Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?

Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.20.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése és hogyan készülhetünk fel rá!

Milyen esetekben javasolt hasi ultrahang elvégzése?

A hasi ultrahang leggyakrabban: gyomor-bélrendszeri -, urológiai -, húgyúti betegségek gyanúja esetén történik. Fontos szerepe lehet a diagnózis felállításában, illetve differenciáldiagnosztikai szempontból is rendkívül hasznos lehet. A hasi ultrahang non-invazív, gyors, fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel. Ezen tulajdonságainak köszönhetően számos hasi panasz kivizsgálása során az első diagnosztikai lépések közé tartozik. A vizsgálatnak abszolút kontraindikációja nincsen.

Milyen tünetek esetén lehet indokolt hasi ultrahang elvégzése?

 • Gyomor-bél rendszeri tünetek esetén – pl.: hasi fájdalom, emésztési zavarok, gyakori hasmenés vagy székrekedés, széklethabitus változása, nyákos széklet-véres széklet, gyakori puffadás, sárgaság, gyakori hányinger/hányás, tartós étvágytalanság, jelentős testsúlyvesztés.
 • Húgyúti panaszok esetén – pl.: vizeletelakadás, csökkenő mennyiségű vizelet, vesekólika, véres vizelet, gennyes vizelet, fájdalmas vizelés, vizelési panaszokhoz társuló lázas állapot.
 • Egyéb panaszok – pl.: fájdalmas, feszülő lép; szívműködéssel szinkron pulzáló érzés a hasban; nőgyógyászati panaszok.

Mit „lát” a hasi ultrahang?

 • Hasi ultrahang segítségével képet lehet kapni a fontos hasüregi és kismedencei szervek (máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészek, prosztata) alakjáról, szerkezetéről.
 • Sok esetben a szervek vérkeringéséről is nyerhető információ.
 • Láthatóak lehetnek a belek falai, hasi nyirokcsomók és a nagyobb hasi erek is.
 • Ultrahang segítségével bizonyos kóros eltérések is detektálhatók – pl. ciszta, térfoglalás, szervi megnagyobbodás, gyulladás, epekő, vesekő.
 • Egyes esetekben az ultrahang után további képalkotó vizsgálatok (pl. CT, MR) elvégzése is szükséges lehet.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

 • A vizsgálat akkor a leginformatívabb, ha éhgyomorra (legalább 6 órás „éhezés” után) történik.
 • A kismedencei szervek megfelelő vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges. A hasi ultrahang előtt bőséges folyadékfogyasztás javasolt és közvetlenül a vizsgálat előtt kerülni kell a húgyhólyag kiürítését.
 • Érdemes a vizsgálat előtti napon kerülni a puffasztó ételek fogyasztását, hiszen a belek fokozott gáztartalma nehezítheti a vizsgálatot. Néhány esetben segíthet bélgáztartalmat csökkentő hatóanyag (pl. szimetikon) vizsgálat előtti bevitele is.
 • Az elkészült hasi ultrahang vizsgálat eredményét a kezelőorvos a többi lelettel, panaszokkal, kórtörténettel együttesen értékeli.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.08.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.