Felfázás

Felfázás

1 perces olvasási idő
Szerző: Urológiai Központ,
Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a húgyúti fertőzésről, azaz a felfázásról beszélt és azt is elárulta, mikor szükséges az orvosi kezelés.

Mi okozhat húgyúti fertőzést?

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek többek közt:

  • bizonyos fejlődési rendellenességek,
  • a nem rendszeres vizeletürítés,
  • közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata,
  • a személyes higiéné hiányosságai (a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt),
  • hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások,
  • a menopauza,
  • és minden, az immunrendszer működését gátló betegség,
  • pszichés stressz,
  • gyógyszer.

Milyen tüneteket okozhat?

Húgyúti fertőzésre utalhat, ha valaki fájdalmas vizelést, gyakori ingert, hasfájást tapasztal, ha a vizelés égő érzéssel jár, ha a vizelet esetleg elszíneződik, megváltozik a szaga.

Hogyan diagnosztizálható?

A hólyaghurut diagnózisát a jellegzetes tünetek és vizeletvizsgálat alapján tudjuk felállítani, persze sokszor olyan látványosak a tünetek, hogy az önmagában árulkodó. Kétséges esetekben vizelet tesztcsíkot szoktunk használni, ha van rá lehetőség, akkor a vizeletüledék vizsgálat a legpontosabb. Vizeletvizsgálat nélkül nem lehet hólyaghurutot megállapítani, mert más betegségek- például: hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség- a hólyaghurutéhoz nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, a kezelésük azonban eltérő. – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. Ki-kiújuló és krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, húgyhólyag-tükrözés, natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, CT, és további vizsgálatok is szükségessé válhatnak, hogy megállíthassuk, miért tér vissza újra és újra a betegség.

Hogyan kezelhető?

Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegséget célzó. A bőséges folyadékfogyasztás azonban minden ilyen esetben elengedhetetlen.

Felfázás - Részletesen a témáról
Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?

Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?

Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt.
Urológiai Központ Szerző: Urológiai Központ
Mit írtak mások a felfázás témában?
Hasznos lehet
Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről ...