Mitől alakul ki a banyapúp?

Mitől alakul ki a banyapúp?

1 perces olvasási idő
Szerző: Sherlock Rehab, gyógytorna
A banyapúp gyakori esztétikai probléma, kiemelten a nők körében. Nevezik még özvegypúpnak vagy bölénynyaknak is. Nézzük meg, mitől alakulhat ki, illetve mikor érdemes szakemberhez fordulni vele.

Nem kell félnünk, a banyapúp – mint esztétikai, szemünket zavaró jelenség – nem feltétlen okoz fájdalmat, nem jár kellemetlen tünetekkel.

Mitől alakul ki?

Az anyóspúp egy kompenzáló görbület (hiperkifózis) a csigolyaíven, melyen a kötőszövet felgyülemlik. A kialakulásának egyik oka a gerinc mobilitásában, azaz mozgékonyságában keresendő.

Amikor telefont nézünk, monitor előtt ülünk a fejünk gyakran előre helyezett tartásba kerül, és ami fontosabb, hogy idővel ehhez alkalmazkodik a gerincünk és a környező lágyrészek is. Az előre helyezett fejtartás nincs összefüggésben a fájdalommal, viszont a lágyrészek, izmok merevsége okozhat kellemetlenséget.

Banyapúp lelki okai

Ha valaki belép a szobába, a testtartása alapján rögtön meg tudjuk állapítani milyen a hangulata, ugye? A felszegett fej, lazán leengedett váll nyugalmat és magabiztosságot, míg az előre esett váll, előre helyezett fej, lefelé néző tekintet szorongást, szomorúságot, vagy szégyent mutathat.

A kutatások is megerősítették ezt a hétköznapi feltevést. A testtartásunk árulkodhat fájdalomról, feszülésről és a non-verbális kommunikáció eszközeként, az érzelmi állapotról is. Például a hanyagtartás, vállak és a fej helyzete, majd az ezek következményeként létrejövő légzési nehezítettség és izomfeszülés ún. depresszív tartásnak is nevezhető.

Tünetek, amikkel érdemes szakemberhez fordulni 

  • Légszomj: Több kutatás is vizsgálta az előre helyezett fejtartás és a légzési paraméterek kapcsolatát. A fej helyzetének megváltozása hatással van a bordamozgásokra, tehát a légzési amplitúdó (mélység) és a vitálkapacitás (térfogat) is változhat. 
  • A fejtartás következtében főleg a mellkasi légzés lesz domináns a hasi légzéssel szemben, ezért a légzési segédizmok fokozott működése figyelhető meg. Ez feszülést okozhat a mellkas és nyak területének izmaiban. 
  • Csökkent nyaki mozgásterjedelem.
  • A csigolyák megváltozott helyzete, az izmok és kötőszöveti feszülés, merevség miatt érintetté válhatnak az erek és idegek, fejfájást okozva.
  • Egyensúlyzavar: A nyak területén sok ízületi helyzetérzékelő receptor, ún. proprioceptor helyezkedik el, így a fej helyzete nagy szerepet tölt be az egyensúly érzékelésben. A kutatásban résztvevő alanyok álló helyzetben nyitott és csukott szemmel történő kilengését vizsgálták a középponthoz képest. Az előre helyezett fejtartással rendelkeződnél szignifikánsan nagyobb kilengést tapasztaltak.

Útmutató

  • Az életkor előrehaladtával a gerinc görbületei fokozódnak, ami a gerincünk alapvető tulajdonsága, a mi egyéni sajátosságunk.

  • A púp nem egy valódi kinövés, csupán egy vizuális csalódás. Ami ennél sokkal fontosabb, az a megfelelő működés, mozgathatóság és a fájdalommentesség.

  • Ha mégis fájdalmat, szédülést, légszomjat vagy egyéb problémát okoz, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Mitől alakul ki a banyapúp? - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a banyapúp?
A tünetek enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez a kezelés mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, így ehhez hónapok munkája kell. Hogyan történik a kezelés?
Hogyan válasszunk párnát, ha fáj a nyakunk?
A boltok többféle méretű, anyagú és formájú párnákat árulnak, hogy mindenki meg tudja találni a magának leginkább megfelelőt, de vajon milyen párnát érdemes választani akkor, ha rendszeres nyakfájdalommal küzdünk?
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a banyapúp?
A tünetek enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez a kezelés mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, így ehhez hónapok munkája kell. Hogyan történik a kezelés?