Miért fontos a Helicobacter pilory szűrése?

Miért fontos a Helicobacter pilory szűrése?

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Hazánkban a felnőtt lakosság 50-60 százalékát érinti a Helicobacter pilory fertőzés. Szűrése egyszerű, ezért ha emésztőrendszeri gondunk van vagy családi halmozódás áll fenn, érdemes felkeresni szakorvost, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását.

A kórokozó széklettel fertőzött kéz, étel, víz, tárgyak szájba juttattatása esetén kerül a szervezetbe. Emberről emberre terjed, ezért a közeli családtagok, vagy az egyháztartásban élők könnyedén átfertőzhetik egymást (emiatt az is előfordulhat, hogy már csecsemőkorban sokakat megfertőz a kórokozó). 

Tünetek

Fő tünete a gyomorszáj tájékán jelentkező, tompa, égő fájdalom, amiért a nyálkahártyának a hiánya és a nyálkahártyát érintő gyomorsav felelős. Legfőbb jellemzője, hogy a közvetlenül étkezés után megszűnik, majd amikor a gyomor ürülni kezd, fokozatosan érződik a fájdalom (étkezés után 1-3 órával). A hányinger, hasmenés, az étkezés utáni teltség érzése és a puffadás is gyakorinak mondható, de ha az illető böfög, a panaszai enyhülni kezdenek. Az étvágytalansággal jár a fogyás is. A panaszokat növeli néhány étel fogyasztása (pl: fehér bor, édesség, erősen fűszerezett és zsíros ételek). A panaszok akár éjszaka is jelentkezhetnek, a beteg ilyenkor felkel és álmatlanok lesznek az éjszakái, de előfordulhat, hogy néhány gyomorfekély panasz nélkül zajlik le.

A H. pilory által fertőződtek 85% nem észleli a tüneteket magán, nem alakulnak ki nála idült betegségek, azonban minden 15. fertőzöttnél alakulhat ki gyomorfekély, valamint az esetek 1-2%-ban alakulhat ki gyomorfekély.

Szövődményei

A fertőződés miatt megnő az emésztőrendszeri heveny vagy idült gyomorhurut, fekélybetegség, óriásredős gyomorhurut, gyomorrák kialakulásának az esélye, továbbá a gyermekeknél fejlődési rendellenességet és teljesítőképesség csökkenést is okozhat. Egyéb szövődményei lehetnek:

  • A gyógyult fekély kiújulhat
  • Vérzés
  • Perforáció
  • Szűkület
  • Gyomorrák

A szűrés jelentősége

A kórokozó kimutatására H. pilory kilégzéses teszt lehetséges.

Egyes betegségek esetében szükséges szűrnünk a kórokozó jelenlétét:
•    gyomor vagy nyombélfekély
•    gyomorhurut
•    alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri nyiroktumor
•    gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói
•    tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt
•    funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia)

A szűrési eredmények alapján a nyombélfekélyesek 90-95%-a, míg a gyomorfekélyesek 70-90%-a Helicobacter pylori pozitivitást mutat. A kórokozó kiirtása csökkentheti, hogy a fekélybetegség kiújuljon. Akinél a baktérium jelen van, a gyomorrák kockázata 3-5-szeresére növekszik.

Kezelés

Az életmódváltás mellett jelenleg antibiotikum és protonpumpagátló gyógyszerek együttes alkalmazása javasolt, de egyes szakemberek még h2-receptor-antagonistákat és savlekötőket is ajánlanak, súlyosabb esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

(Barát Zsófia, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A Helicobacter pilory a világ összes táján ismert kórokozó, amely a gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásáért felelős.
  • A rossz higiénés körülmények között élőknél gyakoribb a fertőződés.
  • A férfiaknál és az 55 és 75 év közöttieknél gyakrabban fordul elő a fertőződés.
  • A kórokozó kimutatására H. pilory kilégzéses teszt lehetséges.
  • A betegség kezelésére jelenleg gyógyszer kombináció ajánlott: antibiotikum és protonpumpagátlók.
Miért fontos a Helicobacter pilory szűrése? - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha gyomorfekélyre gyanakszom?

Mit tegyek, ha gyomorfekélyre gyanakszom?

A gyomorfekély és nyombélfekély a gyomor és a nyombél nyálkahártya folytonosságának megszakadását jelenti. A fekély kialakulásához a nyálkahártyát védő és károsító tényezők arányának eltolódása vezet. Hogyan ismerjük fel?
Mikor forduljunk orvoshoz hasmenés esetén?

Mikor forduljunk orvoshoz hasmenés esetén?

A hasmenést otthoni ápolással jól lehet kezelni, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor a betegnek orvosi kezelésre van szüksége. Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?
Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?

A bélbetegségek jelenlétét számos tünet (hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet) jelezheti. Mit tehetünk ilyenkor?
Hasfogók - Melyiket válasszuk?

Hasfogók - Melyiket válasszuk?

A hasmenés a széklet állagának hígulását, a székletürítés gyakoriságának növekedését jelenti. Hogyan döntsük el, hogy melyik hasfogót válasszuk a probléma fennállása esetén?
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?

Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?

Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.
Milyen ételeket ne fogyasszunk nyersen?

Milyen ételeket ne fogyasszunk nyersen?

Számos olyan fogás kerülhet a konyhánkba vagy az asztalunkra, amelytől könnyen megfertőződhetünk, megbetegedhetünk. Összeszedtük azokat az élelmiszereket, amelyeket nem érdemes nyersen fogyasztani.
Mossuk vagy ne az élelmiszereket?

Mossuk vagy ne az élelmiszereket?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amin nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz. Melyiket mossuk és melyiket ne?
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor a leggyakoribb?
Mit írtak mások a miért fontos a helicobacter pilory szűrése? témában?
Hasznos lehet
Sokféle hozzáállás létezik: van, aki feltesz néhány rutin kérdést, mások előre nyomtatott tesztsorral dolgoznak, ahol a panasz súlyosságát kell jelölni számokkal.
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek va ...
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával.