Pajzsmirigybetegség

Pajzsmirigybetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Napjaink egyik népbetegsége a pajzsmirigybetegség, főként nők körében fordul elő. Kialakulása több okra is visszavezethető. Amennyiben felismerjük a betegség jeleit, forduljunk endokrinológus szakemberhez.

Pajzsmirigybetegség kialakulhat öröklött hajlam miatt, autoimmun betegségek miatt, de kialakulásában a fokozott stressz és az életmódbeli tényezők, ezen kívül a kevés jódfogyasztás is szerepet játszhat. Pajzsmirigybetegség alatt általában a pajzsmirigy fokozott vagy csökkent működését, megnagyobbodását, gyulladását, illetve a pajzsmirigy elváltozásait értjük.

A pajzsmirigybetegség tünetei

 • Fáradtság
 • Álmatlanság
 • Idegesség, depresszió, pánikbetegség
 • Magas koleszterin szint
 • Öröklött családi előfordulás
 • Indokolatlan hízás vagy fogyás
 • Menstruációs, illetve termékenységi problámák
 • Bélpanaszok: hasmenés, irritábilis bél szindróma, székrekedés
 • Hajhullás, hajtöredezettség
 • Száraz, érdes bőr
 • Izom és ízületi fájdalom

A szerteágazó tünetek nem utalnak egyértelműen pajzsmirigybetegségre, ezért gyakori, hogy a páciens csak későn kerül szakemberhez. Amennyiben a fenti tünetek megjelennek, forduljunk háziorvosunkhoz vagy endokrinológus szakorvoshoz. A megfelelő vizsgálatok - a páciens kikérdezése, vérvizsgálat, hormonszintek ellenőrzése, fizikai vizsgálat, pajzsmirigy ultrahang – alapján diagnosztizálhatják a betegséget.

A pajzsmirigybetegség kezelése

Amennyiben bebizonyosodik, hogy pajzsmirigybetegségben szenvedünk, gyógyszerek, illetve a hormonszint beállításával kezelhető a betegség. Erről az orvos dönt majd az egyéni értékek alapján. Sokat tehetünk állapotunk javulásáért tudatos odafigyeléssel és megfelelő étrenddel, így növelhetjük az orvosi terápia sikerességét.

Mit tehetünk?

 • Csökkentsük az ízfokozók bevitelét. Érdemes házi készítésű ételeket fogyasztani, és minél kevesebb ételízesítőt használni.
 • Olvassuk el az élelmiszerek összetevőjét: a mesterséges édesítőszerek több feladatot adnak a májnak, ezért érdemes őket elkerülni.
 • Alakítsuk ki a napirendünket: együnk mindig egy időben, napi többször, kevesebbet. 
 • Kerüljük az édesség fogyasztását.
 • Köretként válasszunk inkább zöldséget, főzelékféléket.
 • Nem javasolt gyümölcsöket fogyasztani az étkezések végén, inkább önállóan (pl. tízóraira).
 • Fogyasszunk sok vitamint és ásványi anyagot. Jód szedése mindig orvosi javaslatra történjen.

Útmutató

 • Pajzsmirigybetegség alatt általában a pajzsmirigy túl- vagy alulműködését, megnagyobbodását, gyulladását, illetve a pajzsmirigy elváltozásait értjük.
 • A megfelelő vizsgálatok - a páciens kikérdezése, vérvizsgálat, hormonszintek ellenőrzése, fizikai vizsgálat, pajzsmirigy ultrahang – alapján endokrinológus szakorvos diagnosztizálhatja a betegséget.
 • Gyógyszerek, illetve a hormonszint beállításával kezelhető a betegség.
Pajzsmirigybetegség - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Hogyan ismerjük fel a Hashimotot?
A Hashimoto pajzsmirigygyulladás az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, valamint a pajzsmirigy alulműködésének egyik leggyakoribb oka. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen módon kezelhető? Dr. Tóth Sára Rebeka foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Hashimoto pajzsmirigygyulladásról.
Ivóvizek arzénmentesítése
Az arzén az ivóvízben szervetlen arzenát vagy arzenit formájában található meg.
Az arzén
Az arzén háromféleképpen juthat az emberi szervezetbe: a levegőből, élelmiszerekkel vagy az ívóvíz fogyasztás eredményeképpen.
Tartós fáradtság: mikor forduljunk orvoshoz?
Gyakran az életmódunk okoz krónikus fáradtságot, de előfordul, hogy ez az állapot betegséget jelez. Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?
Mit tegyek, ha gyakran puffadok?
A puffadás, vagy más néven meteorizmus, a gyomor-bélrendszerben megnövekvő gázmennyiséget jelenti, mely kellemetlen teltség érzéshez, feszüléshez vezet. Hátterében táplálkozással és egyéb életmóddal összefüggő tényezők (pl. stressz), valamint a gyomor-bélrendszert érintő betegségek állhatnak. Mit tehetünk ellene?
Mikor gyanakodjunk alvászavarra?
A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológusa arról beszélt, mikor gyanakodhatunk alvászavarra.
Miért hullik a hajunk?
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi fontos a pajzsmirigybetegség kezelésében?
Hasznos lehet
Hogyan ismerjük fel a Hashimotot?
A Hashimoto pajzsmirigygyulladás az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, valamint a pajzsmirigy alulműködésének egyik leggyakoribb oka. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag...