Mit egyek, ha refluxom van?
Mit egyek, ha refluxom van?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.17.
A megfelelő táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek a kellemetlen tünetek. Gyakran egyen a beteg, de egyszerre csak kis mennyiségeket. A folyadékfogyasztás az étkezések közötti időszakban történjen, hogy ne legyen túlterhelve a gyomor. A napi utolsó étkezés lehetőleg lefekvés előtt 2 órával ajánlott.
Erről olvashatsz a cikkben
Az egyéni tűrőképesség befolyásolja az étrend összetételét, ugyanakkor vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek mindenkinél panaszt okozhatnak. Javasolt egy étrendi naplóban feljegyezni, mely ételek után érez a beteg kellemetlen tüneteket.
Mi szerepelhet az étrendben?
- Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, növényi „tejek”
- Élőflórás tejtermékek, például joghurt, kefir
- Sovány húsok, például csirkemell bőr nélkül, sertéskaraj, hal, ezek grillezve, vagy alufóliában, sütőzacskóban sütve, vagdalt, főtt hús,
- Zsírszegény felvágott, például gépsonka, párizsi, virsli
- Tojás
- Rizs, durumtészta
- Puffasztott rizs-, búzaszelet
- Gabonapehely, kukoricapehely
- Rozskenyér, Graham kenyér
- Kekszek
- Egyéni érzékenység alapján burgonya főzve vagy sütőben sütve
- Banán, barack, szőlő
- Zöldségek közül például sárgarépa, sütőtök, cukkini, zöldborsó, zöldbab, kukorica, cékla, brokkoli, spenót, mindezek párolva, főzelékként vagy rakott ételekben
- Fűszerek közül az enyhébb ízűek: majoranna, petrezselyem
- Koffeinmentes kávé, pótkávé
- Csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, lúgos gyógyvizek
Mi ne szerepeljen az étrendben?
- Alkohol
- Zsíros, fűszeres, pácolt és/vagy csípős ételek
- Zsíros tej és tejtermékek (például tejszín, vaj, tejföl, körözött)
- Belsőségek, zsíros felvágottak és húsrészek
- Bő zsírban sült rántott húsok, sült krumpli, lángos
- Állati eredetű zsiradékok
- Fehér kenyér, édes és zsírosabb pékáruk
- Gyümölcsök közül: alma, körte, narancs, citrom, mandarin, kivi, grapefruit, meggy
- Zöldségek közül szinte minden, de kiváltképpen: hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, fokhagyma, pepperoni, torma, karfiol
- Olajos magvak, sós rágcsálni valók
- Savanyúságok, ecet, paradicsompüré alapú ételek, pl. spagetti, pizza
- Majonéz, mustár, ketchup
- Csokoládé, torták, sütemények
- Egyéni érzékenység alapján kávé
- Fekete tea
- Fűszerek közül: menta, csípős paprika, bors, curry
- Gyógynövények, és az abból készült teák
- Szénsavas italok, kóla, energiaital, sör, szénsavas ásványvíz, limonádé
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Ajánlott gyógyszer
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2022.11.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.