Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.04.
Szerző: doktorGO
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.

A szürkehályog (cataracta) főképp időskorban jelentkező szembetegség, mely fő tünete, hogy a látás jelentősen romlik. A szürkehályog rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, gyógyszerek, végső megoldást a műtét jelent.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, melyeken keresztül végzik a műtétet. Lényege, hogy az elszürkült szemlencse belső állományát eltávolítsák (egy ultrahanggal működő eszközzel). A beavatkozás során a szemlencse külső tokjába egy egyénileg tervezett műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott is marad. 

Teendők műtét előtt

Fontos, hogy a műtét előtt 1 héttel ne viseljen lágy kontaktlencsét, 4 hétig kemény kontaktlencsét, továbbá a műtét alatti smink viselése tilos.

Teendők a műtét után

A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst, csak ritkán fordul elő, hogy bent tartják éjszakára. Ajánlott megkérni egy hozzátartozót, hogy segítsen a hazajutásban, ugyanis a beavatkozás után tilos a gépkocsivezetés.

A műtét utáni napokban javasolt a fizikai kímélet: ne emeljen nehezet, ne cipekedjen, kerülje a sportolást, illetve ne hajoljon le. További egy hónapig az uszoda látogatása sem javasolt. Fürödni természetesen lehet, azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a műtétet követő pár napban ne mossunk hajat. Kerüljük a poros, koszos, füstös helyeket. Napszemüveg viselése nem kötelező, de erős napfényben javasolt. Próbáljuk krülni a szemdörzsölést.

Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk, amelyek általában az alábbi ütemezés szerint történnek:

 • műtét másnapján,
 • 1 hét múlva,
 • 1 hónap múlva.

Orvosa javasolhat antibiotikumos és gyulladásgátló szemcseppet.

A műtéttel a szürkehályog okozta látásromlás megszűnik, de a műtét után előfordulhat homályos látás, amely pár nap alatt véglegesen elmúlik. 

Amennyiben a műtét után az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szemészhez vagy a műtétet végző orvoshoz:

 • növekvő fájdalom
 • úszkáló foltok a szemben
 • fényérzékenység
 • szem körüli duzzanat
 • váladékozás
 • szemvörösség

Útmutató

 • A szürkehályog főképp időskorban jelentkező szembetegség, rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, illetve gyógyszerek, azonban csupán a műtét jelent végső megoldást. 
 • A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat.
 • A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst.
 • Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk és betartsuk a szemész szakorvos által előírtakat.
Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.06.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a műtét témában?
Hasznos lehet
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...
Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezá ...
Állatorvosként nap, mint nap szembesülünk a szív- és bőrférgességel, s a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyes helyeken majdnem minden harmadik kutya fertőzött a betegséggel. Na ...
A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása, amely általában egy hét alatt leválik, de olykor a mandulákon is túlterjed.