Gerincferdülés

Gerincferdülés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kísér, a háti szakaszon bordapúp, valamint az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Kezelése legtöbb esetben gyógytornával történik.

A gerincferdülés mindegyikére általánosan jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki. Ebben az esetben csökken a tüdő légző felülete, emiatt a tüdő vérkeringése nehezebbé válik és a szív munkája nagymértékben megnehezül. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg terhelhetetlenné válik, munkavégző képességét elveszíti. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások, és súlyos deformitások is kialakulnak.

A gerincferdülés (scoliosis) kialakulásának okai:

  • Az esetek többségében (~ 80%) gyors testi növekedés idején alakulhat ki az idiopátiás szkoliózis, általában 7-9 illetve 12-15 éves életkorban. 
  • Ritkább a kongenitális szkoliózis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.
  • A csigolyatestek szilárdságának csökkenése miatt (pl.: Neurofibromatózis, Scheuermann- betegség).
  • A gerincoszlop megtartását segítő izomzat elégtelen működése következtében, hiszen ilyenkor az izomerő csökkenése vagy izombénulást állhat fenn.

Csökken a terhelhetőség

A gerincferdülés miatt az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, a beteg sok esetben sántítva jár, nyaki, háti- és/vagy derékfájdalomra panaszkodik, valamint csökken a fizikai terhelhetősége is. A fenti tünetek mellett az évek során egyéb mozgásszervi szövődmények is kialakulhatnak: ízületek egyenetlen terhelése miatt, gyakori a térd-, illetve csípőízületi porckopás megjelenése is.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

  • A betegség legtöbbször a gyors testi növekedés idején jelentkezik 7-9, illetve 12-15 éves életkorban.
  • Amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki.
  • A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.
Gerincferdülés - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Miért fáj a derekam futás után?
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?
Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
Mire számíthatunk, ha elkezdünk jógázni?
A jóga gyakorlásához nem kell hajlékonynak, erősnek, fiatalnak vagy tehetségesnek lenni, bármely életkorban és bármilyen fittségi állapotban gyakorolható. Milyen pozitív egészségügyi hatásra számíthatunk, ha elkezdünk jógázni?
Hogyan ismerheted fel, hogy nem a megfelelő melltartót viseled?
A rosszul megválasztott melltartó nemcsak nyak- és hátpanaszokat okozhat, hanem a vér- és a nyirokkeringést is befolyásolhatja, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő méretű és fazonú darabot viseljünk a hétköznapokban. Hogyan ismerjük fel, ha rosszul választottunk?
Mire figyeljek sportcipő választáskor?
Számos egészségügyi problémától óvhat meg minket egy jól kiválasztott lábbeli. Összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyekre érdemes odafigyelned, ha sportcipő választása előtt állsz.
Mitől fájhat a lábfej?
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Általában milyen életkorban jelentkezik a gerincferdülés?
Hasznos lehet
Hogyan kezdjünk el mozogni szívproblémák esetén?
A fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető. De hogyan fogjon bele a mozgásba az...
Hogyan kezelhető a befagyott váll szindróma?
Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig – hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Mit...
Tüdőfibrózissal összefüggő ritka betegségek
Napjainkban több mint 6000 ritka betegség létezik, amelyek 80%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ennek ellenére az alapbetegségek gyakran átlagos tünetei miatt sokszor akár négy évbe is telhet egy...
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire...