Gyomorfekély

Gyomorfekély

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának kerek vagy ovális alakú szövethiánya legalább 5 mm kiterjedésű területen. Kezelése elsősorban életmódbeli változással történik, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Gyomorfekély leggyakrabban a gyomor kisgörbületén, illetve a nyombél kezdeti szakaszán jelentkezhet. Bármely életkorban kialakulhat, azonban a 20-50 év közötti korosztály fokozottan érintett. A betegség kialakulásánál egy általános tendencia figyelhető meg: leggyakrabban ősszel és tavasszal nő a friss gyomorfekéllyel küzdők száma, illetve ebben az időszakban gyakoribb a betegség kiújulása.

A gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó tényezők:

 • egyes gyógyszerek
 • fertőzés (pl.: Helicobacter pylori)
 • mechanikus tényezők
 • genetika
 • helytelen életmód (túlzott koffein és alkoholfogyasztás, túl fűszeres ételek és gyorsételek jelenléte az étrendben, rendszertelen étkezés)
 • fokozott sav- és pepszintermelés
 • dohányzás
 • fokozott stressz és/vagy szorongás

A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet. Legtöbbször a beteg pontosan tudja, hogy a fájdalom vagy a gyomorégés milyen ételek, italok fogyasztása után jelentkezik.

Kezelés

A gyomorfekély alapvetően életmódbeli változtatásokkal kezelhető, de bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés és a műtét is indokolt lehet.

Útmutató

 • A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának kerek vagy ovális alakú szövethiánya legalább 5 mm kiterjedésű területen.
 • A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet.
 • Kezelése elsősorban életmódbeli változással történik, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.
Gyomorfekély - Részletesen a témáról
Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?

Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?

Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit tehetsz ellene!
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a gyomorfekély témában?
Hasznos lehet
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél fig ...
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...