Vesekő

Vesekő

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A vesekő kialakulásáért elsősorban a genetikai és az életmódbeli tényezők felelnek, ahol a kőképződést segítő, illetve gátló tényezők egyensúlyának felborulásáról beszélhetünk.

A vesekőbetegség, más néven nephrolithiasis során a vizelet fizika-kémiai összetételének zavara miatt kő formában különböző oldott sók csapódnak ki a vesében, s innen a húgyvezetékbe, illetve húgyhólyagba jutva akadályozhatják, vagy teljesen elzárhatják a vizelet útját.

A vesekövek összetétele és mérete változó, azonban egy embernél általában egyfajta kőtípus figyelhető meg. Méretüket tekintve az egészen apró, homokszemnyitől a majdnem ökölnyi nagyságig terjedhetnek, az összetételt megnézve az esetek 75 %-ban kalcium-oxalát tartalmú kövek a legelterjedtebbek.

A vesekövek típusai:

  • kalcium-oxalát (~75%)
  • struvit (magnézium-ammónium-foszfát) (~15%)
  • húgysavkő (~5%)
  • cisztinkő (~1%)

A vesekő kialakulására hajlamosító tényezők a következőek lehetnek:

  • vizeletpangás a húgyutak szűkülete vagy elzáródása miatt,
  • vizelet megfertőződése
  • különböző kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben

A vesekő tünetei

A vese különböző részeiben (pl. vesekehely, vesemedence) lévő kövek legtöbbször csak tompa fájdalmat okoznak, azonban a húgyvezetékbe került kő erős, görcsös, éles fájdalmakat vált ki, meIy elsősorban deréktájékon jelentkezik, kisugárzik a comb belső oldalára, illetve a nemi szervekre (herékbe, nagyajkakba). Az fájdalmat erős, kínzó vizelési inger, hányinger, hányás, haspuffadás kísérheti.

A vesekő kezelése

A vesekőbetegséget nem lehet gyógyítani, csupán a tünetek enyhíthetőek természetes módszerekkel vagy gyógyszeres kezeléssel, diétával. A terápia kiválasztásánál a görcsoldásra, vízhajtásra, kőoldásra és fájdalomcsillapításra kell helyezni a hangsúlyt, amennyiben a természetes, illetve gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Vesekő - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?

Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?

Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség kiújulására hajlamosítanak. Mit tegyünk, ha vesekőre gyanakszunk?
Honnan tudjuk, hogy egészségesek vagyunk?

Honnan tudjuk, hogy egészségesek vagyunk?

Fontos, hogy ha valaki figyel az egészségére, tudja, hogy milyen jelenségek élettaniak, illetve milyen esetekben szükséges orvoshoz fordulni. A továbbiakban nagyobb szervrendszereinket érintő különböző betegségek jelentősebb tüneteit mutatjuk be, melyek észlelésekor orvosi kivizsgálás szükséges.
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?

Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?

A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?

Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?

Krónikus székrekedésnek a heti háromnál kevesebb, kemény, nehezen üríthető székelési szokást nevezzük. A hosszan fennálló székrekedésnek komoly szövődményi lehetnek.
Így csökkentsd a sófogyasztást!

Így csökkentsd a sófogyasztást!

A megfelelő sóbevitel az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ám túlzott fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sóbevitellel kapcsolatban.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a vesekő témában?
Hasznos lehet
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek ...