Hőemelkedés

Hőemelkedés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik okozhatnak hőemelkedést, és mit tehetünk ellene.

Mi okozhat hőemelkedést?

  • Leggyakrabban fertőzések okoznak emelkedett testhőmérsékletet: baktériumok, vírusok, paraziták, gombák.
  • Védőoltások: beadásuk után előfordulhat átmeneti hőemelkedés, lázas állapot.
  • Autoimmun betegségek: hőemelkedés jelentkezhet autoimmun betegségekben, például reumatoid artritisz (RA), szisztémás lupusz (SLE) esetén.
  • Gyulladásos bélbetegségek (IBD): emelkedett testhőmérséklet időszakosan – különösen fellángolás esetén – kísérheti a gyulladásos bélbetegségeket is.
  • Anyagcsere betegségek: például pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis), akut köszvényes roham.
  • Rosszindulatú daganatok (pl. leukémia, limfóma, tüdőrák, vastagbélrák).
  • Hőártalmak: égés, napszúrás, hőguta is járhat emelkedett testhőmérséklettel.
  • Gyógyszermellékhatás (pl. egyes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, epilepszia-ellenes gyógyszerek).
  • Központi idegrendszeri, a hőközpontot érintő agyi károsodás.
  • Kiszáradás.
  • Tüdőembólia.
  • Alkoholmegvonási tünetegyüttes (delirium tremens).
  • Egyes kábítószerek (pl. amfetamin).

Milyen kísérő tünetei lehetnek a hőemelkedésnek?

Fontos tudni, hogy a hőemelkedés önmagában nem betegség, hanem egy tünet, így mindig keresni kell a hátterében megbújó okot. Sok esetben a hőemelkedést észre sem veszi a beteg, de a kiváltó októl függően számos kísérő tünete is lehet.

Hőemelkedést gyakran kísérő panaszok:

  • Rossz közérzet, gyengeség.
  • Melegségérzet, izzadás, borzongás.
  • Hideg verejtékezés.
  • Fáradékonyság, aluszékonyság.
  • Fejfájás.
  • Émelygés, étvágytalanság.

Mi a teendő hőemelkedés esetén?

  • A hőemelkedés mindig egy tünet, így a háttérben megbújó ok tisztázása és annak kezelése a legfontosabb.
  • A legtöbb esetben a hőemelkedést nem szükséges kezelni, magától megszűnik.
  • Az emelkedett testhőmérsékletet csillapítani csak akkor szükséges, ha a beteg közérzete ezt megkívánja.
  • A testhő csillapítása lehetséges fizikai módszerekkel (pl. kíméletes hűtőfürdő) és/vagy gyógyszerekkel (pl. NSAID-ok, metamizol, paracetamol).
  • Hőemelkedés esetén nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel.
  • Elhúzódó, hőemelkedés esetén javasolt felkeresni a háziorvost, aki szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el.
  • Csecsemők, nagyon idős-, illetve legyengült immunrendszerű betegek esetén a hőemelkedést is komolyan kell venni és javasolt mihamarabb orvossal konzultálni.  

Útmutató

  • Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van, emelkedése a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami számos betegség velejárója is lehet.
  • Fontos tudni, hogy az alap testhőmérséklet is jelentős egyéni eltéréseket mutathat, illetve számos hétköznapi tényező is befolyásolhatja (pl.: környezet hőmérséklete, fizikai aktivitás, menstruációs ciklus), így az emelkedett testhőt mindig egyénileg kell értékelni.
  • A legtöbb esetben a hőemelkedést nem szükséges kezelni, elhúzózdása esetén azonban javasolt felkeresni a kezelőorvosunkat.
Hasznos lehet
3 egyszerű gyakorlat a hátfájás megelőzésére
Az íróasztal melletti görnyedéstől az edzőteremben való túlzott megerőltetésig a mindennapi tevékenységeink hátfájáshoz vezethetnek. Hogyan előzhető meg vagy csökkenthető a hátfájdalom?
Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.
Fejfájás edzés közben
Fejfájás általában a gyakori, megerőltető edzés közben vagy után jelentkezik, például futás, evezés, tenisz, úszás és súlyemelés. De mi okozhatja?
Az emésztő-enzim hiánya okozta eltérések
Az emberi gasztrointesztinális rendszer számos olyan enzimet termel, melyek lebontják az elfogyasztott táplálékot, és ezáltal biztosítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását.