Csökkenti-e a kávéfogyasztás a vesekő kockázatát?

Csökkenti-e a kávéfogyasztás a vesekő kockázatát?

Csökkenti-e a kávéfogyasztás a vesekő kockázatát?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.31.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Valóban megnövelheti a kiszáradás esélyét, ezzel növelve a vesekő kialakulásának kockázatát a kávéfogyasztás? Vagy pont a vizelethajtó hatása miatt javasolt annak fogyasztása? A legújabb kutatások választ adnak a kérdéseinkre.

Világszerte egyre többen érintettek a veseköves betegségek kialakulásában.

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

Általánosságban elmondható, hogy a több gyümölcs, rost és folyadékfogyasztás mellett, a kevesebb só, cukor és állati eredetű fehérjefogyasztás segíthet megelőzni a vesekő kialakulását. A kávé és a koffein fogyasztása azonban gyakori kérdés lehet a vesebetegeknél, ugyanis a kiszáradás miatt nem szokták javasolni azokat. Bár még több kutatásra van szükség az állítás tudományos elfogadásához, a legújabb tanulmányok szerint a kávéfogyasztás csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Milyen összefüggés van a vesekő és a kávéfogyasztás között?

A kávé vizelethajtó hatása miatt az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a kávéfogyasztás kiszáradáshoz vezethet, ami növeli a vesekő kialakulásának esélyét, azonban a jelenlegi kutatások ennek az ellenkezőjéről számoltak be. Egy 2021-es National Kidney Foundation által végzet kutatás szerint a teában, szódában vagy kávéban lévő koffein védő hatással bír, amely megelőzheti a vesekő kialakulását. Napi 1-1,5 csésze koffeintartalmú teát, kávét fogyasztva akár 40 százalékkal csökkenthetjük a vesekő kialakulásának esélyét.

Egy másik 2021-es tanulmány szerint, a rendszeres kávé és teafogyasztók körében kisebb valószínűséggel alakult ki vesekőképződés, mint azoknál, akik nem fogyasztottak koffeintartalmú italokat.

Egy 2022-ben közzétett publikáció szintén megállapította, hogy a magasabb koffeinbevitel a vesekő kialakulásának alacsonyabb kockázatával járhat.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Does Drinking Coffee Increase or Decrease Your Risk of Kidney Stones? (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.