Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2020.10.27.
Szerző: doktorGO
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.

A szürkehályog (cataracta) főképp időskorban jelentkező szembetegség, mely fő tünete, hogy a látás jelentősen romlik. A szürkehályog rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, gyógyszerek, végső megoldást a műtét jelent.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, melyeken keresztül végzik a műtétet. Lényege, hogy az elszürkült szemlencse belső állományát eltávolítsák (egy ultrahanggal működő eszközzel). A beavatkozás során a szemlencse külső tokjába egy egyénileg tervezett műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott is marad. 

Teendők műtét előtt

Fontos, hogy a műtét előtt 1 héttel ne viseljen lágy kontaktlencsét, 4 hétig kemény kontaktlencsét, továbbá a műtét alatti smink viselése tilos.

Teendők a műtét után

A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst, csak ritkán fordul elő, hogy bent tartják éjszakára. Ajánlott megkérni egy hozzátartozót, hogy segítsen a hazajutásban, ugyanis a beavatkozás után tilos a gépkocsivezetés.

A műtét utáni napokban javasolt a fizikai kímélet: ne emeljen nehezet, ne cipekedjen, kerülje a sportolást, illetve ne hajoljon le. További egy hónapig az uszoda látogatása sem javasolt. Fürödni természetesen lehet, azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a műtétet követő pár napban ne mossunk hajat. Kerüljük a poros, koszos, füstös helyeket. Napszemüveg viselése nem kötelező, de erős napfényben javasolt. Próbáljuk krülni a szemdörzsölést.

Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk, amelyek általában az alábbi ütemezés szerint történnek:

 • műtét másnapján,
 • 1 hét múlva,
 • 1 hónap múlva.

Orvosa javasolhat antibiotikumos és gyulladásgátló szemcseppet.

A műtéttel a szürkehályog okozta látásromlás megszűnik, de a műtét után előfordulhat homályos látás, amely pár nap alatt véglegesen elmúlik. 

Amennyiben a műtét után az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szemészhez vagy a műtétet végző orvoshoz:

 • növekvő fájdalom
 • úszkáló foltok a szemben
 • fényérzékenység
 • szem körüli duzzanat
 • váladékozás
 • szemvörösség

Útmutató

 • A szürkehályog főképp időskorban jelentkező szembetegség, rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, illetve gyógyszerek, azonban csupán a műtét jelent végső megoldást. 
 • A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat.
 • A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst.
 • Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk és betartsuk a szemész szakorvos által előírtakat.
Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2020.10.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a műtét témában?
Hasznos lehet
A heves, szúró fájdalommal, diszkomfort érzéssel járó hasi görcsök hátterében leggyakrabban menstruációs, gyomor- és bélrendszeri panaszok, vese- és epekövesség áll, amelyek által ...
A haspuffadás hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll, amelyet leggyakrabban emésztési zavar okoz. Gyakran jelentkező vagy tartós panasz esetén, orvosi vizsgálat javall ...
Átmeneti fáradékonyságot legtöbbször fizikai vagy szellemi megterhelést követően, terhesség vagy alváshiány fennállásakor érzünk, de tartós panasz esetén különböző betegségekre ...
A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza. Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző be ...