Mikor indokolt a talpbetét használata?

Mikor indokolt a talpbetét használata?

Mikor indokolt a talpbetét használata?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.15.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat. Vannak köztük olyanok, amelyek hétköznapi viseletre készültek, és olyanok is, amelyeket kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek ki. De honnan tudhatjuk, hogy melyik típus a legjobb a számunkra?

Mikor indokolt a talpbetét használata?

A talpbetét használata főleg akkor indokolt, ha a fájdalom a láb strukturális elváltozása miatt jelentkezik.

 • Ilyen például az úgynevezett boltozatos láb, amikor a lábközép nem, vagy csak kis felületen érintkezik a talajjal, ezért túlterheli a lábujjak és sarok területét.
 • De strukturális elváltozás a bütyök vagy a kalapácsujj is – ezek vagy harántboltozat süllyedés miatt alakulnak ki, vagy öröklődő rendellenességek –, amelyek esetén szintén ajánlott a talpbetét használata.
 • A lúdtalp, azaz a hosszanti boltozat süllyedése is elég gyakori probléma. A kezelés függ az életkortól, az elváltozás mértékétől, valamint attól is, hogy okoz-e panaszt vagy sem. Kutatások igazolják, hogy a felnőttkori lúdtalp általában fájdalommentes és nem jár funkcionális következményekkel.
 • A talpbetétek alkalmazandóak a két alsó végtag hosszkülönbsége esetén (>20mm), mikor a szervezetünk már nem képes egészséges mértékben kompenzálni. Ha valaki bizonytalan, mert például hanyattfekvésben az egyik lába rövidebbnek tűnik, megnyugodhat, valószínű, hogy nem érintett. Nagyon sok embernél van eltérés a két végtag között és teljesen panaszmentes állapot ez, az említett 20 mm-es elváltozás pedig már repülőből is látszik. Ilyen mértékű hosszkülönbség esetén az alsó végtag boka-térd-csípő tengelye eltérést mutathat, a medence helyzete gyakran megváltozik, ami kihat a gerinc egészére. Ilyen esetben mindenképp egyedi talpbetét/sarokemelő szükséges a láb korrekciójához.
 • Akár belső szervi problémák is okozhatják az alsó végtag fájdalmait.

Mi állhat még a háttérben?

Lábfájdalom természetesen nem csak a fenti elváltozások miatt alakulhat ki. Gyakran egy korábbi boka-, vagy térdsérülés áll a háttérben, de akár műtét – például császármetszés, vakbélműtét – következménye is lehet, amely a kötőszöveti sérülés miatt évekkel később is panaszokat okozhat.

Emellett érdemes tudni, hogy még belső szervi problémák is előidézhetnek lábfájdalmat. Egy alapos, a teljes testet és az alsó végtag ízületeit is érintő vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, van-e olyan funkcionális eltérés, amely fájdalomhoz vezet. Önmagában az, hogy talpbetétet hordunk, nem elegendő a panasz megszüntetéséhez.

Segít a derékfájáson?

A derékfájás sok esetben nincs összefüggésben a gerinc degeneratív elváltozásaival, az ok felderítése mindig összetett vizsgálatot igényel. Önmagában tehát a talpbetét segítségével nem tudjuk sem megszüntetni, sem megelőzni a derékfájást.

Milyen hosszú távú hatása van?

A talpbetét egy passzív eszköz, amelynek alkalmazása során nem változik jelentős mértékben az alsó végtagi izmok aktivitása, tehát valódi korrekciós hatást nem érhetünk el velük.

Ezt igazolja az a kutatás is, amelynek során a szakemberek 80 személynél vizsgálták a talpbetétek és a torna hatását: arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a fájdalom, valamint a lábboltozat helyzete. A kísérleti alanyoknak lapos volt a lábboltozatuk, és legalább 3 hónapja fájt a lábuk. A jelentkezőket négy csoportra osztották, a csapatok különböző kezeléseken vettek részt:

 • voltak, akik otthoni feladatokat kaptak,
 • voltak, akik talpbetétet viseltek
 • vagy gyógytornász által vezetett tornán vettek részt,
 • és voltak, akiknél ez utóbbi két lehetőséget kombinálták.

A felmérés eredményeit 4 és 12 hónap után elemezték ki a szakemberek. Ez alapján mind a négy csoportban jelentősen csökkent a fájdalom, azonban egyik csapatnál sem történt kiemelkedő változás a láb strukturális felépítését illetően. A kutatás eredménye alapján tehát, nincs összefüggés a fájdalom és a talpboltozat felépítése és biomechanikai működése között.

Jegyezzük meg!

 • A talpbetét nem alkalmas ízületi sérülések, derékfájás megelőzésére.
 • A lúdtalp gyakran teljesen panaszmentes, funkcionális következményekkel nem jár.
 • Kutatások igazolják, hogy a derékfájás ellen szinte biztosan nem jelent megoldást a talpbetét.
 • A derékfájás és az alsó végtagi ízületek panaszai során alapos kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy a szakemberek megállapítsák a probléma forrását, valamint a kezelési módszert.
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.02.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...