Hőemelkedés
1 perces olvasási idő
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik okozhatnak hőemelkedést, és mit tehetünk ellene.
Mi okozhat hőemelkedést?
- Leggyakrabban fertőzések okoznak emelkedett testhőmérsékletet: baktériumok, vírusok, paraziták, gombák.
- Védőoltások: beadásuk után előfordulhat átmeneti hőemelkedés, lázas állapot.
- Autoimmun betegségek: hőemelkedés jelentkezhet autoimmun betegségekben, például reumatoid artritisz (RA), szisztémás lupusz (SLE) esetén.
- Gyulladásos bélbetegségek (IBD): emelkedett testhőmérséklet időszakosan – különösen fellángolás esetén – kísérheti a gyulladásos bélbetegségeket is.
- Anyagcsere betegségek: például pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis), akut köszvényes roham.
- Rosszindulatú daganatok (pl. leukémia, limfóma, tüdőrák, vastagbélrák).
- Hőártalmak: égés, napszúrás, hőguta is járhat emelkedett testhőmérséklettel.
- Gyógyszermellékhatás (pl. egyes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, epilepszia-ellenes gyógyszerek).
- Központi idegrendszeri, a hőközpontot érintő agyi károsodás.
- Kiszáradás.
- Tüdőembólia.
- Alkoholmegvonási tünetegyüttes (delirium tremens).
- Egyes kábítószerek (pl. amfetamin).
Milyen kísérő tünetei lehetnek a hőemelkedésnek?
Fontos tudni, hogy a hőemelkedés önmagában nem betegség, hanem egy tünet, így mindig keresni kell a hátterében megbújó okot. Sok esetben a hőemelkedést észre sem veszi a beteg, de a kiváltó októl függően számos kísérő tünete is lehet.
Hőemelkedést gyakran kísérő panaszok:
- Rossz közérzet, gyengeség.
- Melegségérzet, izzadás, borzongás.
- Hideg verejtékezés.
- Fáradékonyság, aluszékonyság.
- Fejfájás.
- Émelygés, étvágytalanság.
Mi a teendő hőemelkedés esetén?
- A hőemelkedés mindig egy tünet, így a háttérben megbújó ok tisztázása és annak kezelése a legfontosabb.
- A legtöbb esetben a hőemelkedést nem szükséges kezelni, magától megszűnik.
- Az emelkedett testhőmérsékletet csillapítani csak akkor szükséges, ha a beteg közérzete ezt megkívánja.
- A testhő csillapítása lehetséges fizikai módszerekkel (pl. kíméletes hűtőfürdő) és/vagy gyógyszerekkel (pl. NSAID-ok, metamizol, paracetamol).
- Hőemelkedés esetén nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel.
- Elhúzódó, hőemelkedés esetén javasolt felkeresni a háziorvost, aki szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el.
- Csecsemők, nagyon idős-, illetve legyengült immunrendszerű betegek esetén a hőemelkedést is komolyan kell venni és javasolt mihamarabb orvossal konzultálni.
Útmutató
- Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van, emelkedése a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami számos betegség velejárója is lehet.
- Fontos tudni, hogy az alap testhőmérséklet is jelentős egyéni eltéréseket mutathat, illetve számos hétköznapi tényező is befolyásolhatja (pl.: környezet hőmérséklete, fizikai aktivitás, menstruációs ciklus), így az emelkedett testhőt mindig egyénileg kell értékelni.
- A legtöbb esetben a hőemelkedést nem szükséges kezelni, elhúzózdása esetén azonban javasolt felkeresni a kezelőorvosunkat.
Szerző:
Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Hasznos lehet
Minden, amit a szamárköhögésről tudni kell
A szamárköhögés, vagy más néven pertussis egy rendkívül fertőző légúti fertőzés, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. A fertőzés a levegőn keresztül terjed, amikor egy fertőzött személy...
Hogyan ismerjük fel a csecsemőmirigy problémáit?
Fedezze fel a csecsemőmirigy szerepét az egészség megőrzésében! Tanuljon meg többet a táplálkozásról és életmódról, amelyek támogatják az immunrendszer egészségét.
Mikor kell hepatológushoz és mikor gasztroenterológushoz fordulni?
Hepatológia és gasztroenterológia – talán nem mindenki számára világos fogalmak. Ugyanazzal foglalkozik a gasztroenterológus, mint a hepatológus? Milyen problémával lehet az egyes szakorvosokhoz...
Az alacsony magnéziumszint bizonyos betegségek kockázatához vezethet?
A magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag, amely a jobb alváshoz, a szorongás enyhítéséhez és a szív egészségének javulásához kapcsolódik. A European Journal of Nutrition folyóiratban megjelent...