Gyógyulhat-e spontán a gerincsérv?

Gyógyulhat-e spontán a gerincsérv?

Gyógyulhat-e spontán a gerincsérv?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.28.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Nem kell azonnal kétségbeesni, ha a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Mit tehetünk?

A gerincsérv és az egyéb porckorong elváltozások sokszor félelmet keltenek bennünk, és amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, akkor ezzel indokoljuk a derékfájdalmukat. A félelmünket pedig csak tovább fokozzák az interneten olvasható, különféle korlefolyásokról szóló, hátborzongató történetek, azonban egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a gerincünkben kialakuló strukturális elváltozások és a tüneteink között nincs szoros összefüggés.

Mitől függ a gyógyulás?

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet. Logikusan azt mondanánk: minél nagyobb a sérülés, annál több időt vesz igénybe a regenerálódás – ez alól azonban a gerincsérv az egyik kivétel.

Számos tanulmány kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul spontán, emellett több kutatás is igazolja, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója 77 százalékos valószínűségű, még az enyhébb változatú protrusio-nál ez az arány mindössze 33 százalék.

A kitüremkedés 4 stádiuma

A teljes visszahúzódás aránya is ezt a tendenciát mutatja: kiszakadt gerincsérvnél 43 százalék, protrusio-nál pedig 15 százalék.

Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt a gerincsérve, annak nagyobb eséllyel húzódik vissza, mint annak, akinek kisebb méretű a kitüremkedése. Ennek ellenére, nagyon sok kiszakadt sérv lesz idő előtt a szike áldozata.

Hogyan történhet a spontán gyógyulás?

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:

  • A visszahúzódás elmélete: Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is, azaz a sérv biomechanikai okok miatt képes teljesen visszahúzódni. Ezt az elméletet a szakemberek in vitro kutatásokkal igazolták.
  • Dehidrációs elmélet: A folyamatos kiszáradás és zsugorodás miatt a sérv eltűnik. Erre az elméletre MRI vizsgálatokból következtettek a szakértők.
  • Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet: Amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, a szervezet “idegen testként” érzékeli és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi és gyulladásos sejtek jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást. Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladás, és annál több kis ér alakul ki a helyreállítás során.

A fenti elméletek is alátámasztják tehát, hogy miért nagyobb a spontán gyógyulás esélye az előrehaladott gerincsérvnél, és hogyan képes teljesen eltűnni.

Időre van szükség

Készüljünk fel, hogy a „helyreállítási folyamat” néhány héttől akár több hónapig is eltarthat. A gyógyulás idejét nehéz előre megjósolni, hiszen számos tényező befolyásolja. A szakértők szerint a gerincsérv egyharmada az első 6 hétben felszívódik, a maradék kétharmad pedig 6 hónap alatt tűnik el.

De, ha az idő meggyógyítja a sérvet, akkor nincs is egyéb teendőnk?

Fontos tudni, hogy jelentősen csökkenthető a gyógyulási idő, ha olyan konzervatív terápiát – gyógytorna, manuálterápia, masszázs, jóga, séta stb. – alkalmazunk, amelyek segítségével csökkenthetőek a tünetek. Ez az egyik jele, hogy sikerült támogatni a regenerációt.Ha viszont valamilyen testmozgás vagy testhelyzet felerősíti a panaszokat, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat. Adjunk időt és megfelelő mozgással támogassuk a gyógyulást.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.01.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.