Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.20.
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.
Erről olvashatsz a cikkben
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt ajánlott:
- Rendszeresen, naponta 5-6 alkalommal étkezni.
- Egyszerre csak kis mennyiségű ételt fogyasztani.
- Magas legyen az étrend energiatartalma: teljes kiőrlésű gabonafélék, rostdús ételek.
- Minden étkezés tartalmazzon jó minőségű fehérjét (pl: tojást, sovány baromfihúst, halat, tejet).
- Minél színesebb idény zöldség és gyümölcs naponta 5-600 gramm mennyiségben.
Milyen fontos mikrotápanyagokat érdemes fogyasztani?
- Vitaminok: C-, E-, D-vitamin
- Ásványi anyagok: folsav, kalcium, szelén, cink
- Katorinoidok
- Omega-3 zsírsavak
A tápszerek megkönnyíthetik a daganatos betegek étrendjének összeállítását, de a llegjobb, ha dietetikus segít személyre szabni az étrendet, aki figyelembe veszi a daganat típusát, elhelyezkedését, az alkalmazott kezelési terápiákat, a beteg egészségi állapotát, egyéni adottságait és az ízlését.
Mik azok a tápszerek?
Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyeknek magas az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalma, könnyen fogyaszthatóak. Étvágytalanság, súlyvesztés, a hagyományos ételek elutasítása esetén orvosi javaslatra kapja a daganatos beteg. Vásárolható többféle ízben, laktózmentes, gluténmentes változatban is. Fogyasztása történhet:
- önmagában kisétkezésre,
- főétkezés kiegészítésére,
- használható ételek tápanyag-dúsítására például főzelékekhez, burgonyapüréhez, levesekhez, turmixokhoz, pudingokhoz, joghurthoz, müzlikhez, tejberizshez, stb.
- kis pohárkába töltve, fagyasztás után fogyasztva hűsíti a gyomrot.
Milyen szokásokat, ételeket érdemes kerülni daganatos megbetegedés esetén?
- Fogyókúrát, léböjt kúrát, „méregtelenítést” tartani.
- Túl fűszeres, sós, csípős, füstölt ételeket fogyasztani.
- Transzzsírsavakat tartalmazó ételek, például többször használt sütőolaj.
- Sok kávé, energiaital fogyasztása.
- Alkoholt fogyasztani.
- Dohányozni.
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2023.01.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?