Sella MR

Sella MR

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Meddőség, elhízás, pajzsmirigyproblémák esetén javasolt lehet Sella (azaz az agyalapi mirigy) MR vizsgálat elvégzése. De mire számíthatunk a vizsgálat során?

Milyen betegségek esetén lehet javasolt a Sella MR?

Agyalapi mirigy MR vizsgálat az alábbi betegségek gyanúja esetén lehet indokolt:

  • pajzsmirigyprobléma,
  • meddőség,
  • hormonzavar (pl. növekedési hormon, nemi hormon, magas prolaktin hormon),
  • kóros elhízás,
  • daganat.

Szükséges-e előkészület a vizsgálathoz?

  • A vizsgálat előtt minden esetben beszéljünk a kezelőorvosunkkal!
  • Ne étkezzünk a kontrasztanyagos vizsgálat előtt fél órával.
  • Távolítsuk el a fémet és/vagy fémet tartalmazó tárgyakat (pl. fülbevaló, piercing) a testünkről.

Hogyan zajlik a sella MR vizsgálat?

A páciensnek az érkezés és eligazítás után, egy nagy, henger alakú készülék asztalán kell elhelyezkednie – háton fekve.  A vizsgálat során mozdulatlanul kell maradni, miközben az MR zajos, kattogó hangot ad ki, amelynek tompítására füldugó használható. A vizsgálatot megnehezítheti az, ha valaki klausztrofóbiával küzd, ugyanis a gyűrűszerű készülék olykor bezártság érzetet okozhat a betegnek, ezen kívül teljesen fájdalommentes vizsgálatról beszélhetünk.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Abban az esetben nem végezhető el a vizsgálat, ha a szervezetben mágnesre reagáló anyag van (pl. protézis, csavar, implantátum, pacemaker, stb.) beépítve. Klausztrofóbiára hajlamos egyéneknél nehézséget okozhat a vizsgálat elvégzése.

Útmutató

  • A vizsgálat fájdalommentes, különösebb előkészületet nem igényel – kivéve akkor, ha kontrasztanyagos vizsgálat történik, ebben az esetben a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni.
  • A vizsgálatnak semmilyen mellékhatása nem ismert, ritka esetekben a kontrasztanyag okozhat allergiás reakciót, ezért a fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végeznek.
Hasznos lehet
Mi okozhatja a vér alacsonyabb vörösvértest szintjét?
Mikor beszélhetünk a vörösvértestek normál értékéről? Milyen tüneteket okozhat, a normálisnál alacsonyabb, illetve magasabb koncentráció?
Hogyan értelmezzük a hematokrit értéket a vérképben?
Milyen információt ad a hematokrit érték a vérképben? Mikor indokolt a vizsgálata? Mi okozhatja a hematokrit érték eltérését a vérképben?
Mi okozhat alacsonyabb fehérvérsejtszintet?
Miért fontos a megfelelő fehérvérsejt szint fenntartása? Mit jelent a normáltól eltérő érték a laboreredményeknél?
Miért fontos a látásvizsgálat?
Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el...