Helicobacter pilory

Helicobacter pilory

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Hazánkban a felnőtt lakosság 50-60 százalékát érinti a Helicobacter pilory fertőzés. Szűrése egyszerű, ezért ha emésztőrendszeri gondunk van vagy családi halmozódás áll fenn, érdemes felkeresni szakorvost, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását.

A kórokozó széklettel fertőzött kéz, étel, víz, tárgyak szájba juttattatása esetén kerül a szervezetbe. Emberről emberre terjed, ezért a közeli családtagok, vagy az egyháztartásban élők könnyedén átfertőzhetik egymást (emiatt az is előfordulhat, hogy már csecsemőkorban sokakat megfertőz a kórokozó). 

Tünetek

Fő tünete a gyomorszáj tájékán jelentkező, tompa, égő fájdalom, amiért a nyálkahártyának a hiánya és a nyálkahártyát érintő gyomorsav felelős. Legfőbb jellemzője, hogy a közvetlenül étkezés után megszűnik, majd amikor a gyomor ürülni kezd, fokozatosan érződik a fájdalom (étkezés után 1-3 órával). A hányinger, hasmenés, az étkezés utáni teltség érzése és a puffadás is gyakorinak mondható, de ha az illető böfög, a panaszai enyhülni kezdenek. Az étvágytalansággal jár a fogyás is. A panaszokat növeli néhány étel fogyasztása (pl: fehér bor, édesség, erősen fűszerezett és zsíros ételek). A panaszok akár éjszaka is jelentkezhetnek, a beteg ilyenkor felkel és álmatlanok lesznek az éjszakái, de előfordulhat, hogy néhány gyomorfekély panasz nélkül zajlik le.

A H. pilory által fertőződtek 85% nem észleli a tüneteket magán, nem alakulnak ki nála idült betegségek, azonban minden 15. fertőzöttnél alakulhat ki gyomorfekély, valamint az esetek 1-2%-ban alakulhat ki gyomorfekély.

Szövődményei

A fertőződés miatt megnő az emésztőrendszeri heveny vagy idült gyomorhurut, fekélybetegség, óriásredős gyomorhurut, gyomorrák kialakulásának az esélye, továbbá a gyermekeknél fejlődési rendellenességet és teljesítőképesség csökkenést is okozhat. Egyéb szövődményei lehetnek:

  • A gyógyult fekély kiújulhat
  • Vérzés
  • Perforáció
  • Szűkület
  • Gyomorrák

A szűrés jelentősége

A kórokozó kimutatására H. pilory kilégzéses teszt lehetséges.

Egyes betegségek esetében szükséges szűrnünk a kórokozó jelenlétét:
•    gyomor vagy nyombélfekély
•    gyomorhurut
•    alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri nyiroktumor
•    gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói
•    tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt
•    funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia)

A szűrési eredmények alapján a nyombélfekélyesek 90-95%-a, míg a gyomorfekélyesek 70-90%-a Helicobacter pylori pozitivitást mutat. A kórokozó kiirtása csökkentheti, hogy a fekélybetegség kiújuljon. Akinél a baktérium jelen van, a gyomorrák kockázata 3-5-szeresére növekszik.

Kezelés

Az életmódváltás mellett jelenleg antibiotikum és protonpumpagátló gyógyszerek együttes alkalmazása javasolt, de egyes szakemberek még h2-receptor-antagonistákat és savlekötőket is ajánlanak, súlyosabb esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

(Barát Zsófia, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A Helicobacter pilory a világ összes táján ismert kórokozó, amely a gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásáért felelős.
  • A rossz higiénés körülmények között élőknél gyakoribb a fertőződés.
  • A férfiaknál és az 55 és 75 év közöttieknél gyakrabban fordul elő a fertőződés.
  • A kórokozó kimutatására H. pilory kilégzéses teszt lehetséges.
  • A betegség kezelésére jelenleg gyógyszer kombináció ajánlott: antibiotikum és protonpumpagátlók.
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor a leggyakoribb?
Mit írtak mások a helicobacter pilory témában?
Hasznos lehet
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit ...