Vesekő

Vesekő

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A vesekő kialakulásáért elsősorban a genetikai és az életmódbeli tényezők felelnek, ahol a kőképződést segítő, illetve gátló tényezők egyensúlyának felborulásáról beszélhetünk.

A vesekőbetegség, más néven nephrolithiasis során a vizelet fizika-kémiai összetételének zavara miatt kő formában különböző oldott sók csapódnak ki a vesében, s innen a húgyvezetékbe, illetve húgyhólyagba jutva akadályozhatják, vagy teljesen elzárhatják a vizelet útját.

A vesekövek összetétele és mérete változó, azonban egy embernél általában egyfajta kőtípus figyelhető meg. Méretüket tekintve az egészen apró, homokszemnyitől a majdnem ökölnyi nagyságig terjedhetnek, az összetételt megnézve az esetek 75 %-ban kalcium-oxalát tartalmú kövek a legelterjedtebbek.

A vesekövek típusai:

  • kalcium-oxalát (~75%)
  • struvit (magnézium-ammónium-foszfát) (~15%)
  • húgysavkő (~5%)
  • cisztinkő (~1%)

A vesekő kialakulására hajlamosító tényezők a következőek lehetnek:

  • vizeletpangás a húgyutak szűkülete vagy elzáródása miatt,
  • vizelet megfertőződése
  • különböző kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben

A vesekő tünetei

A vese különböző részeiben (pl. vesekehely, vesemedence) lévő kövek legtöbbször csak tompa fájdalmat okoznak, azonban a húgyvezetékbe került kő erős, görcsös, éles fájdalmakat vált ki, meIy elsősorban deréktájékon jelentkezik, kisugárzik a comb belső oldalára, illetve a nemi szervekre (herékbe, nagyajkakba). Az fájdalmat erős, kínzó vizelési inger, hányinger, hányás, haspuffadás kísérheti.

A vesekő kezelése

A vesekőbetegséget nem lehet gyógyítani, csupán a tünetek enyhíthetőek természetes módszerekkel vagy gyógyszeres kezeléssel, diétával. A terápia kiválasztásánál a görcsoldásra, vízhajtásra, kőoldásra és fájdalomcsillapításra kell helyezni a hangsúlyt, amennyiben a természetes, illetve gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Útmutató

  • A vese különböző részeiben, illetve a húgyvezetékben jelen lévő kövek fájdalmat éles, görcsös fájdalamat okozhatnak, meIy elsősorban deréktájékon jelentkezik, illetve kisugárzik a comb belső oldalára.
  • A vesekőbetegséget nem lehet gyógyítani, csupán a tünetek enyhíthetőek természetes módszerekkel vagy gyógyszeres kezeléssel, diétával.
Vesekő - Részletesen a témáról
Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?
Vesefájdalom, vesekő vagy egyéb vesetáji panaszok esetén felmerülhet a kérdés, hogy urológushoz vagy nephrológushoz forduljunk. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mikor, melyik szakterület segíthet.
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség kiújulására hajlamosítanak. Mit tegyünk, ha vesekőre gyanakszunk?
Csökkenti-e a kávéfogyasztás a vesekő kockázatát?
Valóban megnövelheti a kiszáradás esélyét, ezzel növelve a vesekő kialakulásának kockázatát a kávéfogyasztás? Vagy pont a vizelethajtó hatása miatt javasolt annak fogyasztása? A legújabb kutatások választ adnak a kérdéseinkre.
Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?
Krónikus székrekedésnek a heti háromnál kevesebb, kemény, nehezen üríthető székelési szokást nevezzük. A hosszan fennálló székrekedésnek komoly szövődményi lehetnek.
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet. Milyen állapotok állhatnak a háttérben?
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat?
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat? Mit tehetünk ellene? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése és hogyan készülhetünk fel rá!
Mire utal a csökkent Albumin-szint?
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje, amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Hasznos lehet
Csökkenti-e a kávéfogyasztás a vesekő kockázatát?
Valóban megnövelheti a kiszáradás esélyét, ezzel növelve a vesekő kialakulásának kockázatát a kávéfogyasztás? Vagy pont a vizelethajtó hatása miatt javasolt annak fogyasztása? A legújabb kutatások...
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség...
Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?
Vesefájdalom, vesekő vagy egyéb vesetáji panaszok esetén felmerülhet a kérdés, hogy urológushoz vagy nephrológushoz forduljunk. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mikor, melyik szakterület segíthet.