Ivóvizek arzénmentesítése

Ivóvizek arzénmentesítése

Ivóvizek arzénmentesítése

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.07.06.
Szerző: Faar Ida újságíró
Az arzén az ivóvízben szervetlen arzenát vagy arzenit formájában található meg.

Az ivóvizek arzéntartalmának eltávolíthatóságát befolyásolja: a víz pH tartalma, a benne lévő lebegő-, vagy oldott- szilárd anyag tartalom, az ionkoncentráció, más fémek jelenléte és az arzénforma. A hazánkban alkalmazott leggyakoribb arzénmentesítő technológiák: az adszorpciós eljárások (aktivált alumíniumoxid; vasoxidos töltetek; ioncsere); a membránműveletek (membránszűrés; elektrodialízis); és a csapadékképző/koagulációs eljárások (Fe/Al-koaguláció; Fe-Mn oxidáció; meszes lágyítás).

Az ivóviz minőségének ellenőrzése érdekében évente közel 900 000 vizsgálatot végeznek – amelynek eredményeképpen a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak.

Lehetőségek az otthoni víztisztításra

Bár az ivóvizek minősége napjainkra már jó, mégis a víz érzékszervi minőségének javítása érdekében (például: kellemetlen klórszag megszüntetése) nagyon sokan vásárolnak otthoni víztisztító kisberendezéseket. Sokféle tipus, sokféle üzemelési mód, és hatásmechanizmus létezik – egy dologra azonban mindegyiknél oda kell figyelni: a berendezések rendszeres előírásszerű karbantartása és tisztítása rendkivül fontos a baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében.

A kancsós víztisztítóknak egyszerű a felépítése és a használata. Aktív szén töltetet, vízlágyító gyantát és ezüstözést tartalmaznak – alkalmasak kiszűrni a vízben lévő klórt, és úgy lágyítani a vizet, hogy a kalcium és magnézium tartalmat csak kis mértékben csökkentik. 

Az aktív szén töltetű víztisztítók lehetnek bemenő víz kezelésére alkalmas csapra szerelhető változatok, léteznek adagolós felépítésűek, illetve elektrolizis végzésére alkalmas tipusok is (ezek savas vagy lugos vizet is képesek előállítani). Mosogató alá is felszerelhetőek.

A fordított ozmózis (RO) membránt tartalmazó berendezéseket a mosogató alatt helyezik el – felépítésük összetett – legalább 5 szűrőegységet tartalmaznak. Az RO membrán eltávolítja a vízben lévő összes szerves és szervetlen anyagot, és a klórt. Ionmentes vízet állít elő, amelynek az ivóvízként történő fogyasztása hosszú távon nem javasolt, mert nincsenek benne a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok. Külön figyelmet kell fordítani az előírásoknak megfelelő szűrő-, és membráncserék elvégzésére, illetve a tartályban maradó pangó víz eltávolítására.

A vízlágyító berendezések teljesen lágy vizet állítanak elő – csökkentve a vízkő kialakulásának esélyét eltávolítják az összes víz keménységét okozó kalcium és magnézium iont. A lágyított víz ennél fogva nem alkalmas arra, hogy hosszabb távon ivóvízként fogyasszuk.

A speciális víztisztítók nagyon sokfélék lehetnek annak függvényében, hogy milyen speciális adszorbereket tartalmaznak: arén-, ólom-, vagy nitrátmentesítők. Otthoni víztisztító vásárlása előtt mindig tájékozódjunk alaposan – és válasszunk a szakhatóságok által bevizsgált és engedélyezett berendezést.

Fúrt kutak

Az ásott vagy fúrt kutak vízminősége nagyon változatos: függ a geológiai adottságoktól, a fúrt mélységtől, az emberi-, mezőgazdasági-, és ipari eredetű szennyezésektől. A víz kémiai és mikrobiológiai minőségét be lehet ugyan vizsgáltatni – de felhasználhatósága a benne található szennyeződések függvénye (locsolás, kerti medence feltöltés). Ivóvízként való fogyasztása NEM ajánlott – hiszen a talajvíz áramlás miatt az összetétele állandóan változhat, az arzénmentesítés elmaradásáról nem is beszélve.

Szerző: Faar Ida újságíró Megjelenés dátuma: 2023.07.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit kell tudni a higanymérgezésről?
A higany egy nehézfém, amely a természetben, de kis dózisban számos háztartási termékben is megtalálható. Higanymérgezés akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok higannyal érintkezik vagy esetleg...
Az arzén
Az arzén háromféleképpen juthat az emberi szervezetbe: a levegőből, élelmiszerekkel vagy az ívóvíz fogyasztás eredményeképpen.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?