Urográfiai CT

Urográfiai CT

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mikor javasolt az urográfiai CT? Miért fontos előtte a szakorvosi konzultáció? Mire számíthatunk a vizsgálat során? Kérdések és válaszok az urográfiai CT-ről.

Az urográfia  CT vizsgálattal láthatóvá válnak a kóros elváltozások, (pl. daganatok, vérzések, gyulladások, stb.).

Mire jó az urográfiai CT vizsgálat?

Leggyakrabban vesekövesség, daganatos megbetegedés, illetve akut gyulladás esetén alkalmazzák az urográfiai CT vizsgálatot, amellyel könnyen diagnosztizálhatóak a húgyvezetékek, a húgyhólyag a húgycső és a vese elváltozásai. Az alábbi tünetek fennállása esetén lehet indokolt a vizsgálat elvégzése:

  • deréktáji fájdalom,
  • alhasi fájdalom,
  • véres vizelet,
  • gyakori, kínzó vizelési inger.

Csak szakorvosi javaslattal végezhető!

Az urográfia CT sugárzásterhelés miatt, csak szakorvosi indoklással, illetve javaslattal vehető igénybe, amelyet a fennálló tünetek, korábbi vizsgálatok eredménye alapján ad ki az orvos.

Hogyan zajlik az urográfia  CT vizsgálat?

A CT vizsgáló egy gyűrűhöz hasonló készülék, amelynek aljában mozdulatlanul helyezkedünk el, miközben a kezelő készíti a felvételeket.

Mikor nem végezhető el az urographia CT vizsgálat?

  • Terhesség (csak indokolt esetben végezhető el)
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, jódra való érzékenység, illetve nem megfelelő laboreredmények esetén.

Útmutató

  • A vizsgálat előtt minden esetben szükséges az orvosi konzultáció, hiszen a sugárterhelés miatt, csak orvosi javaslatra végezhető el.
  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, laborvizsgálatra is szükség van.
  • A vizsgálat fájdalommentes, különösebb előkészületet nem igényel, kontrasztanyagos vizsgálat esetén azonban a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.
  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén előfordulhat allergiás reakció.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...