. „Ez nagyon sok esetben nem okoz tüneteket, ha azonban huzamosabb ideig fennáll, tapasztalhatunk szemcsés érzetet, mintha homok lenne a szemünkben, viszketést, homályos látást, fényérzékenységet vagy kipirosodást. Ez már tartósabb irritációt jelez, mivel a szaruhártya tápanyagok híján sokkal érzékenyebb.”

Mi okozhat könnyezést?

Néhány esetben előfordulhat az is, hogy a szemszárazság miatt túl sok könny termelődik. Ezt a furcsa állapotot reflex könnyezésnek nevezik. Azért jelentkezik, mert a nedvességhiány irritálja a szemet, amely az idegrendszeren keresztül jelzést küld, hogy több nedvességre van szüksége. A test válaszként több könnyet termel, hogy ezt ellensúlyozza. Ilyen érzést tapasztalhatsz például akkor, amikor valami belemegy a szemedbe, hideg levegő – szél éri és az irritáció miatt könnyezni kezdesz. A célja, hogy visszaállítsa a szemet védő folyadékréteget. Azonban ezek a könnyek összetételükben eltérőek, főként vízből állnak, így bár a szennyeződéseket ki tudják mosni a szemedből, a felszínét nem tudják megfelelően bevonni.

Útmutató

  • Amennyiben túl sok vagy túl kevés könny termelődik, akkor érdemes elmennünk szemészeti vizsgálatra, hogy elkerüljük a krónikus állapotok kialakulását.
  • Az orvos utasításai mellett érdemes lehet a következőket is betartani: igyál sok folyadékot, kerüld a huzatos helyeket, a dohányfüstöt és az irritáló anyagokat, szellőztess gyakran, csökkentsd a képernyő előtt töltött időt, aludj eleget.
  • Orvossal egyeztetve szemcsepp használata is javasolt lehet.
Hasznos lehet
Ultra-feldolgozott reggeli ételek - Hogyan döntse el, melyiket kerülje el?
Egy tanulmány az ultra-feldolgozott élelmiszereket, köztük bizonyos alapvető reggeli alapanyagokat a korai halálozás nagyobb kockázatával hozta összefüggésbe. A fagyasztott gofri, a joghurt és a...
Mi az a jeges fürdő?
A közösségi médiában egyre felkapottabb trend az egészségmegőrzés és fogyás céljából vett jeges fürdő. Valóban érdemes kipróbálni?
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...