Hyperlordózis

Hyperlordózis

1 perces olvasási idő
Szerző: Fájdalomközpont, reumatológia
Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Mi okozza és miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Mi okozza?

Nagyon gyakran a rossz testtartás miatt alakul ki az a jellegzetes sziluett, amelynek kapcsán a deréki szakasz szinte egy C-betű formáját ölti, a gerinc a has irányába „húzódik”, a has pedig kitolódik.

Miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Azért is érdemes orvoshoz fordulni a problémával, mert nem csak az ülő életmód és a mozgásszegénység miatt kialakult testtartás, valamint az elhízás okozhatja a hyperlordosist, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is.

Van-e lehetőség a kezelésére?

Az esetek nagy részében – amennyiben életmódbeli ok miatt alakul ki az ágyéki lordosis – nem szükséges azt orvosi módszerekkel kezelni, de a mozgásterápia, a gyógytorna elengedhetetlen. Ha pedig az emiatt kialakuló derékfájdalom túl erős, érdemes fizikoterápiás segítséggel és megfelelő életmódprogrammal javítani a tartáson.   

Honnan tudhatjuk, hogyan kezeljük?

Sherlock Rehab gyógytornaközpont a kutatási eredményeket és a saját tapasztalatait figyelembe véve az alábbi ajánlást adta ki a derékfájás kezelésével kapcsolatban:

  • Specifikus derékfájás esetén (pl. “Tisztán emlékszem, leestem egy lépcsőn és azóta érzem.”, “Foci közben ütköztem egy nagyot és azóta nem akar meggyógyulni.”, stb.) nagyon hatékony a gyógytorna.
  • Azonban nem specifikus derékfájás esetén, azaz ha nem derül ki, hogy mitől fáj a derekunk (pl. “Nem tudom mi váltotta ki, spontán kezdődött.”, “Nem csináltam semmi különöset, nem értem.”), akkor a gyógytorna segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, de nem garantált, hogy minden panaszunk meg fog szűnni és ez nem a terápia vagy a páciens hibája. Ilyen esetekben a legjobb választás a gyógytornával kombinált manuálterápia.

Forrás: Fájdalomközpont, Sherlock Rehab

Útmutató

  • A hyperlordózis leggyakrabban az ülő és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően alakul ki, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is okozhatják.
  • Specifikus fájdalom esetén a gyógytorna segíthet enyhíteni a tüneteket, nem specifikus fájdalom esetén azonban a legjobb választás a probléma "kezelésére"  a gyógytornával komibnált manuálterápia alkalmazása.
Hasznos lehet
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió a major depressziós rendellenesség, más néven klinikai depresszió egyik altípusa, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik, 9 nő közül csaknem egyet érint.
Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?
A gyomorinfluenza, más néven norovírus fertőzés egy fertőző betegség, amely életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. A fertőző betegség gyakran olyan területeken üti fel a fejét, ahol az emberek...
Mit kell tudni a higanymérgezésről?
A higany egy nehézfém, amely a természetben, de kis dózisban számos háztartási termékben is megtalálható. Higanymérgezés akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok higannyal érintkezik vagy esetleg...
Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.