
Milyen ételeket ne fogyasszunk nyersen?
Milyen ételeket ne fogyasszunk nyersen?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.09.
Számos olyan fogás kerülhet a konyhánkba vagy az asztalunkra, amelytől könnyen megfertőződhetünk, megbetegedhetünk. Összeszedtük azokat az élelmiszereket, amelyeket nem érdemes nyersen fogyasztani.
Erről olvashatsz a cikkben
E.coli baktérium, szalmonella, liszteriózis….csakhogy a leggyakoribbakat említsük, de van olyan alapanyag is, amelyiknek a nyers elfogyasztása akár mérgezést vagy égési sérülést is okozhat.
Melyek a leggyakoribb, fertőzést okozó nyers ételek?
- Sushi
- Sertéshús
- Tengeri herkentyűk (kagyló, rák)
- Tatár beefsteak
- Nyers tojás (pl. Caesar öntet)
- Nyers tészták, lisztek (pl. elkészítés előtti kóstolás esetén)
- Nyers burgonya
- Vörös bab
- Zöldbab
- Keserű mandula
- Vadgombák
- Manióka
- Taró
- Rebarbara
Fontos a hőkezelés
A húsokat, süteményeket és tésztákat is süssük át jól, ne fogyasszuk azokat „véresen”, félig átsütve, hiszen ugyanolyan kockázatot jelenthetnek, akár a nyers termékek.
Fokozott figyelem!
A higiéniás környezet betartására minden esetben figyelni kell, főleg:
- kisgyermekek,
- terhes vagy szoptató nők,
- időkorúak,
- immunrendszer problémákkal küzdők esetén.
Forrás: Your Guide to Food Poisoning (WebMD)
Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
doktorGO egészség okosan
Megjelenés dátuma: 2023.02.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet

Miért öregszik gyorsabban a test 50 év felett – és hogyan lassítható le?
50 éves kor után a test észrevehetően gyorsabban kezdhet el öregedni. Egy tanulmány szerint a szervek és szövetek öregedése ebben a korban felgyorsul. Azonban nem minden hanyatlik ugyanolyan ütemben:...

Matcha vs. zöld tea: melyik a jobb?
A matcha és a zöld tea ugyanabból a növényből származik, de másképp termesztik és készítik el őket, így tápanyagprofiljaik kissé eltérnek. A matcha több egészségügyi előnnyel járhat a matcha porban...

15 magas magnéziumtartalmú gyümölcs és zöldség
A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely természetesen megtalálható különféle élelmiszerekben, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket. Kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, az...

6 ok, amiért érdemes chia magot fogyasztani
A chia mag aprócska, de rostot, omega-3 zsírsavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. A fekete és fehér...

Kérj ingyenes cikkértesítőt! 
