Kilégzési teszt

Kilégzési teszt

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
A gasztroenterológiai gyakorlatban többfajta kilégzési teszt létezik, melyek segítségével Helicobacter pylori infekció, illetve egyéb emésztési zavarok diagnosztizálhatóak.

Milyen betegségek diagnózisában használjuk a kilégzési teszteket?

  • laktóz intolerancia
  • vékonybél kontaminációs szindróma, ami a vékonybél bakteriális túlnövekedését jelenti
  • fruktóz intolerancia
  • szorbitol intolerancia

Módszer lényege

Egy készülék segítségével a kilélegzett levegő hidrogén gáz koncentrációját méri, mely az emésztőrendszerben csak bizonyos cukrok (mint pl. laktóz, fruktóz, sorbitol, laktulóz) bakterilális bontásán keresztül termelődnek. A vizsgálat során a páciens előszőr egy tesztoldatot fogyaszt el.

Laktóz intolerancia teszt

A vizsgálat során a páciens előszőr egy tesztoldatot fogyaszt el, laktózintolerancia vizsgálata során laktóz tartalmút. Laktóz intoleranciálban nem termelődik elég laktáz enzim, így a tápcsatornába jutó emésztetlen tejcukor bakteriális úton bomlik le, mely során hidrogén termelődik. A termelődött hidrogén felszívódik a vérkeringésbe majd a tüdőbe jutva kilégzésre kerül, ezt a kilélegzett hidrogén gázt méri a készülék.  A fruktóz és szorbitol intolerancia vizsgálata hasonló elven történik, fruktóz ill. szorbitol tartalmú tesztoldat elfogyasztását követően.

Vékonybél kontaminációs szindróma

Vékonybél kontaminációs szindróma esetén laktulóz tartalmú tesztoldatot fogyaszt el a páciens, ugyanis a laktulózt normál esetben szintén csak a vastagbélben lévő baktériumok bontják, mely hidrogén gáz keletkezésével jár. A laktulóz normál esetben kb 120 perc alatt halad át a vékonybélen keresztül, de ha a vékonybélben is megtalálhatóak a vastagbél baktériumai, ez a tranzitidő lerövidül, mivel a bevitt laktulóz már a vékonybélben bomlásnak indul. Így a laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a vékonybél bakteriáls túlnövekedését indirekten kimutatni.

Urea kilégzési teszt

Helicobcter pylori infekció kimutatására szolgál reflux betegség vagy gyomorfekély gyanúja esetén, illetve a már ismert Helicobacter infekció kezelését követően a terápia eredményességét lehet vele megerősíteni.  A vizsgálat során iztóppal jelölt urea tartalmú kapszulát vagy tablettát nyel le a páciens. H. pylori infekció esetén a baktérium által termelt ureáz lebontja a bejuttatott ureát, ilyenkor az izotóp miatt az urea lebontása során felszabaduló anyagok kimutathatóvá válnak a kilélegzett levegőben.  Pozitív teszt a baktérium jelenlétét mutatja ki, melyet követően a szakorvos dönt a további kivizsgálásról.

Útmutató

  • A kilégzési tesztek a laktóz intolerancia, a vékonybél kontaminációs szindróma, a fruktóz intolerancia és a szorbitol intolerancia kimutatására alkalmasak.
  • Pozitív teszt a baktérium jelenlétét mutatja ki, melyet követően a szakorvos dönt a további kivizsgálásról, kezelésről.
Kilégzési teszt - Részletesen a témáról
Mi okozhatja az emésztőrendszeri panaszokat?
Évről-évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás. Mi okozza? Miért alakulhat ki ez az állapot?
Hogyan mutatható ki a SIBO?
A kontaminált bélszindróma (SIBO) diagnosztizálására a gasztroenterológusok hidrogén kilégzési tesztet használnak. Mire számíthatunk a vizsgálat során?
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?
A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők (pl. glutén) vagy ételek (tejtermékek) károsak. Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint azonban szükségtelen a glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az egészségesek számára.
Ajánlott vizsgálat
Hasznos lehet
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek...
Mi okozhatja a vér alacsonyabb vörösvértest szintjét?
Mikor beszélhetünk a vörösvértestek normál értékéről? Milyen tüneteket okozhat, a normálisnál alacsonyabb, illetve magasabb koncentráció?
Hogyan értelmezzük a hematokrit értéket a vérképben?
Milyen információt ad a hematokrit érték a vérképben? Mikor indokolt a vizsgálata? Mi okozhatja a hematokrit érték eltérését a vérképben?
Mi okozhat alacsonyabb fehérvérsejtszintet?
Miért fontos a megfelelő fehérvérsejt szint fenntartása? Mit jelent a normáltól eltérő érték a laboreredményeknél?