Miért hullik a hajunk?

Miért hullik a hajunk?

Miért hullik a hajunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?

A 100 000 hajtüszőnk körülbelül 90 szála bármely adott időpontban hajszálat termel. A többi 10 százalék nyugalmi (telogén) fázisban van, és a hajszál mintegy 2-3 hónap múlva kihullik. Ilyenkor ezek helyére új hajszál kerül, és a növekedési ciklus újraindul.

Mi okozza a telogén effluvium típusú hajhullást (amikor is a nyugalmi fázisba lépő hajtüszők száma megnő)?

A szervezetet ért sokkhatások - műtét, védőoltások, szülés, egyes gyógyszerek, drasztikus fogyókúrák, súlyos stressz, pajzsmirigyproblémák - következményeként a hajhagymák nyugalmi, avagy telogén állapotba kerülhetnek. Nagyjából 2 hónappal később a haj hullani kezd és a hajszálak elvékonyodhatnak - ezt az állapotot telogen effluvium típusú hajhullásnak nevezik, amit időnként úgy írnak körül, hogy a haj „marokszámra hullik”. A legtöbb esetben az új hajszálak azonnal növekedésnek indulnak.

A foltos hajhullás

A foltos hajhullás (alopecia areata) esetén az immunrendszer tévedésből a hajhagymákat támadja meg, ami a haj - gyakorta hirtelen történő - kihullását okozza. A legtöbb ember esetében egy-két kopasz folt alakul ki, ami könnyen kezelhető injekciókkal, néhány esetben azonban előfordul, hogy az összes testszőrzet kihullik. A foltos hajhullás nem ártalmas, és nem fertőző, de mentálisan nehéz lehet feldolgozni. A hajszálak maguktól is visszanőhetnek, de kezeléssel segíthetünk, hogy azok gyorsabban növekedjenek. Sajnos az is előfordulhat, hogy egyeseknél az alopecia areata ismételten jelentkezik.

A férfiak kopaszodását 90%-ban a gének okozzák

Habár örökletes, erre a jelenségre sokkal inkább az édesanya családja van kihatással, mintsem az édesapáé. Így, ha vetünk egy pillantást az anyai nagyapánk hajára az jobb rálátást adhat arra vonatkozóan, hogy mire számíthatunk a jövőben a saját hajunkat illetően. A férfiak kopaszodása gyakran a halántékon kezdődik, majd a fejtetőn folytatódik, ami a fej oldala körül patkó alakú hajgyűrűt eredményez. A hajhullás lassítható finaszterid és minoxidil hatóanyagtartalmú készítményekkel.

Női típusú hajhullás

Az életkorral összefüggő hajritkulás jelentheti a haj megritkulását a fej egész területén, azonban a kopaszodás általában a fejtetőn a leggyakoribb. A férfiakkal ellentétben a nők ritkán kopaszodnak meg, és rendszerint lassabban hullik a hajuk, mint a férfiaknak. A közhiedelemmel ellentétben a hosszabb haj nem terheli meg a hajhagymákat, és nem okoz nagyobb mértékű hajhullást. A hajmosás sem okoz hajhullást - csak azok a hajszálakat távolítjuk el közben, amelyek már egyébként is kihullottak.

Mit tehetünk a hajhullás ellen?

Az 5%-os minoxidil hatóanyagtartalmú készítmények napi egyszeri alkalmazása segítheti a haj növekedését és megelőzheti a hajritkulást. A spironolakton és a flutamide hatóanyagú (szájon át szedhető) készítmények nők esetében is alkalmazhatók.

Fordította: Füzesi Zsuzsi, forrás: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-hair-conditions

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Fogamzásgátlás
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Hogyan kerülhetjük el jövőre a tavaszi fáradtságot?
A tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes valójában nem egy orvosi értelemben vett kórkép, mégis sokakat érint az évszakváltáskor jelentkező álmosság, levertség, fáradékonyság, nyomottabb hangulat...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.