Mit együnk epehólyag eltávolítása után?
Mit együnk epehólyag eltávolítása után?
Az újabb káros elváltozás megakadályozása érdekében a legfontosabb, hogy zsírszegény alapanyagokat használjunk a konyhában, amelyeket rostdús élelmiszerekkel egészítünk ki.
Kerüljük az alábbiakat
Közvetlenül a műtét után ajánlott tartózkodni a zsíros tejtermékek, a kelt tészták, az éretlen gyümölcsök, a káposztafélék, a hagymafélék és a szárazhüvelyesek fogyasztásától. A fűszerek közül tanácsos elkerülni a csípős, erős, vagy illóolajban gazdag fajtákat.
A menüsor összeállításakor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes tápanyagok - mint a paradicsom, a tojás, vagy a tej - eltérő reakciót válthatnak ki a betegekből, ahogy bizonyos fűszerek is, például a bazsalikom vagy a fahéj.
Mire figyeljünk?
Ajánlott a napi 4-5 étkezés bevezetése, de az alkalmanként bevitt táplálék mennyiségét csökkenteni kell. A naponta elfogyasztott zsír bevitelét mindenképp mérsékeljük (50-60 gr/nap), ahogy az erős fűszerek használatát is. A friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék segítenek az epe egészséges állapotának fenntartásában. Az éretlen gyümölcsök és a szárazhüvelyesek azonban emésztési problémákat okozhatnak.
A megelőzés, illetve a panaszok kiújulásának megakadályozása érdekében a fenti szabályokat érdemes betartani.