Sárgaság

Sárgaság

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Valódi sárgaságról akkor beszélhetünk, ha a bőrön, a szemfehérjén és a nyálkahártyán jelenik meg a sárga elszíneződés valamilyen működési zavar miatt.

Mi a különbség a valódi és az álsárgaság közt?

Valódi sárgaság esetén a bilirubin, vagyis az epefesték felszaporodik és lerakódik a látható szövetekben:

  • elsősorban a bőrön,
  • a szem ínhártyáján (vagyis a szemfehérjében)
  • és a nyálkahártyán.

Ilyenkor láthatjuk azt, hogy sárgás színezetűvé válnak az érintett szövetek. Az epefesték normál esetben a lépben szabadul fel a széteső vörösvértestekből és a vérkeringéssel a májba jut, majd az epével az epevezetékbe kerül, és a széklettel nagyrészt kiürül a szervezetből. Ebben a folyamatban történhet valamiféle megakadás, aminek eredménye a valódi sárgaság, az icterus.

A nem valódi, vagy álsárgaság sem ritka jelenség, és többnyire a sütőtök, sárgarépa nagyobb mennyiségű fogyasztása miatt jön létre a bőr narancssárga elszíneződése. Mindenesetre, ha nem ennyire kézenfekvő az ok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy fény derülhessen a sárgaság okára, amely akár súlyosabb betegség, állapot is lehet.

A kóros sárgaság okai

Kissé leegyszerűsítve három fő betegségcsoport okozhat sárgaságot:

  • Máj előtti fázis: Ebben az esetben vérképzőszervi- és immunbetegség, malária, vírusfertőzések miatt jön létre a sárgaság, illetve nagy szöveti vérzések, műtétek, transzfúzió is okozhatja. Ilyen okok miatt lehet sárga egy újszülött is, az emelkedett bilirubin szint eredményeként
  • Máj eredetű problémák: Számos ok miatt mutatkozhat sárgaság a máj betegségei kapcsán, ez szinte mindig a májbetegségek egyik vezető tünete. Előfordulhat, hogy májgyulladás, bakteriális fertőzés, epepangás, tartós alkohol- vagy gyógyszerszedés okozza a sárgaságot. A terhesség alatt, és a B12-vitamin hiánya miatt is besárgulhat a bőr, és ennél jóval ritkább ok miatt is kialakulhat a tünet. Az ártatlan okok közé tartozik az ún. Gilbert szindróma, amely egy veleszületett enzimzavar és nem igényel kezelést. Mindenképpen orvosi vizsgálattal kell tisztázni a konkrét okot
  • Máj utáni fázis: Epeúti rosszindulatú daganat, jóindulatú gyulladás, szűkület, hasnyálmirigy probléma éppúgy okozhat sárgaságot, mint a gyakori epekövesség és egyes ritka kórképek.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Útmutató

  • A működési zavar miatt megjelenő sárga elszíneződés a bőrön, a szemfehérjén és a nyálkahártyán jelenik meg.
  • Az álsárgaságot legtöbbször bizonyos táplálékok (pl. sütőtök, sárgarépa) túlzott fogyasztása okozza, ilyenkor további teendő nincsen.
  • Minden olyan esetben ki kell vizsgálni a sárgaságot, amikor nem egyértelmű az ok (pl. sütőtök fogyasztás).
  • A valódi sárgaság hátterében kóros folyamatok állhatnak, ezért fontos a kiivizsgálás és a megfelelő kezelés.
Sárgaság - Részletesen a témáról
Honnan tudhatjuk, hogy májbetegségünk van?
Fertőzés, túlzott alkoholfogyasztás, különböző gyógyszerek, daganat; ezek csak a leggyakoribb kiváltó okok, amelyek májproblémát okozhatnak. Annak ellenére, hogy több mint százféle májbetegséget különböztetünk meg, a tüneteik nagyon hasonlóak, hiszen ugyanúgy májkárosodással járnak. Hogyan ismerjük fel, hogy májproblémánk van?
Miért lehet a nyár veszélyes a májra?
Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is.
Mikor forduljunk infektológushoz?
Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, de vajon tudjuk-e, hogy milyen esetekben forduljunk infektológushoz? Mi történik egy vizsgálaton? A legfontosabb információk az infektológia szakrendelésről.
Hasznos lehet
Sárgaság - Mikor kell orvoshoz fordulni?
Sárgaságról akkor beszélhetünk, ha a bőrön, a szemfehérjén és a nyálkahártyán sárga elszíneződés jelenik meg ártatlanabb vagy súlyosabb okok miatt. Mit tehetünk ilyenkor? Minden esetben orvoshoz kell...