Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?

Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?

Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.05.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.

Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?

A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt ajánlott:

  • Rendszeresen, naponta 5-6 alkalommal étkezni.
  • Egyszerre csak kis mennyiségű ételt fogyasztani.
  • Magas legyen az étrend energiatartalma: teljes kiőrlésű gabonafélék, rostdús ételek.
  • Minden étkezés tartalmazzon jó minőségű fehérjét (pl: tojást, sovány baromfihúst, halat, tejet).
  • Minél színesebb idény zöldség és gyümölcs naponta 5-600 gramm mennyiségben.

Milyen fontos mikrotápanyagokat érdemes fogyasztani?

  • Vitaminok: C-, E-, D-vitamin
  • Ásványi anyagok: folsav, kalcium, szelén, cink
  • Katorinoidok
  • Omega-3 zsírsavak

A tápszerek megkönnyíthetik a daganatos betegek étrendjének összeállítását, de a llegjobb, ha dietetikus segít személyre szabni az étrendet, aki figyelembe veszi a daganat típusát, elhelyezkedését, az alkalmazott kezelési terápiákat, a beteg egészségi állapotát, egyéni adottságait és az ízlését.

Mik azok a tápszerek?

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyeknek magas az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalma, könnyen fogyaszthatóak. Étvágytalanság, súlyvesztés, a hagyományos ételek elutasítása esetén orvosi javaslatra kapja a daganatos beteg. Vásárolható többféle ízben, laktózmentes, gluténmentes változatban is. Fogyasztása történhet:

  • önmagában kisétkezésre,
  • főétkezés kiegészítésére,
  • használható ételek tápanyag-dúsítására például főzelékekhez, burgonyapüréhez, levesekhez, turmixokhoz, pudingokhoz, joghurthoz, müzlikhez, tejberizshez, stb.
  • kis pohárkába töltve, fagyasztás után fogyasztva hűsíti a gyomrot.

Milyen szokásokat, ételeket érdemes kerülni daganatos megbetegedés esetén?

  • Fogyókúrát, léböjt kúrát, „méregtelenítést” tartani.
  • Túl fűszeres, sós, csípős, füstölt ételeket fogyasztani.
  • Transzzsírsavakat tartalmazó ételek, például többször használt sütőolaj.
  • Sok kávé, energiaital fogyasztása.
  • Alkoholt fogyasztani.
  • Dohányozni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.05.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Lehet-e teljes a növényi étrend?
Az elmúlt években például egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az...
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.