Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang? Mikor javasolt a vizsgálat? A leggyakoribb kérdések és válaszok a pajzsmirigy ultrahanggal kapcsolatban.

Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang?

A pajzsmirigy struktúrájának vizsgálata leggyakrabban ultrahang vizsgálattal történik, ezzel ugyanis megfigyelhetőek az apróbb elváltozások, a pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigynek a méretei, alakja, de diagnosztizálható vele a gyulladás, a göb, a daganat és a ciszta is. A pajzsmirigy ultrahang nemcsak konkrétan a szerv térképezhető fel, hanem a nyaki lágyrészek állapota is (pl. nyaki nyirokcsomók, nyálmirigyek).

Mikor javasolt a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat javasolt minden olyan esetben, amikor:

  • belgyógyászati vagy endokrinológiai fizikális vizsgálat során elváltozást (pl. csomót) észlelünk,
  • vérvétel során a pajzsmiriggyel kapcsolatos értékek jelentős mértékben eltérnek a normál értékektől,
  • és/vagy egyéb pajzsmirigy kóros elváltozására hajazó tüneteket tapasztalunk.
  • A pajzsmirigy ultrahangot a fennálló pajzsmirigy betegségek (pl. daganatos elváltozás) nyomon követésére is használják.

Mire számítsunk a vizsgálat során?

A pajzsmirigy ultrahang fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel. A vizsgálat háton fekve történik egy kezelőágyon, ahol a nyaki területet egy ultrahangfejjel (és az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselé) segítségével vizsgálják.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Thyroid Ultrasound (Healthline)

Útmutató

  • A pajzsmirigyultrahang fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel.
  • Amennyiben bármilyen pajzsmirigy elváltozásra utaló jelet észlelünk magunkon, forduljunk szakorvoshoz.
Hasznos lehet
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahangra?
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahang vizsgálatokra? Mikorra ütemezik a vizsgálatokat, és milyen információkat kaphatunk ilyenkor? A legfontosabb kérdések és válaszok a terhességi ultrahanggal...
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?
A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.