Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?

Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?

Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.25.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk egy új szemüveg esetén?

A szemüveghez való hozzászokás időtartama alatt sok embernél olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, émelygés, viszkető, vörös és fájó vagy fáradt szem. Néhányan arról is beszámolnak, hogy az új szemüveggel túl élesnek érzik a látásukat. Ez a kezdeti időszakban teljesen normális.

Mi okozza a tüneteket?

Mindezek a problémák azért jelentkeznek, mert az agyat több információ éri, mint azelőtt és ez eleinte kimerítheti az idegrendszeri működést. A szemizmok megszokták, hogy a rossz látás korlátai között, ahhoz igazodva dolgozzanak. Amint a szem és a szemizmok hozzászoknak a „jó beállításokhoz”, egy relaxált állapothoz, ezek a tünetek megszűnnek.

Hogyan lehet minél hamarabb hozzászokni egy szemüveghez?

A Tipton Eyeworks optometristája hasznos tippekkel lát el minket. Íme néhány tipp, amellyel könnyebbé válik az első szemüvegünk viselésének megszokása:

1. Kezdjük el viselni a szemüveget ébredés után, friss és pihent szemre.

2. Ellenőrizzük a keretet: nem szabad, hogy az túl szorosan vagy túl lazán illeszkedjen. Ha folyamatos nyomást érzünk az orrnyergen, a fülek mögött, az annak a jele, hogy a keret túl szoros, ha pedig folyamatosan lecsúszik az orrunkról, akkor túl laza. Ilyenkor elmászik a fókuszpont a pupillák elől. Egyik állapot sem jó!

3. Rendszeresen tisztítsuk meg a lencséket, a megfelelő eszközökkel. Azok számára, akik nem szoktak hozzá a szemüveg viseléséhez, a legkisebb porszemcsék is fokozhatják a kényelmetlenség érzését. Helytelen tárolás vagy tisztítás esetén karcok alakulnak ki, amik torzítják a dioptriákat.

4. Többfókuszú lencsék esetén először kezdjük el benti térben viselni a szemüveget, például olvasás vagy tv nézés közben. Ezt követően viselhetjük gyaloglás, testmozgás, lépcsőn fel- és lesétálás közben, és végül áttérhetünk a vezetésre is.

5. Mozgassuk a fejet úgy, ahogyan általában látás vagy rutinszerű tevékenységek végzése közben szoktuk. A legtöbb első progresszív szemüvegviselő tudatosan igyekszik mozgatni a szemét, de a fejét nem.

Fontos tudni!

Az új szemüveghez való alkalmazkodás hosszabb időt vehet igénybe, ha a szemüveg több fókusszal rendelkezik, például bifokális, trifokális, multifokális/progresszív lencsék esetén. Bármilyen is legyen az első szemüvegünk, az első és legfontosabb trükk a megszokásához, hogy úgy és azokra a távolságokra használjuk, ahogy a szakember javasolja.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?