Gyomorfekély

Gyomorfekély

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának kerek vagy ovális alakú szövethiánya legalább 5 mm kiterjedésű területen. Kezelése elsősorban életmódbeli változással történik, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Gyomorfekély leggyakrabban a gyomor kisgörbületén, illetve a nyombél kezdeti szakaszán jelentkezhet. Bármely életkorban kialakulhat, azonban a 20-50 év közötti korosztály fokozottan érintett. A betegség kialakulásánál egy általános tendencia figyelhető meg: leggyakrabban ősszel és tavasszal nő a friss gyomorfekéllyel küzdők száma, illetve ebben az időszakban gyakoribb a betegség kiújulása.

A gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó tényezők:

 • egyes gyógyszerek
 • fertőzés (pl.: Helicobacter pylori)
 • mechanikus tényezők
 • genetika
 • helytelen életmód (túlzott koffein és alkoholfogyasztás, túl fűszeres ételek és gyorsételek jelenléte az étrendben, rendszertelen étkezés)
 • fokozott sav- és pepszintermelés
 • dohányzás
 • fokozott stressz és/vagy szorongás

A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet. Legtöbbször a beteg pontosan tudja, hogy a fájdalom vagy a gyomorégés milyen ételek, italok fogyasztása után jelentkezik. A gyomorfekély diagnózisát laborvizsgálat és gyomortükrözés során állíthatják fel.

Kezelés

A gyomorfekély alapvetően életmódbeli változtatásokkal kezelhető. Érdemes a kisebb mennyiségű ételt 2-3 óránként elfogyasztani, felhagyni a dohányzással és az alkoholfogyasztással, illetve minimalizálni a stresszt és a szorongást. De bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés és a műtét is indokolt lehet.

Útmutató

 • A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának kerek vagy ovális alakú szövethiánya legalább 5 mm kiterjedésű területen.
 • A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet.
 • Kezelése elsősorban életmódbeli változással történik, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.
Gyomorfekély - Részletesen a témáról
Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit tehetsz ellene!
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?
A bélbetegségek jelenlétét számos tünet (hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet) jelezheti. Mit tehetünk ilyenkor?
Hasznos lehet
Mit tegyek, ha gyomorfekélyre gyanakszom?
A gyomorfekély és nyombélfekély a gyomor és a nyombél nyálkahártya folytonosságának megszakadását jelenti. A fekély kialakulásához a nyálkahártyát védő és károsító tényezők arányának eltolódása...