Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.21.
Szerző: doktorGO
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.

A Gamma-GT (gamma-glutamil-transzferáz vagy GGT) enzim a májműködés zavarának és az epeutak károsodásának a legmegbízhatóbban jelző paramétere, rendszerint a máj és az epeutak vizsgálata során végzik. A GGT érték alacsonyabb szintje nem jelent problémát, ritkán pajzsmirigy alulműködésre utalhat. Magasabb értéket azonban számos betegség (pl. májbetegség, epeút pangás, jobb szívfél pangásos elégtelenség, hasnyálmirigy betegség, pajzsmirigy túlmöködés, alkoholizmus) velejárója lehet, amelyek diagnosztizálására további vizsgálatok lehetnek szükségesek. A GGT normál értéke nőknél: 8-40 U/L, míg férfiaknál: 9-50 U/L.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
Az arcon megjelenő pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek. Milyen megjelenési formái lehetnek és mi okozza őket? ...
Teknősbéka nyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nem csak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet.
A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben. Mikor és kiknek ajánlott a palliatív ellátás?
A pikkelysömör (psoriasis) visszatérő, krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely során testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek. Mit tehetünk ellene?