Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.04.
Szerző: doktorGO
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.

A szürkehályog (cataracta) főképp időskorban jelentkező szembetegség, mely fő tünete, hogy a látás jelentősen romlik. A szürkehályog rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, gyógyszerek, végső megoldást a műtét jelent.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, melyeken keresztül végzik a műtétet. Lényege, hogy az elszürkült szemlencse belső állományát eltávolítsák (egy ultrahanggal működő eszközzel). A beavatkozás során a szemlencse külső tokjába egy egyénileg tervezett műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott is marad. 

Teendők műtét előtt

Fontos, hogy a műtét előtt 1 héttel ne viseljen lágy kontaktlencsét, 4 hétig kemény kontaktlencsét, továbbá a műtét alatti smink viselése tilos.

Teendők a műtét után

A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst, csak ritkán fordul elő, hogy bent tartják éjszakára. Ajánlott megkérni egy hozzátartozót, hogy segítsen a hazajutásban, ugyanis a beavatkozás után tilos a gépkocsivezetés.

A műtét utáni napokban javasolt a fizikai kímélet: ne emeljen nehezet, ne cipekedjen, kerülje a sportolást, illetve ne hajoljon le. További egy hónapig az uszoda látogatása sem javasolt. Fürödni természetesen lehet, azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a műtétet követő pár napban ne mossunk hajat. Kerüljük a poros, koszos, füstös helyeket. Napszemüveg viselése nem kötelező, de erős napfényben javasolt. Próbáljuk krülni a szemdörzsölést.

Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk, amelyek általában az alábbi ütemezés szerint történnek:

 • műtét másnapján,
 • 1 hét múlva,
 • 1 hónap múlva.

Orvosa javasolhat antibiotikumos és gyulladásgátló szemcseppet.

A műtéttel a szürkehályog okozta látásromlás megszűnik, de a műtét után előfordulhat homályos látás, amely pár nap alatt véglegesen elmúlik. 

Amennyiben a műtét után az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szemészhez vagy a műtétet végző orvoshoz:

 • növekvő fájdalom
 • úszkáló foltok a szemben
 • fényérzékenység
 • szem körüli duzzanat
 • váladékozás
 • szemvörösség

Útmutató

 • A szürkehályog főképp időskorban jelentkező szembetegség, rosszabbodását késleltethetik a különböző szemcseppek, illetve gyógyszerek, azonban csupán a műtét jelent végső megoldást. 
 • A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens nem érez közben fájdalmat.
 • A műtétet követő órákban általában hazaengedik a pácienst.
 • Fontos, hogy minden kontrollvizsgálaton megjelenjünk és betartsuk a szemész szakorvos által előírtakat.
Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.06.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a műtét témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...