Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.

A szürkehályog (cataracta) főképp időskorban jelentkező szembetegség, mely fő tünete, hogy a látás jelentősen romlik. A szürkehályog rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, gyógyszerek, végső megoldást a műtét jelent.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, melyeken keresztül végzik a műtétet. Lényege, hogy az elszürkült szemlencse belső állományát eltávolítsák (egy ultrahanggal működő eszközzel). A beavatkozás során a szemlencse külső tokjába egy egyénileg tervezett műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott is marad. 

Teendők műtét előtt

Fontos, hogy a műtét előtt 1 héttel ne viseljen lágy kontaktlencsét, 4 hétig kemény kontaktlencsét, továbbá a műtét alatti smink viselése tilos.

Teendők a műtét után

A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst, csak ritkán fordul elő, hogy bent tartják éjszakára. Ajánlott megkérni egy hozzátartozót, hogy segítsen a hazajutásban, ugyanis a beavatkozás után tilos a gépkocsivezetés.

A műtét utáni napokban javasolt a fizikai kímélet: ne emeljen nehezet, ne cipekedjen, kerülje a sportolást, illetve ne hajoljon le. További egy hónapig az uszoda látogatása sem javasolt. Fürödni természetesen lehet, azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a műtétet követő pár napban ne mossunk hajat. Kerüljük a poros, koszos, füstös helyeket. Napszemüveg viselése nem kötelező, de erős napfényben javasolt. Próbáljuk krülni a szemdörzsölést.

Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk, amelyek általában az alábbi ütemezés szerint történnek:

 • műtét másnapján,
 • 1 hét múlva,
 • 1 hónap múlva.

Orvosa javasolhat antibiotikumos és gyulladásgátló szemcseppet.

A műtéttel a szürkehályog okozta látásromlás megszűnik, de a műtét után előfordulhat homályos látás, amely pár nap alatt véglegesen elmúlik. 

Amennyiben a műtét után az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szemészhez vagy a műtétet végző orvoshoz:

 • növekvő fájdalom
 • úszkáló foltok a szemben
 • fényérzékenység
 • szem körüli duzzanat
 • váladékozás
 • szemvörösség

Útmutató

 • A szürkehályog főképp időskorban jelentkező szembetegség, rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, illetve gyógyszerek, azonban csupán a műtét jelent végső megoldást. 
 • A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat.
 • A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst.
 • Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk és betartsuk a szemész szakorvos által előírtakat.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...