Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang? Mikor javasolt a vizsgálat? A leggyakoribb kérdések és válaszok a pajzsmirigy ultrahanggal kapcsolatban.

Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang?

A pajzsmirigy struktúrájának vizsgálata leggyakrabban ultrahang vizsgálattal történik, ezzel ugyanis megfigyelhetőek az apróbb elváltozások, a pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigynek a méretei, alakja, de diagnosztizálható vele a gyulladás, a göb, a daganat és a ciszta is. A pajzsmirigy ultrahang nemcsak konkrétan a szerv térképezhető fel, hanem a nyaki lágyrészek állapota is (pl. nyaki nyirokcsomók, nyálmirigyek). További előnye, hogy egyszerre képes megmutatni a szervek valós idejű mozgását és az erekben folyó vér viselkedését is, illetve nem használ sugárzást.

Mikor javasolt a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat javasolt minden olyan esetben, amikor:

  • belgyógyászati vagy endokrinológiai fizikális vizsgálat során elváltozást (pl. csomót) észlelünk,
  • vérvétel során a pajzsmiriggyel kapcsolatos értékek jelentős mértékben eltérnek a normál értékektől,
  • és/vagy egyéb pajzsmirigy kóros elváltozására hajazó tüneteket tapasztalunk.
  • A pajzsmirigy ultrahangot a fennálló pajzsmirigy betegségek (pl. daganatos elváltozás) nyomon követésére is használják.

Mire számítsunk a vizsgálat során?

A pajzsmirigy ultrahang fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel, azonban a vizsgálat előtt érdemes eltávolítani ékszereinket. A vizsgálat háton fekve történik egy kezelőágyon, ahol a nyaki területet egy ultrahangfejjel (és az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselé) segítségével vizsgálják. A vizsgálat felsőruházat nélkül történik, a felsőtestre papírtörölköző kerül, mely segítségével a vizsgálat befejeztét követően a fölösleges zselét le is tudjuk törölni. A teljes vizsgálat általában 20 percet vesz igénybe.

Mi történik a vizsgálat után?

Amennyiben leleteinket kézhez kapjuk, egyeztessünk endokrinológus szakorvossal (célszerű a vizsgálatot végző orvossal konzultálni). Bármilyen eltérés mutatkozik a felvételeken, további vizsgálatokra lehet szükség akár más irányba is.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Thyroid Ultrasound (Healthline)

Útmutató

  • A pajzsmirigyultrahang fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel.
  • Amennyiben bármilyen pajzsmirigy elváltozásra utaló jelet észlelünk magunkon, forduljunk szakorvoshoz.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?