Gerincferdülés

Gerincferdülés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kísér, a háti szakaszon bordapúp, valamint az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Kezelése legtöbb esetben gyógytornával történik.

A gerincferdülés mindegyikére általánosan jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki. Ebben az esetben csökken a tüdő légző felülete, emiatt a tüdő vérkeringése nehezebbé válik és a szív munkája nagymértékben megnehezül. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg terhelhetetlenné válik, munkavégző képességét elveszíti. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások, és súlyos deformitások is kialakulnak.

A gerincferdülés (scoliosis) kialakulásának okai:

  • Az esetek többségében (~ 80%) gyors testi növekedés idején alakulhat ki az idiopátiás szkoliózis, általában 7-9 illetve 12-15 éves életkorban. 
  • Ritkább a kongenitális szkoliózis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.
  • A csigolyatestek szilárdságának csökkenése miatt (pl.: Neurofibromatózis, Scheuermann- betegség).
  • A gerincoszlop megtartását segítő izomzat elégtelen működése következtében, hiszen ilyenkor az izomerő csökkenése vagy izombénulást állhat fenn.

Csökken a terhelhetőség

A gerincferdülés miatt az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, a beteg sok esetben sántítva jár, nyaki, háti- és/vagy derékfájdalomra panaszkodik, valamint csökken a fizikai terhelhetősége is. A fenti tünetek mellett az évek során egyéb mozgásszervi szövődmények is kialakulhatnak: ízületek egyenetlen terhelése miatt, gyakori a térd-, illetve csípőízületi porckopás megjelenése is.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

  • A betegség legtöbbször a gyors testi növekedés idején jelentkezik 7-9, illetve 12-15 éves életkorban.
  • Amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki.
  • A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.
Gerincferdülés - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.
Dr. Bálint Anita Szerző: Dr. Bálint Anita reumatológus
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Általában milyen életkorban jelentkezik a gerincferdülés?
Mit írtak mások a gerincferdülés témában?
Hasznos lehet
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit ...