Mit egyek, ha refluxom van?

Mit egyek, ha refluxom van?

Mit egyek, ha refluxom van?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.17.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A megfelelő táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek a kellemetlen tünetek. Gyakran egyen a beteg, de egyszerre csak kis mennyiségeket. A folyadékfogyasztás az étkezések közötti időszakban történjen, hogy ne legyen túlterhelve a gyomor. A napi utolsó étkezés lehetőleg lefekvés előtt 2 órával ajánlott.

Az egyéni tűrőképesség befolyásolja az étrend összetételét, ugyanakkor vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek mindenkinél panaszt okozhatnak. Javasolt egy étrendi naplóban feljegyezni, mely ételek után érez a beteg kellemetlen tüneteket.

Mi szerepelhet az étrendben?

  • Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, növényi „tejek”
  • Élőflórás tejtermékek, például joghurt, kefir
  • Sovány húsok, például csirkemell bőr nélkül, sertéskaraj, hal, ezek grillezve, vagy alufóliában, sütőzacskóban sütve, vagdalt, főtt hús,
  • Zsírszegény felvágott, például gépsonka, párizsi, virsli
  • Tojás
  • Rizs, durumtészta
  • Puffasztott rizs-, búzaszelet
  • Gabonapehely, kukoricapehely
  • Rozskenyér, Graham kenyér
  • Kekszek
  • Egyéni érzékenység alapján burgonya főzve vagy sütőben sütve
  • Banán, barack, szőlő
  • Zöldségek közül például sárgarépa, sütőtök, cukkini, zöldborsó, zöldbab, kukorica, cékla, brokkoli, spenót, mindezek párolva, főzelékként vagy rakott ételekben
  • Fűszerek közül az enyhébb ízűek: majoranna, petrezselyem
  • Koffeinmentes kávé, pótkávé
  • Csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, lúgos gyógyvizek

Mi ne szerepeljen az étrendben?

  • Alkohol
  • Zsíros, fűszeres, pácolt és/vagy csípős ételek
  • Zsíros tej és tejtermékek (például tejszín, vaj, tejföl, körözött)
  • Belsőségek, zsíros felvágottak és húsrészek
  • Bő zsírban sült rántott húsok, sült krumpli, lángos
  • Állati eredetű zsiradékok
  • Fehér kenyér, édes és zsírosabb pékáruk
  • Gyümölcsök közül: alma, körte, narancs, citrom, mandarin, kivi, grapefruit, meggy
  • Zöldségek közül szinte minden, de kiváltképpen: hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, fokhagyma, pepperoni, torma, karfiol
  • Olajos magvak, sós rágcsálni valók
  • Savanyúságok, ecet, paradicsompüré alapú ételek, pl. spagetti, pizza
  • Majonéz, mustár, ketchup
  • Csokoládé, torták, sütemények
  • Egyéni érzékenység alapján kávé
  • Fekete tea
  • Fűszerek közül: menta, csípős paprika, bors, curry
  • Gyógynövények, és az abból készült teák
  • Szénsavas italok, kóla, energiaital, sör, szénsavas ásványvíz, limonádé
Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2021.12.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...