
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.05.
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.

Erről olvashatsz a cikkben
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt ajánlott:
- Rendszeresen, naponta 5-6 alkalommal étkezni.
- Egyszerre csak kis mennyiségű ételt fogyasztani.
- Magas legyen az étrend energiatartalma: teljes kiőrlésű gabonafélék, rostdús ételek.
- Minden étkezés tartalmazzon jó minőségű fehérjét (pl: tojást, sovány baromfihúst, halat, tejet).
- Minél színesebb idény zöldség és gyümölcs naponta 5-600 gramm mennyiségben.
Milyen fontos mikrotápanyagokat érdemes fogyasztani?
- Vitaminok: C-, E-, D-vitamin
- Ásványi anyagok: folsav, kalcium, szelén, cink
- Katorinoidok
- Omega-3 zsírsavak
A tápszerek megkönnyíthetik a daganatos betegek étrendjének összeállítását, de a llegjobb, ha dietetikus segít személyre szabni az étrendet, aki figyelembe veszi a daganat típusát, elhelyezkedését, az alkalmazott kezelési terápiákat, a beteg egészségi állapotát, egyéni adottságait és az ízlését.
Mik azok a tápszerek?
Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyeknek magas az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalma, könnyen fogyaszthatóak. Étvágytalanság, súlyvesztés, a hagyományos ételek elutasítása esetén orvosi javaslatra kapja a daganatos beteg. Vásárolható többféle ízben, laktózmentes, gluténmentes változatban is. Fogyasztása történhet:
- önmagában kisétkezésre,
- főétkezés kiegészítésére,
- használható ételek tápanyag-dúsítására például főzelékekhez, burgonyapüréhez, levesekhez, turmixokhoz, pudingokhoz, joghurthoz, müzlikhez, tejberizshez, stb.
- kis pohárkába töltve, fagyasztás után fogyasztva hűsíti a gyomrot.
Milyen szokásokat, ételeket érdemes kerülni daganatos megbetegedés esetén?
- Fogyókúrát, léböjt kúrát, „méregtelenítést” tartani.
- Túl fűszeres, sós, csípős, füstölt ételeket fogyasztani.
- Transzzsírsavakat tartalmazó ételek, például többször használt sütőolaj.
- Sok kávé, energiaital fogyasztása.
- Alkoholt fogyasztani.
- Dohányozni.

Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2022.05.05.
Kérjük, értékeld a cikket!

Hasznos lehet

Lehet-e teljes a növényi étrend?
Az elmúlt években például egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az...

Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...

Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...

Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.