Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.19.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Mit szabad fogyasztani?

Az alábbiak közül lehetnek olyanok, amelyek egyes betegeknek panaszt okozhatnak, így fontos az egyéni tűrőképességet szem előtt tartani.

  • Barna rizst, burgonyát
  • Magas rosttartalmű élelmiszereket:
    • Teljes kiőrlésű búzalisztből készült termékek
    • Gyümölcsök
    • Zöldségek
  • Zsírszegény élelmiszereket
  • Csirkemell, pulykamell bőr nélkül, sovány sertéskaraj
  • Halakat, például lazac, makréla, tonhal
  • Tej és tejtermékek fogyasztása egyéni tűrőképesség alapján változhat, de javasolt a natur joghurt, kefir
  • Probitokikumot - segíthetjük a tápcsatorna normál flórájának visszaállítását.
  • Rendszeres időközönként egyszerre kis mennyiségű ételt
  • Langyos ételeket és italokat
  • Fűszerek közül például köménymagot, kurkumát, rozmaringot, bazsalikomot, borsmentát, gyömbért, szegfűszeg
  • Szénsavmentes italokat, a legjobb a csapvíz naponta minimum 2 liter
  • Vitaminokat és ásványi anyagokat, a hámosodást elősegíti az A, a B2- és a B3-vitamin

Mit nem szabad fogyasztani?

Ami izgatja a gyomornyálkahártyát, és/vagy fokozza a sav- és gyomornedv-termelést:

  • Alkoholt – kimondottan nagy mennyiségben ennél a betegségnél is kerülendő.
  • Nagyon hideg vagy forró ételeket és italokat
  • Nagy mennyiségű ételt
  • Hüvelyeseket
  • Bő zsírban sült húsokat
  • Élesztős, kelt tésztákat
  • Csípős, fűszeres, pikáns, pirított, füstölt ételeket
  • Túl édes és túl sós élelmiszereket
  • Savanyúságokat, ecetes ételeket
  • Koffein-tartalmú italokat (kávé, kóla, energiaital)
  • Szénsavas italokat

Különböző ételeket fogyaszthatnak azok a betegek, akiknél megváltozott a gyomorsav-elválasztás.

Gyomorsavtúltengés esetén az étrend legyen: Gyomorsavhiány esetén az étrend legyen:
Rostszegény Rostban gazdag
Fűszerszegény Gyengén fűszeres
Pirított, füstölt, pácolt húsok és húskészítményektől mentes  
Savcsökkentő élelmiszerek fogyasztása, például burgonya, tojás, keksz, tej, tejszín, dió, mandula Savtermelést fokozó élelmiszerek fogyasztása, például gyümölcslevek, paradicsom, joghurt, kefir, citrom
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2023.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Hogyan hatnak a mikrozöldségek a szervezetünkre?
Az 1980-as években egy kaliforniai étteremben tálaltak fel először mikrozöldségeket, amelyek azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi okozza, hogy egyre keresettebbé válnak ezek a...
Mit együnk, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtság kialakulását?
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más...
Mit együnk, ha magas vérnyomásunk van?
A magas vérnyomás kezelésében kiemelt szerepe van az életmód változtatásnak, különösképpen az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. Mit együnk, ha hipertóniánk van?