Hepatitisz

Hepatitisz

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
A vírushepatitiszek a májsejtek elhalásával és a májszövetek gyulladásos folyamatával járó hepatitisz vírusok okozta megbetegedések gyűjtőneve. Indirekt úton terjed, vér közvetítésével, melynek továbbterjedését a rizikócsoportba tartozók felvilágosításával előzhetjük meg.

Fokozottan veszélyeztetettek a promiszkuitásban élők, a homo- és biszexuális férfiak, illetve az utóbbiak heteroszexuális partnerei, valamint az intravénás kábítószer használók.

A betegség megelőzhető a rizikócsoportba tartozók felvilágosításával, a promiszkuitás kerülésével, biztonságos szexuális élettel (óvszer használata), a terhes nők szűrővizsgálatával, az egészségügyi ellátásban az eszközök és felületek megfelelő fertőtlenítésével, mely nagyban hozzájárul a hepatitisz fertőzések számának csökkenéséhez. Specifikus prevenció csak a hepatitisz B vírus esetében van, a HBV elleni védőoltás 13 éves korban kötelező.

A vírushepatitiszek csoportosítása

A jelenleg ismert hepatitisz vírusokat A-tól G-ig jelzik. Ezek közül néhány nagyobb jelentőséggel bír előfordulásuk gyakorisága miatt, melyek a következőek:

Hepatitisz A vírus

Széklettel szennyezett ivóvízzel, élelmiszerrel, nyers ételekkel különösen rossz higiénés viszonyok között fertőz. A betegség kezelése során ágynyugalom javasolt, indokolt esetben infúziós terápia, könnyű diéta, az alkohol teljes mellőzése. Sárgaság, egyéb szövődmény fellépésekor kórházi kezelés szükséges. A hepatitisz A vírus védőoltással megelőzhető, illetve nagyon fontos odafigyelni a megfelelő higiénés körülményekre.

Hepatitisz E vírus

A hepatitisz A vírushoz hasonlóan feco-orális úton terjed, elsősorban széklettel szennyezett ivóvízzel, élelmiszerrel. Lappangási ideje akár 15-40 nap is lehet. Kezelése ugyanúgy zajlik, mint a HAV vírusfertőzés esetén, azonban a hepatitisz E vírus ellen védőoltás még nem áll rendelkezésre, ezért az ivóvíz és élelmiszerek tisztítása az elsődleges prevenciós stratégia a betegség elkerülése érdekében. 

Hepatitisz B vírus

A betegség kórokozója a hepatitisz B vírus. A fertőzés átadható szexuális úton, vér és vérkészítményekkel, szövetnedvekkel, váladékkal fertőzött orvosi eszközökkel, intravénás kábítószer élvezők esetén a közös fecskendő használatával, fertőzött anya újszülöttjét is megfertőzheti. Lappangási ideje akár 45-180 nap is lehet. Akut HBV esetén általában 3-6 hét alatt a beteg szövődménymentesen gyógyul, csupán tüneti kezelés történik. Ha májelégtelenség vagy máj kóma lép fel, a beteg életét csak a májátültetés mentheti meg. A hepatitisz B vírus fertőzés krónikussá válhat, ilyenkor bekövetkezhet a májzsugor és a májrák. A HBV fertőzés védőoltással megelőzhető, ez a leghatékonyabb.

Hepatitisz C vírus

Magyarországon kb. 100 ezer hepatitisz C vírushordozó él, hazánkban évente 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májdaganatos esetért felelős. A fertőzés forrása a vírushordozó és a már tünetekkel rendelkező beteg is lehet. Kezelése hasonló képen történik, mint a HBV vírus esetén. HCV ellen vakcina még nem érhető el, ezért fontos a véradók szűrése, a terhes nők szűrővizsgálata, óvszer használata, az intravénás droghasználat teljes mértékben való elkerülése.

A hepatitisz B, C, D vírusok lappangási ideje igen hosszú és lehet akár tünetmentes is a vírushordozó.

(Földesi Dóra, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

  • Megelőző orvostan és népegészségtan: Ádány Róza
  • esf.hu

Útmutató

  • A hepatitisz vírusok négy típusával találkozunk a leggyakrabban: hepatitisz A, hepatitisz E, hepatitisz B és C variánsokkal.
  • A betegség megelőzhető a rizikócsoportba tartozók felvilágosításával, a promiszkuitás kerülésével, biztonságos szexuális élettel (óvszer használata), a terhes nők szűrővizsgálatával, az egészségügyi ellátásban az eszközök és felületek megfelelő fertőtlenítésével.
Hepatitisz - Részletesen a témáról
Mikor forduljunk orvoshoz hasmenés esetén?
A hasmenést otthoni ápolással jól lehet kezelni, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor a betegnek orvosi kezelésre van szüksége. Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?
Mire utal a csökkent Albumin-szint?
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje, amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Mikor végzik a Gamma-GT vizsgálatot?
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
Honnan tudhatom, hogy az utazásomhoz oltás szükséges?
Honnan tudhatom, hogy az utazásomhoz szükséges-e védőoltás? Milyen betegségek ellen kaphatok „védelmet”? Az utazás előtt mennyivel kell, kérjem a védőoltás beadását? Kérdések és válaszok az utazással kapcsolatos védőoltásokról.
Mikor forduljunk infektológushoz?
Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, de vajon tudjuk-e, hogy milyen esetekben forduljunk infektológushoz? Mi történik egy vizsgálaton? A legfontosabb információk az infektológia szakrendelésről.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Adhat-e vért, akinek hepatitisz fertőzése van?
Hasznos lehet
Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a...
Mit kell tudni a skarlátról?
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?
Mi az a nem kissejtes tüdőrák?
A tüdőrák a sejtek abnormális növekedése miatt alakul ki. Ezek a kóros sejtek daganatokat képeznek, amelyek károsítják a tüdő működését. A legtöbb tüdőrákos eset nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), amely...
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...