Gyomortükrözés

Gyomortükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A gyomortükrözés (gastroscopia) a gyomornak (és vele együtt a nyelőcsőnek és a vékonybél kezdeti szakaszának) az endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy száloptikás kamerával áttekintik az emésztőrendszer felső traktusát. Mikor lehet indokolt a vizsgálat?

Az endoszkóp – amivel a vizsgálatot végzik – nem más, mint egy kb. ujjnyi vastag, hajlékony cső, melynek végén fényforrás és egy apró kamera található. Az endoszkóp csatornáján keresztül lehetséges a levegő befújása és a különböző eszközök (pl. fogók, csipeszek) levezetése is.

Mikor szükséges gyomortükrözés elvégzése?

Gyomortükrözés elvégzését számos emésztőrendszeri panasz esetén javasolhatja a kezelőorvos. A vizsgálatot minden esetben gasztroenterológus szakorvos végzi. A vizsgálat lehet diagnosztikus és terápiás célú (pl. vérzéscsillapítás). Az alábbi esetekben lehet indokolt a gyomortükrözés:

 • Nyelészavar, nyelési nehezítettség esetén.
 • Rendszeres gyomorfájdalom, gyomorégés esetén.
 • Felső emésztőrendszeri vérzés gyanúja esetén (vérhányás, fekete széklet, szurokszéklet).
 • Laborvizsgálat során észlelt vérszegénység bizonyos típusa esetén, mely felveti emésztőrendszeri vérzés gyanúját.
 • Gluténérzékenységre (cöliákia) gyanús tünetek és laboreltérések esetén.
 • Idegentest nyelőcsőben történő elakadása esetén.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

 • A vizsgálat éhgyomorra történik. A legtöbb esetben a beteg a vizsgálatot megelőző este egy könnyű vacsorát még elfogyaszthat, de utána szigorú éhezés szükséges a vizsgálatig.
 • Éjfél után már a folyadékfogyasztás sem ajánlott.
 • Amennyiben a gyomortükrözés nem a reggeli órákban történik, akkor minimum 6 óra teljes éhezés szükséges.
 • A rendszeresen szedett gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) többsége bevehető a vizsgálat előtt – kivételt képeznek ez alól a különböző véralvadást befolyásoló készítmények, illetve néhány cukorbetegségre szedett gyógyszer.
 • Vérhígító, illetve vérlemezke összetapadást gátló gyógyszerek szedése esetén mindig egyéni egyeztetés szükséges a gyógyszer kihagyásával kapcsolatban.
 • A vizsgálat előtt a kivehető műfogsort mindig el kell távolítani, így érdemes erre is felkészülni.

Hogyan zajlik maga a vizsgálat?

Rutin diagnosztikus esetekben maga a vizsgálat rövid, kb. 5-10 percig tart. Előkészítésként a garatot lidocainnal érzéstelenítik, mely csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlen érzést, öklendezési ingert. A gyomortükrözés oldalt fekvő helyzetben történik, a beteg szájába egy műanyag harapásgátlót helyeznek és ezen keresztül vezetik le az eszközt a nyelőcsövön keresztül a gyomorba. A vizsgálat alatt célszerű orron keresztül nyugodtan, aprókat lélegezni. A gyomortükrözést követően legalább 1-2 órát várni kell az étkezéssel a garat érzéstelenítése miatt. A gyomortükrözés egy kellemetlen, de valójában fájdalmatlan vizsgálat, mely számos betegség diagnosztikájában és kezelésében segíthet.

Útmutató

 • A vizsgálatot éhgyomorra végzik - vagy legalább 6 órás éhezést követően.
 • A rendszeresen szedett gyógyszereket minden esetben egyeztessük a vizsgálatot végző orvossal.
 • A gyomortükrözés kb. 5-10 percig tart, kellemetlen, de a vizsgálatot végző orvos utasításait betartva, fájdalmatlan vizsgálat.
 • A vizsgálat után 1-2 óráig várjunk az étkezéssel.
Gyomortükrözés - Részletesen a témáról
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Hogyan kezelhető a refluxbetegség?
Gastroesophagealis refluxbetegségben (GERD) a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom működése szenved zavart, így a gyomortartalom a nyelőcsőbe (ritkábban magasabbra, a garatba) jut vissza, ezzel okoz panaszokat. Milyen gyógyszereket alkalmazhatunk a kezelésére?
Mit egyek, ha refluxom van?
A megfelelő táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek a kellemetlen tünetek. Gyakran egyen a beteg, de egyszerre csak kis mennyiségeket. A folyadékfogyasztás az étkezések közötti időszakban történjen, hogy ne legyen túlterhelve a gyomor. A napi utolsó étkezés lehetőleg lefekvés előtt 2 órával ajánlott.
Mi állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében?
A gyulladásos bélbetegségek milliók életét keserítik meg Európában és tízezrek életét idehaza. Kiderült, milyen lelki hatások állhatnak a háttérben.
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel utánajárhatsz, hogy valóban a glutén okozza-e a problémáidat.
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.
Mit egyek, ha gyomorhurutom van?
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?