Mire utal a csökkent Albumin-szint?

Mire utal a csökkent Albumin-szint?

Mire utal a csökkent Albumin-szint?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.14.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje, amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A vizeletben megjelenő fehérjét nevezzük albuminnak, amely a kiválasztó szervek eltéréseit (májfunkció, vesefunkció) és a tápláltsági állapotot is jelzi. Ideális esetben a vizelettel nem, vagy csak minimálisan (30-300 mg/nap) ürül albumin, azonban egyes betegségek során (pl. súlyos vesebetegség) előfordulhat.

Milyen a normál albumin érték?

Az Albumin (vér) normálértéke: 35 - 52 g/l.

Mi okozhatja a normál értékektől való eltérést?

  • Emelkedett albuminérték előfordulhat kiszáradás esetén, ez folyadékpótlással orvosolható.
  • Csökkent albuminérték az alábbiakban fordulhat elő: májbetegségek, alultápláltság, felszívódási zavarok, vesebetegségek, esetleg terhesség.

Jó tudni!

Mivel az albuminürítést számos tényező befolyásolhatja (pl. életkor, nem, lázas betegség, erőteljes fizikai munka, teszt elvégzésének módja), nem biztos, hogy egyetlen minta elegendő a pontos érték megbecsüléséhez. Ilyenkor a kezelőorvos 24 órás gyűjtött vizeletmintát is kérhet, azaz egy adott 24 órás időszak alatt a teljes vizeletmennyiséget kell összegyűjteni. Ez nagy együttműködést igényel a páciens részéről, azonban némely esetben csak ez adhat biztos eredményt.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.05.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...