Gerincferdülés

Gerincferdülés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kísér, a háti szakaszon bordapúp, valamint az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Kezelése legtöbb esetben gyógytornával történik.

A gerincferdülés mindegyikére általánosan jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki. Ebben az esetben csökken a tüdő légző felülete, emiatt a tüdő vérkeringése nehezebbé válik és a szív munkája nagymértékben megnehezül. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg terhelhetetlenné válik, munkavégző képességét elveszíti. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások, és súlyos deformitások is kialakulnak.

A gerincferdülés (scoliosis) kialakulásának okai:

  • Az esetek többségében (~ 80%) gyors testi növekedés idején alakulhat ki az idiopátiás szkoliózis, általában 7-9 illetve 12-15 éves életkorban. 
  • Ritkább a kongenitális szkoliózis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.
  • A csigolyatestek szilárdságának csökkenése miatt (pl.: Neurofibromatózis, Scheuermann- betegség).
  • A gerincoszlop megtartását segítő izomzat elégtelen működése következtében, hiszen ilyenkor az izomerő csökkenése vagy izombénulást állhat fenn.

Csökken a terhelhetőség

A gerincferdülés miatt az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, a beteg sok esetben sántítva jár, nyaki, háti- és/vagy derékfájdalomra panaszkodik, valamint csökken a fizikai terhelhetősége is. A fenti tünetek mellett az évek során egyéb mozgásszervi szövődmények is kialakulhatnak: ízületek egyenetlen terhelése miatt, gyakori a térd-, illetve csípőízületi porckopás megjelenése is.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

  • A betegség legtöbbször a gyors testi növekedés idején jelentkezik 7-9, illetve 12-15 éves életkorban.
  • Amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki.
  • A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.
Gerincferdülés - Részletesen a témáról
Mikor indokolt a talpbetét használata?
Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat. Vannak köztük olyanok, amelyek hétköznapi viseletre készültek, és olyanok is, amelyeket kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek ki. De honnan tudhatjuk, hogy melyik típus a legjobb a számunkra?
Miért fáj a derekam futás után?
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?
Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
Hogyan gyógyít a manuálterápia?
A manuálterápia sokkal összetettebb, mint a csontkovácsolás, hiszen a szakemberek az ízületek kezelése mellett a lágyrészekre, az idegek tesztelésére valamint a belső szervek esetleges érintettségére is külön odafigyelnek.
Mire jó a kineziológiai tapasz?
Milyen problémák esetén ajánlott és mikor kerüljük a kineziológiai tapasz felhelyezését? Kérdések és válaszok a tapaszról.
Hogyan előzhető meg az ülőmunka káros hatása?
Nemcsak nyak- és hátfájdalmat okozhat az ülőmunka közben felvett rossz testtartás, hanem akár a belső szervekre is kihatással lehet, de ínhüvelygyulladás és teniszkönyök is kialakulhat például a billentyűzettel végzett, sokszor ismételt apró mozdulatok hatására.
Mire figyeljek sportcipő választáskor?
Számos egészségügyi problémától óvhat meg minket egy jól kiválasztott lábbeli. Összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyekre érdemes odafigyelned, ha sportcipő választása előtt állsz.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Általában milyen életkorban jelentkezik a gerincferdülés?
Hasznos lehet
Mikor indokolt a talpbetét használata?
Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat....