Epekő
Az epekő megjelenését tekintve a nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiak esetében, kialakulásának esélye a kor előrehaladtával nő.
Az epekő kialakulását segítő tényezők és társbetegségek
- Örökletes tényezők
- Női nem
- Terhesség
- Ösztrogén tartalmú készítmények szedése
- Életkor
- Táplálkozás
- Chron-betegség
- Májcirrhosis
- Anyagcserezavarok
- Éhezés
Tünetei
Az epekövek jellegzetes panaszokat okozhatnak, melyek a következőek lehetnek:
- epegörcs: felhasi, a jobb bordaív alatt jelentkező görcsös fájdalom, mely a hátba és a jobb vállba sugározhat
- hányinger
- hányás
- gyakori böfögés
A panaszok többnyire zsíros ételek fogyasztása után jelentkeznek, mivel ilyenkor a máj epetermelése fokozódik, azonban az a kövek miatt nem tud megfelelő ütemben kiürülni az epehólyagból.
A néma epekő
A betegek 75 százalékánál az epekövek semmilyen panaszt nem okoznak, ilyenkor egy esetleges hasi ultrahangvizsgálat eredményeként derül ki, hogy a beteg panaszmentes epekőhordozó.
Kezelése elsősorban diétával történik
Epekő gyanúja esetén mielőbb keressük fel orvosunkat, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével fel tudja állítani a megfelelő diagnózist.
Az epekő diétát nagyban meghatározza, hogy mely stádiumban van a betegség. Megfelelő diéta betartásával, és a problémát okozó ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.
Útmutató
- Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben.
- A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.
- Megfelelő diéta betartásával, és a problémát okozó ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.