Urográfiai CT

Urográfiai CT

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mikor javasolt az urográfiai CT? Miért fontos előtte a szakorvosi konzultáció? Mire számíthatunk a vizsgálat során? Kérdések és válaszok az urográfiai CT-ről.

Az urográfia  CT vizsgálattal láthatóvá válnak a kóros elváltozások, (pl. daganatok, vérzések, gyulladások, stb.).

Mire jó az urográfiai CT vizsgálat?

Leggyakrabban vesekövesség, daganatos megbetegedés, illetve akut gyulladás esetén alkalmazzák az urográfiai CT vizsgálatot, amellyel könnyen diagnosztizálhatóak a húgyvezetékek, a húgyhólyag a húgycső és a vese elváltozásai. Az alábbi tünetek fennállása esetén lehet indokolt a vizsgálat elvégzése:

  • deréktáji fájdalom,
  • alhasi fájdalom,
  • véres vizelet,
  • gyakori, kínzó vizelési inger.

Csak szakorvosi javaslattal végezhető!

Az urográfia CT sugárzásterhelés miatt, csak szakorvosi indoklással, illetve javaslattal vehető igénybe, amelyet a fennálló tünetek, korábbi vizsgálatok eredménye alapján ad ki az orvos.

Hogyan zajlik az urográfia  CT vizsgálat?

A CT vizsgáló egy gyűrűhöz hasonló készülék, amelynek aljában mozdulatlanul helyezkedünk el, miközben a kezelő készíti a felvételeket.

Mikor nem végezhető el az urographia CT vizsgálat?

  • Terhesség (csak indokolt esetben végezhető el)
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, jódra való érzékenység, illetve nem megfelelő laboreredmények esetén.

Útmutató

  • A vizsgálat előtt minden esetben szükséges az orvosi konzultáció, hiszen a sugárterhelés miatt, csak orvosi javaslatra végezhető el.
  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, laborvizsgálatra is szükség van.
  • A vizsgálat fájdalommentes, különösebb előkészületet nem igényel, kontrasztanyagos vizsgálat esetén azonban a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.
  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén előfordulhat allergiás reakció.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?