Gyomortükrözés

Gyomortükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A gyomortükrözés (gastroscopia) a gyomornak (és vele együtt a nyelőcsőnek és a vékonybél kezdeti szakaszának) az endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy száloptikás kamerával áttekintik az emésztőrendszer felső traktusát. Mikor lehet indokolt a vizsgálat?

Az endoszkóp – amivel a vizsgálatot végzik – nem más, mint egy kb. ujjnyi vastag, hajlékony cső, melynek végén fényforrás és egy apró kamera található. Az endoszkóp csatornáján keresztül lehetséges a levegő befújása és a különböző eszközök (pl. fogók, csipeszek) levezetése is.

Mikor szükséges gyomortükrözés elvégzése?

Gyomortükrözés elvégzését számos emésztőrendszeri panasz esetén javasolhatja a kezelőorvos. A vizsgálatot minden esetben gasztroenterológus szakorvos végzi. A vizsgálat lehet diagnosztikus és terápiás célú (pl. vérzéscsillapítás). Az alábbi esetekben lehet indokolt a gyomortükrözés:

 • Nyelészavar, nyelési nehezítettség esetén.
 • Rendszeres gyomorfájdalom, gyomorégés esetén.
 • Felső emésztőrendszeri vérzés gyanúja esetén (vérhányás, fekete széklet, szurokszéklet).
 • Laborvizsgálat során észlelt vérszegénység bizonyos típusa esetén, mely felveti emésztőrendszeri vérzés gyanúját.
 • Gluténérzékenységre (cöliákia) gyanús tünetek és laboreltérések esetén.
 • Idegentest nyelőcsőben történő elakadása esetén.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

 • A vizsgálat éhgyomorra történik. A legtöbb esetben a beteg a vizsgálatot megelőző este egy könnyű vacsorát még elfogyaszthat, de utána szigorú éhezés szükséges a vizsgálatig.
 • Éjfél után már a folyadékfogyasztás sem ajánlott.
 • Amennyiben a gyomortükrözés nem a reggeli órákban történik, akkor minimum 6 óra teljes éhezés szükséges.
 • A rendszeresen szedett gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) többsége bevehető a vizsgálat előtt – kivételt képeznek ez alól a különböző véralvadást befolyásoló készítmények, illetve néhány cukorbetegségre szedett gyógyszer.
 • Vérhígító, illetve vérlemezke összetapadást gátló gyógyszerek szedése esetén mindig egyéni egyeztetés szükséges a gyógyszer kihagyásával kapcsolatban.
 • A vizsgálat előtt a kivehető műfogsort mindig el kell távolítani, így érdemes erre is felkészülni.

Hogyan zajlik maga a vizsgálat?

Rutin diagnosztikus esetekben maga a vizsgálat rövid, kb. 5-10 percig tart. Előkészítésként a garatot lidocainnal érzéstelenítik, mely csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlen érzést, öklendezési ingert. A gyomortükrözés oldalt fekvő helyzetben történik, a beteg szájába egy műanyag harapásgátlót helyeznek és ezen keresztül vezetik le az eszközt a nyelőcsövön keresztül a gyomorba. A vizsgálat alatt célszerű orron keresztül nyugodtan, aprókat lélegezni. A gyomortükrözést követően legalább 1-2 órát várni kell az étkezéssel a garat érzéstelenítése miatt. A gyomortükrözés egy kellemetlen, de valójában fájdalmatlan vizsgálat, mely számos betegség diagnosztikájában és kezelésében segíthet.

Gyomortükrözés - Részletesen a témáról
Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Mit írtak mások a gyomortükrözés témában?
Hasznos lehet
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét vel ...
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer al ...
Az időre született csecsemőkhöz hasonlóan, a koraszülöttek esetében is fontos a fejlődési mérföldköveket felmérő, a gyermekgyógyászatban meghatározott kötelező szűrővizsgálatok ...
A melanoma szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl, manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a ...