Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?

Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?

Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.

Mit tehetünk, ha szárad a szemünk?

  • Kerüljük a hajszárító használatát különösen akkor, ha a szárító közvetlenül a szemünkbe fúj. Ha van rá lehetőségünk, hagyjuk, hogy a levegőn száradjon meg a hajunk.
  • Tartsuk a szobahőmérsékletet olyan alacsonyan, amennyire még komfortos, így nemcsak csökkentjük a rezsiköltséget, de a szemeinket is óvjuk a fűtőtestek szárító hatásától.
  • Figyeljünk a táplálkozásra! Az Omega-3 zsírsav tartalmú ételek (pl. lazac, tonhal) amellett, hogy kedvező hatásúak a szív és érrendszerre, segíthetnek csökkenteni a szemszárazságot is. Amennyiben étrrend-kiegészítőben gondolkozunk, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a rendszeres használata előtt.
  • Viseljünk szemüveget, amikor kimegyünk a szabadba! A szemüveg segít megvédeni minket a huzattól és a széltől, ami a téli szemszárazság egyik leggyakoribb okozója.
  • Figyeljünk a gyógyszerekre! Amennyiben van rá lehetőségünk, kerüljük az antihisztaminok használatát, ezek ugyanis szemszárazságot okozhatnak. Ha megfázunk, kérdezzük háziorvosunkat a kezelési lehetőségekről.

Hogyan előzzük meg a szemszárazság kialakulását?

  • Amennyiben a szemünk száraz, irritált, esetleg vörös, meleg borogatással csökkenthetjük a kellemetlen érzést. Áztassunk be meleg vízbe egy kendőt, és helyezzük a szemünkre körülbelül 10 percre, hogy megnyugtassa a szemünket.
  • Szerezzünk be párásító készülékeket, ami javíthat a fűtés okozta száraz levegőn.
  • Használjunk speciális készítményeket szemünk nedvességének megtartására, ilyen lehet a műkönny, a szemcsepp vagy különböző szemkenőcsök. Használat előtt azonban tájékozódjunk róla a kezelőorvosunktól, gyógyszerészüktől.

Fontos! Amennyiben rendszeresen előfordul a szemszárazság, forduljunk orvoshoz!

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Treating (and Preventing) Dry Eyes in Winter (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.