Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.21.
Szerző: doktorGO
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.

A Gamma-GT (gamma-glutamil-transzferáz vagy GGT) enzim a májműködés zavarának és az epeutak károsodásának a legmegbízhatóbban jelző paramétere, rendszerint a máj és az epeutak vizsgálata során végzik. A GGT érték alacsonyabb szintje nem jelent problémát, ritkán pajzsmirigy alulműködésre utalhat. Magasabb értéket azonban számos betegség (pl. májbetegség, epeút pangás, jobb szívfél pangásos elégtelenség, hasnyálmirigy betegség, pajzsmirigy túlmöködés, alkoholizmus) velejárója lehet, amelyek diagnosztizálására további vizsgálatok lehetnek szükségesek. A GGT normál értéke nőknél: 8-40 U/L, míg férfiaknál: 9-50 U/L.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.