Gerincsérv

Gerincsérv

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Gerincsérvnek nevezzük, amikor a csigolya-, vagy a gerinccsatornában lévő rostos gyűrű elszakad, és a benne lévő, puha kocsonyás anyag kitüremkedik. A gerincvelő ilyenkor nyomás alá kerülhet, ami szerteágazó tüneteket okozhat. Gerincsérv gyanúja esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

Nyakról karba, vállba, derékból lábba vagy lábszárba sugárzó fájdalom jelentkezhet először. A fájdalom mértéke változó, akár napokon, heteken keresztül is erős lehet, majd csökken, később ismét fellángol. Jellemzően terhelést követően rosszabbodnak a panaszok. A fájdalomhoz társulhat zsibbadás, izomgyengeség is. Nyaki vagy háti szakaszon kialakult gerincsérv esetén a gerincvelő nyomás alá kerülhet, ilyenkor az érintett szakasz idegfunkciói sérülhetnek: a beteg lábai megbénulhatnak, érzéketlennél válhatnak, elveszheti vizelet, illetve székletvisszatartási képességét.

Hogyan kezelhető?

A fenti tünetekkel forduljunk minél előbb ortopédus szakorvoshoz, aki a tünetek súlyosságától függően dönt majd a kezelés menetéről. Amennyiben nem indokolt a műtét, a konzervatív kezelések jöhetnek szóba.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

Ekkor intravénás injekciókat, gyulladáscsökkentőket, izomlazítót és fájdalomcsillapító gyógyszereket tartalmazó infúziós kezelést alkalmaz a kezelőorvos. Nagyfokú fájdalom esetén tapaszt is felhelyezhet.

Gyógytorna

A gyógyszeres fájdalomcsillapítást követően (ez általában 7-10 nap) egyéni gyógytornát írhat fel orvosa, melyet gyógytornász vezet. Leggyakrabban a McKenzie torna javasolt. A tornák alkalmával a beteggel elsajátíttatják a gyakorlatokat, amit otthon is rendszeresen tud majd végezni.

Fizikoterápia

Fizikoterápiás kezelést a beteg állapotának függvényében végzik, általában már a nyugvó szakaszban. A fizikoterápia mindenkinél egyéni.

Mikor kerülhet sor a műtétre?

Amennyiben a fenti konzervatív kezelések mellett továbbra is fennállnak a panaszok, illetve a nagyon erős fájdalom, esetleg bénulásos tünetek is fellépnek, idegsebészeti műtétre lehet szükség. A műtét szükségességéről és folyamatáról minden esetben a kezelőorvos dönt.

Megelőzése

A gerincsérvet megelőzhetjük, ha rendszeresen sportolunk, figyelünk a megfelelő testtartásra, illetve kerüljük a gerinc túlterhelését és a nehéz fizikai munkát.

Útmutató

  • Gerincsérvnek nevezzük, amikor csigolyacsatornában vagy a gerinccsatornában lévő rostos gyűrű elszakad, és a benne lévő puha kocsonyás anyag kitüremkedik.
  • A jelentkező tünetekkel forduljunk minél előbb ortopédus szakorvoshoz, aki a tünetek súlyosságától függően dönt majd a kezelés menetéről. Amennyiben nem indokolt a műtét, a konzervatív kezelések jöhetnek szóba (fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb).
  • A gerincsérvet megelőzhetjük, ha rendszeresen sportolunk, figyelünk a megfelelő testtartásra, illetve kerüljük a gerinc túlterhelését és a nehéz fizikai munkát.
Gerincsérv - Részletesen a témáról
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Miért fáj a derekam futás után?

Miért fáj a derekam futás után?

Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?

Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?

Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány napig tart a gyógyszeres fájdalomcsillapítás?
Mit írtak mások a gerincsérv témában?
Hasznos lehet
A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakorib ...
Sportegészségügyi szakértők fogalmazzák meg a testmozgásra vonatkozó javaslataikat a koronavírussal való megfertőződés után, a betegséget éppen csak maguk mögött hagyók, illetve a f ...
Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont elmondta, hogy milyen tün ...
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neu ...