Hyperlordózis

Hyperlordózis

1 perces olvasási idő
Szerző: Fájdalomközpont, reumatológia
Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Mi okozza és miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Mi okozza?

Nagyon gyakran a rossz testtartás miatt alakul ki az a jellegzetes sziluett, amelynek kapcsán a deréki szakasz szinte egy C-betű formáját ölti, a gerinc a has irányába „húzódik”, a has pedig kitolódik.

Miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Azért is érdemes orvoshoz fordulni a problémával, mert nem csak az ülő életmód és a mozgásszegénység miatt kialakult testtartás, valamint az elhízás okozhatja a hyperlordosist, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is.

Van-e lehetőség a kezelésére?

Az esetek nagy részében – amennyiben életmódbeli ok miatt alakul ki az ágyéki lordosis – nem szükséges azt orvosi módszerekkel kezelni, de a mozgásterápia, a gyógytorna elengedhetetlen. Ha pedig az emiatt kialakuló derékfájdalom túl erős, érdemes fizikoterápiás segítséggel és megfelelő életmódprogrammal javítani a tartáson.   

Honnan tudhatjuk, hogyan kezeljük?

Sherlock Rehab gyógytornaközpont a kutatási eredményeket és a saját tapasztalatait figyelembe véve az alábbi ajánlást adta ki a derékfájás kezelésével kapcsolatban:

  • Specifikus derékfájás esetén (pl. “Tisztán emlékszem, leestem egy lépcsőn és azóta érzem.”, “Foci közben ütköztem egy nagyot és azóta nem akar meggyógyulni.”, stb.) nagyon hatékony a gyógytorna.
  • Azonban nem specifikus derékfájás esetén, azaz ha nem derül ki, hogy mitől fáj a derekunk (pl. “Nem tudom mi váltotta ki, spontán kezdődött.”, “Nem csináltam semmi különöset, nem értem.”), akkor a gyógytorna segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, de nem garantált, hogy minden panaszunk meg fog szűnni és ez nem a terápia vagy a páciens hibája. Ilyen esetekben a legjobb választás a gyógytornával kombinált manuálterápia.

Forrás: Fájdalomközpont, Sherlock Rehab

Útmutató

  • A hyperlordózis leggyakrabban az ülő és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően alakul ki, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is okozhatják.
  • Specifikus fájdalom esetén a gyógytorna segíthet enyhíteni a tüneteket, nem specifikus fájdalom esetén azonban a legjobb választás a probléma "kezelésére"  a gyógytornával komibnált manuálterápia alkalmazása.
Hasznos lehet
Mennyire eredményesek a leszokást támogató programok?
Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai...
Cukorbetegség babavárás idején: Kik a veszélyeztetettek?
A terhességi cukorbetegség előfordulása ritkább, és az esetek nagy részében csak a szülésig tart, egyes kutatások szerint azonban a várandósság alatti és utáni kellő odafigyelés és az optimális súly...
Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hogyan előzzük meg a kialakulását?
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?