Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.27.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?

Mi okozhatja a vizelet színének megváltozását?

Az elfogyasztott folyadék mennyiségének változása

Kevés folyadék fogyasztása (’dehidráció’) esetén a vizelet koncentráltabb, sötét sárga színű lesz. Amennyiben ezt tapasztaljuk, gondoljuk végig, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk az elmúlt órákban és igyunk egy nagy pohár vizet. A napi folyadékfogyasztás minimum 1,5-2 liter legyen – évszaktól, hőmérsékelttől függően. Amennyiben valaki a megszokottnál több folyadékot fogyaszt, akkor a vizelet felhígul és színe sokkal halványabb sárga lesz. Ezek nem feltétlenül kóros eltérések, a szervezet aktuális „vízellátottságával” állnak kapcsolatban.

Bizonyos ételek, italok

Egyes ételek, italok elszínezhetik a vizeletet. A nagyobb mennyiségben fogyasztott cékla, szeder vörösesre; a rebarbara barnásra; a sárgarépa narancssárgára színezheti a vizeletet. Ezek az eltérések az esetek többségében átmenetiek és teljesen ártalmatlanok.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek is elszínezhetik a vizeletet. Néhány antibiotikum, anti-pszichotikum vagy allergia ellenes gyógyszer hatóanyaga is okozhatja a vizelet színének változását (lehet vöröses, narancssárga, barna vagy akár zöldes-kék is).

Egyes anyagcserebetegségek

A porfíria egy ritka anyagcserebetegség, mely a vizelet lilás, barnás-feketés elszíneződését eredményezheti.

Vér a vizeletben

Ha vér kerül a vizeletbe, akkor az okozhat teljes rózsaszín-pirosas elszíneződését, de előfordulhat „vércsíkok” formájában is az egyébként normál sárga vizeletben. Véres vizeletet leggyakrabban húgyúti gyulladás, vesekő, prosztatabetegség, illetve rosszindulatú daganat okoz.

Genny a vizeletben

Bakteriális húgyúti fertőzés esetén előfordulhat genny a vizeletben, ami annak látható fehéres csapadékos elváltozását eredményezi.

Máj- és epeúti betegségek

Egyes máj-vagy epeúti betegségek (pl. májgyulladás, májcirrózis, májdaganat, epekő) eredményezhetik a bilirubin („epefesték”) felszaporodását a szervezetben, ami a vizeletben is megjelenhet, annak sötét elszíneződést okozva.

Vérszegénység bizonyos típusa

A vörösvértestek szétesésével (úgynevezett ’hemolízis’) járó vérszegénység esetén előfordulhat a vizelet vöröses-barnás elszíneződése.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

  • Amennyiben a vizelet elszíneződése egyértelműen átmeneti jelenség (1-2 nap) és köthető bizonyos táplákékok, italok fogyasztásához, akkor különösebb aggodalomra nincs ok, orvosi kivizsgálás nem szükséges.
  • Tartósan megváltozott vizeletszín esetén mindenképpen érdemes a háziorvost felkeresni, aki elindítja a szükséges kivizsgálást.
  • Véres vagy gennyes vizelet esetén mihamarabb orvosi vizsgálat javasolt.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.08.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.