Epekő

Epekő

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Az epe jelentős részét víz alkotja, melyben koleszterin, epesav és foszfolipid is található. Amennyiben ezen összetevők aránya felborul, az epe besűrűsödik, annak alkotóelemei kicsapódhatnak és epekövek keletkezhetnek, melynek kezelése elsősorban megfelelő diétával történik.

Az epekő megjelenését tekintve a nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiak esetében, kialakulásának esélye a kor előrehaladtával nő.

Az epekő kialakulását segítő tényezők és társbetegségek

 • Örökletes tényezők
 • Női nem
 • Terhesség
 • Ösztrogén tartalmú készítmények szedése
 • Életkor
 • Táplálkozás
 • Chron-betegség
 • Májcirrhosis 
 • Anyagcserezavarok
 • Éhezés

Tünetei

 Az epekövek jellegzetes panaszokat okozhatnak, melyek a következőek lehetnek:

 • epegörcs: felhasi, a jobb bordaív alatt jelentkező görcsös fájdalom, mely a hátba és a jobb vállba sugározhat
 • hányinger
 • hányás
 • gyakori böfögés

A panaszok többnyire zsíros ételek fogyasztása után jelentkeznek, mivel ilyenkor a máj epetermelése fokozódik, azonban az a kövek miatt nem tud megfelelő ütemben kiürülni az epehólyagból.

A néma epekő

A betegek 75 százalékánál az epekövek semmilyen panaszt nem okoznak, ilyenkor egy esetleges hasi ultrahangvizsgálat eredményeként derül ki, hogy a beteg panaszmentes epekőhordozó.

Kezelése elsősorban diétával történik

Epekő gyanúja esetén mielőbb keressük fel orvosunkat, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével fel tudja állítani a megfelelő diagnózist.

Az epekő diétát nagyban meghatározza, hogy mely stádiumban van a betegség. Megfelelő diéta betartásával, és a problémát okozó ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.

Útmutató

 • Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben.
 • A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.
 • Megfelelő diéta betartásával, és a problémát okozó ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.
Epekő - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha epekövességre gyanakszom?

Mit tegyek, ha epekövességre gyanakszom?

Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk, ha epekőre gyanakszunk? Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az epekövességgel kapcsolatban.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?

Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?

Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?

A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?
Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?

Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?

Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben, a megfelelő diéta betartásával pedig mérsékelhetjük panaszainkat. A következő általános érvényű diétás javaslatokat mindenképp ajánlatos betartanunk attól függetlenül, hogy betegségünk mennyire előrehaladott állapotban van.
Mit együnk epehólyag eltávolítása után?

Mit együnk epehólyag eltávolítása után?

Amennyiben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, amely során eltávolítják az epehólyagot, ajánlott a görcsrohamokat követően előírt diétának megfelelően táplálkozni. Mire figyeljünk ilyenkor?
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mire ügyeljünk az ételkészítésnél?
Azonos szerv gyakori betegségei
Mit írtak mások a epekő témában?
Hasznos lehet
Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk, ha epekőre gyanakszunk? Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az epekövességgel kapcsolatban.