Zsibbadás

Zsibbadás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A zsibbadás érzése annyira általános, hogy szinte mindenki tapasztalta már életében. Számos oka lehet, a legártalmatlanabbtól a súlyosabb neurológiai betegségekig.

Mi a zsibbadás?

A zsibbadás általában olyan érzés, mintha sok apró tűvel szurkálnák a bőrünket, esetleg hangyák szaladgálnának rajta. A test bármely pontján jelentkezhet, de leggyakrabban a végtagokon tapasztalhatjuk meg (láb, kéz, ujjak). 

Kialakulhat hirtelen, teljesen ártalmatlanul, amely magától elmúlik néhány perc alatt, ütés (pl.: könyök beütése esetén megnyomjuk az itt futó ideget) vagy  átmeneti véráramlás-zavar (például elnyomjuk a kezünket alvás közben) esetén.

Ha a zsibbadás hosszabb ideig fennáll, keressük fel háziorvosunkat, hogy kiderítse milyen okok állhatnak a háttérben. A zsibbadás igen gyakori panasz, azonban néha nehéz elmagyaráznunk, mit is érzünk pontosan.  Fontos azonban minél konkrétabban meghatározni kezelőorvosunknak, hol, mennyi ideig éreztünk zsibbadást és mikor jelentkezett ez a tünet, hiszen ez fontos támpontot jelenthet:

 • Lábzsibbadás okai gyakran diabéteszes neuropátia, ágyéki porckorongsérv.
 • Ujjzsibbadásé sokszor nyaki porckorongsérv vagy alagút szindróma.
 • Táplálkozási hiányállapot miatt jelentkező tünet is lehet a zsibbadás: magnéziumhiány, B-vitamin hiány, folsavhiány. 
 • Túlzott alkoholfogyasztás, cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség vagy daganatos betegségek is okozhatnak zsibbadást.

A tartós, rendszeresen jelentkező zsibbadást mindenképp ki kell vizsgálni, hiszen ez nem egy konkrét betegség jellemző tünete, így a kivizsgálás is nagyon egyéni. A háziorvos először is személyes kérdéseket fog feltenni (családi kórtörténet, trauma, előző beavatkozások), majd kérhet vérvizsgálatot, laborvizsgálatot, szakorvosi vizsgálatot.

Mit tehet a zsibbadás megelőzésére?

Ha bebizonyosodott, hogy a zsibbadást nem betegség okozza, változtasson életmódján.

 • Fogyasszunk rendszeresen vitaminokat: vas, magnézium, folsav, B-vitamin.
 • Táplálkozzunk változatosan és egészségesen.
 • Sportoljunk!
 • Kerüljük a stresszt!

Amennyiben gyógyszert szedünk, egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, hiszen előfordulhat, hogy az adott készítmény mellékhatásaként jelentkezik a tünet.

A gyakran jelentkező, megmagyarázhatatlan zsibbadást ne hagyjuk figyelmen kívül, hiszen ez a tünet az érzőidegek visszajelzése. 

Útmutató

 • A zsibbadás érzése annyira általános, hogy szinte mindenki tapasztalta már életében.
 • A zsibbadás általában olyan érzés, mintha sok apró tűvel szurkálnák a bőrünket, esetleg hangyák szaladgálnának rajta.
 • Ha azonban a zsibbadás hosszabb ideig fennáll, javasolt felkeresni a háziorvost, hogy milyen okok állhatnak a háttérben.
 • Ha bebizonyosodott, hogy a zsibbadást nem betegség okozza, változtassunk életmódunkon.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen vitaminok segítenek a zsibbadás megelőzésére?
Mit írtak mások a zsibbadás témában?
Hasznos lehet
Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet ...
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvos ...