Derékfájás - Mikor van szükség gyógytornára és mikor nem?

Derékfájás - Mikor van szükség gyógytornára és mikor nem?

Derékfájás - Mikor van szükség gyógytornára és mikor nem?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.02.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Nagyon elterjedt kép van a fejünkben, hogy ha fáj a derekunk, akkor akár életünk végéig gyógytornázni kell. Megállás nélkül erősíteni és nyújtani. De mikor lehet igazán szükség a gyógytornára és mikor nem várható csoda?

Ha valakinek fáj a dereka, gyakran elhalmozzák információval, hogy miket tehet és miket nem a dereka érdekében. Ennek köszönhetően kialakulhatnak hiedelmek a páciensben:

 • “többé nem hajolhatok le”
 • “nem emelhetek nehezet”
 • “ha nem tornázok rendszeresen, akkor újra fájni fog a derekam”

A magával törődő páciens hamar “gyógytornafüggővé” válhat. Innentől kezdve hiába történik meg a valódi szöveti regeneráció, szabotálja a teljes gyógyulását a tudta nélkül.

De mikor lehet igazán szükség a gyógytornára és mikor nem várható csoda?

A derékfájás két fő csoportra osztható:

 • specifikus: akut, amikor meghatározható elváltozás van (pl. sérv, szűkület, törés, tumor, nyitott gerinc, gyulladás, gyöki nyomás stb.).
 • nem specifikus: rejtve marad az ok (a derékfájások 90%-a ide tartozik).

Specifikus derékfájdalom kezelése

Vannak hatásos módszerek, amikkel gyógyítani tudjuk a sérülést, csak párat említve közülük: 

McKenzie módszer a gyakorlatban

 • McKenzie mechanikai terápia (amikor preferált ismétlődő mozgásokkal segítjük helyre az elmozdult porckorongot)
 • Maitland manuálterápia (ízületi mobilizálás/manipulálás kézzel, speciális testhelyzetekkel)
 • Mulligan manuálterápia (a fájdalmas irányban kérünk ismételt mozgásokat a terapeuta/páciens általi mozgástengely megváltoztatása közben)
 • gyógytorna (vérkeringés fokozás, izomerősítés, szegmentális stabilizálás, megrövidült izmok nyújtása, helyes mozgás megtanítása, testtartás korrekció stb.)

Ebben az esetben úgy kezeljük a derekat, mint egy sérülést, pl. mint amikor elvágjuk az ujjunkat, hagyjuk gyógyulni és segítünk közben neki a megfelelő technikákkal, bekötjük sebtapasszal és nem “feszegetjük” a sebet, amíg össze nem hegedt. Viszont amikor már begyógyult a seb, újra elkezdjük használni az ujjunkat, pontosan ugyanúgy, mint azelőtt és már nem is jut eszünkbe óvni többé.

Nem specifikus derékfájdalom kezelése

Mivel itt nem tudjuk az okot és legtöbb esetben nincs is szöveti sérülés, ezért ilyenkor a gyógytorna önmagában nem hatékony. Ebbe a csoportba bele tartoznak, azok az esetek is, amikor korábbi sérülések okoznak a testben kompenzációkat és így alakul ki fájdalom a derékban. A fájdalom valódi oka sokkal távolabb is lehet.

Továbbá azokat az eseteket is ide sorolhatjuk, amikor kiderül, hogy egy viszcerális (belső szervi) rendellenesség sugárzik ki a derékba. Ezekben az esetekben kimondottan fontos, hogy végiggondoljuk és pontosan visszaemlékezzünk arra, hogy a panaszaink mikor kezdődtek és milyen előjelei voltak korábban. Ez néha nehézséget okoz, de megéri a fáradalmakat, mert az ok-okozat megértése már félsiker a gyógyulás útján.

MEGOLDÁS: Gyógytornával kombinált manuálterápia

A kezeléseket gyakran megpróbálják kombinálni a gyógyulás érdekében. A felmérések alapján a legtöbbször a manuálterápia + gyógytorna párosítás segít leginkább.

Hogyan kezeljük tehát a derékfájást?

A kutatási eredményeket a saját tapasztalataink is alátámasztják:

 • Specifikus derékfájás esetén nagyon hatékony a gyógytorna.
 • Ha nem derül ki, hogy mitől fáj a derekunk (nem specifikus), akkor a gyógytorna segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, de nem garantált, hogy minden panaszunk meg fog szűnni és ez nem a terápia vagy a páciens hibája. Ilyen esetekben a legjobb választás a gyógytornával kombinált manuálterápia.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.12.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.