Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.26.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Mit szabad fogyasztani?

Az alábbiak közül lehetnek olyanok, amelyek egyes betegeknek panaszt okozhatnak, így fontos az egyéni tűrőképességet szem előtt tartani.

  • Barna rizst, burgonyát
  • Magas rosttartalmű élelmiszereket:
    • Teljes kiőrlésű búzalisztből készült termékek
    • Gyümölcsök
    • Zöldségek
  • Zsírszegény élelmiszereket
  • Csirkemell, pulykamell bőr nélkül, sovány sertéskaraj
  • Halakat, például lazac, makréla, tonhal
  • Tej és tejtermékek fogyasztása egyéni tűrőképesség alapján változhat, de javasolt a natur joghurt, kefir
  • Probitokikumot - segíthetjük a tápcsatorna normál flórájának visszaállítását.
  • Rendszeres időközönként egyszerre kis mennyiségű ételt
  • Langyos ételeket és italokat
  • Fűszerek közül például köménymagot, kurkumát, rozmaringot, bazsalikomot, borsmentát, gyömbért, szegfűszeg
  • Szénsavmentes italokat, a legjobb a csapvíz naponta minimum 2 liter
  • Vitaminokat és ásványi anyagokat, a hámosodást elősegíti az A, a B2- és a B3-vitamin

Mit nem szabad fogyasztani?

Ami izgatja a gyomornyálkahártyát, és/vagy fokozza a sav- és gyomornedv-termelést:

  • Alkoholt – kimondottan nagy mennyiségben ennél a betegségnél is kerülendő.
  • Nagyon hideg vagy forró ételeket és italokat
  • Nagy mennyiségű ételt
  • Hüvelyeseket
  • Bő zsírban sült húsokat
  • Élesztős, kelt tésztákat
  • Csípős, fűszeres, pikáns, pirított, füstölt ételeket
  • Túl édes és túl sós élelmiszereket
  • Savanyúságokat, ecetes ételeket
  • Koffein-tartalmú italokat (kávé, kóla, energiaital)
  • Szénsavas italokat

Különböző ételeket fogyaszthatnak azok a betegek, akiknél megváltozott a gyomorsav-elválasztás.

Gyomorsavtúltengés esetén az étrend legyen: Gyomorsavhiány esetén az étrend legyen:
Rostszegény Rostban gazdag
Fűszerszegény Gyengén fűszeres
Pirított, füstölt, pácolt húsok és húskészítményektől mentes  
Savcsökkentő élelmiszerek fogyasztása, például burgonya, tojás, keksz, tej, tejszín, dió, mandula Savtermelést fokozó élelmiszerek fogyasztása, például gyümölcslevek, paradicsom, joghurt, kefir, citrom
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2021.11.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.