Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.21.
Szerző: doktorGO
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.

A Gamma-GT (gamma-glutamil-transzferáz vagy GGT) enzim a májműködés zavarának és az epeutak károsodásának a legmegbízhatóbban jelző paramétere, rendszerint a máj és az epeutak vizsgálata során végzik. A GGT érték alacsonyabb szintje nem jelent problémát, ritkán pajzsmirigy alulműködésre utalhat. Magasabb értéket azonban számos betegség (pl. májbetegség, epeút pangás, jobb szívfél pangásos elégtelenség, hasnyálmirigy betegség, pajzsmirigy túlmöködés, alkoholizmus) velejárója lehet, amelyek diagnosztizálására további vizsgálatok lehetnek szükségesek. A GGT normál értéke nőknél: 8-40 U/L, míg férfiaknál: 9-50 U/L.

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal va ...
A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.