Zsibbadás

Zsibbadás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A zsibbadás érzése annyira általános, hogy szinte mindenki tapasztalta már életében. Számos oka lehet, a legártalmatlanabbtól a súlyosabb neurológiai betegségekig.

Mi a zsibbadás?

A zsibbadás általában olyan érzés, mintha sok apró tűvel szurkálnák a bőrünket, esetleg hangyák szaladgálnának rajta. A test bármely pontján jelentkezhet, de leggyakrabban a végtagokon tapasztalhatjuk meg (láb, kéz, ujjak). 

Kialakulhat hirtelen, teljesen ártalmatlanul, amely magától elmúlik néhány perc alatt, ütés (pl.: könyök beütése esetén megnyomjuk az itt futó ideget) vagy  átmeneti véráramlás-zavar (például elnyomjuk a kezünket alvás közben) esetén.

Ha a zsibbadás hosszabb ideig fennáll, keressük fel háziorvosunkat, hogy kiderítse milyen okok állhatnak a háttérben. A zsibbadás igen gyakori panasz, azonban néha nehéz elmagyaráznunk, mit is érzünk pontosan.  Fontos azonban minél konkrétabban meghatározni kezelőorvosunknak, hol, mennyi ideig éreztünk zsibbadást és mikor jelentkezett ez a tünet, hiszen ez fontos támpontot jelenthet:

 • Lábzsibbadás okai gyakran diabéteszes neuropátia, ágyéki porckorongsérv.
 • Ujjzsibbadásé sokszor nyaki porckorongsérv vagy alagút szindróma.
 • Táplálkozási hiányállapot miatt jelentkező tünet is lehet a zsibbadás: magnéziumhiány, B-vitamin hiány, folsavhiány. 
 • Túlzott alkoholfogyasztás, cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség vagy daganatos betegségek is okozhatnak zsibbadást.

A tartós, rendszeresen jelentkező zsibbadást mindenképp ki kell vizsgálni, hiszen ez nem egy konkrét betegség jellemző tünete, így a kivizsgálás is nagyon egyéni. A háziorvos először is személyes kérdéseket fog feltenni (családi kórtörténet, trauma, előző beavatkozások), majd kérhet vérvizsgálatot, laborvizsgálatot, szakorvosi vizsgálatot.

Mit tehetünk a zsibbadás megelőzésére?

Ha bebizonyosodott, hogy a zsibbadást nem betegség okozza, változtassunk életmódunkon:

 • Fogyasszunk rendszeresen vitaminokat: vas, magnézium, folsav, B-vitamin.
 • Táplálkozzunk változatosan és egészségesen.
 • Sportoljunk!
 • Kerüljük a stresszt!

Amennyiben gyógyszert szedünk, egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, hiszen előfordulhat, hogy az adott készítmény mellékhatásaként jelentkezik a tünet.

A gyakran jelentkező, megmagyarázhatatlan zsibbadást ne hagyjuk figyelmen kívül, hiszen ez a tünet az érzőidegek visszajelzése. 

Útmutató

 • A zsibbadás érzése annyira általános, hogy szinte mindenki tapasztalta már életében.
 • A zsibbadás általában olyan érzés, mintha sok apró tűvel szurkálnák a bőrünket, esetleg hangyák szaladgálnának rajta.
 • Ha azonban a zsibbadás hosszabb ideig fennáll, javasolt felkeresni a háziorvost, hogy milyen okok állhatnak a háttérben.
 • Ha bebizonyosodott, hogy a zsibbadást nem betegség okozza, változtassunk életmódunkon.
Zsibbadás - Részletesen a témáról
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb.
Mit tegyünk stroke esetén?
A stroke hazánkban évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén várhatóan több mint 800.000 esettel kell majd számolni 2035-re.
Miért veszélyes a trombózis?
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Gyógyulhat-e spontán a gerincsérv?
Nem kell azonnal kétségbeesni, ha a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Mit tehetünk?
Ödéma, görcs, isiász - Mit tehetsz ellenük kismamaként?
Mi okozza a lábgörcsöt? Hogyan előzd meg a vizesedést? Mitől fájhat az ülés? Összeszedtük most azokat a panaszokat - és a hozzájuk tartozó tippeket -, amelyekkel leggyakrabban a második és harmadik trimeszterben találkozhatunk.
Miért érdemes lábujj jógázni?
A láb az alap, miközben sétál, fut, ugrál, és mindennapi tevékenységeit végzi. Tekintettel a rájuk nehezedő nyomásra nem szokatlan, hogy a lábak elnehezednek, mely során fájdalmat is észlelhet. Ha nem nyújtja és nem erősíti rendszeresen a lábait, hajlamosabb lehet a sérülésekre is.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen vitaminok segítenek a zsibbadás megelőzésére?
Hasznos lehet
Miért érdemes lábujj jógázni?
A láb az alap, miközben sétál, fut, ugrál, és mindennapi tevékenységeit végzi. Tekintettel a rájuk nehezedő nyomásra nem szokatlan, hogy a lábak elnehezednek, mely során fájdalmat is észlelhet. Ha...
Ödéma, görcs, isiász - Mit tehetsz ellenük kismamaként?
Mi okozza a lábgörcsöt? Hogyan előzd meg a vizesedést? Mitől fájhat az ülés? Összeszedtük most azokat a panaszokat - és a hozzájuk tartozó tippeket -, amelyekkel leggyakrabban a második és harmadik...