Mit tegyünk stroke esetén?

Mit tegyünk stroke esetén?

Mit tegyünk stroke esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A stroke hazánkban évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén várhatóan több mint 800.000 esettel kell majd számolni 2035-re.

Ennek a magas számnak az egyik oka lehet, hogy az érintettek a tüneteket gyakran hajlamosak elbagatellizálni, mivel a stroke nem jár külön fájdalommal, így a betegek gyakran nem kérnek segítséget, nem hívnak mentőt és nem fordulnak orvoshoz.

Hogyan ismerjük fel a stroke-ot?

A stroke tünetei közé tartoznak:

  • Hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedtség, ami az arcot is érintheti
  • Hirtelen kialakuló beszédértési- vagy hangképzési zavar
  • Hirtelen bekövetkező látászavar
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar
  • Hirtelen zavartság, tudatzavar kialakulása.

Mit tegyünk stroke esetén?

Stroke alapos gyanúja esetén mihamarabb mentőt kell hívni és orvosi segítséget kell kérni! Késedelemnek helye nincs, ugyanis iszkémiás stroke esetén mindössze néhány óra (életkor, társbetegségek függvényében 3-4,5 óra) áll rendelkezésre arra, hogy gyógyszeres úton megkezdődhessen a keletkezett vérrög feloldása. Nagyon fontos tehát, hogy minél hamarabb megtörténjen a szükséges szakellátás. Minél többet várunk, annál több idegsejt hal el és annál súlyosabbak lehetnek a stroke következményei: maradandó emlékezetkiesés, beszédzavar, sőt gyakran a bénulás is tartósan fennmaradhat. Azoknál, akik már egyszer átestek stroke-on, az egészséges emberhez képest kb. tízszeresére nő egy újbóli stroke kialakulásának kockázata.

Mit jelent az átmeneti iszkémiás roham (’TIA’)?

Az átmeneti iszkémiás roham (TIA) az agyi véráramlás átmeneti zavarát jelenti. Fennállása során a stroke-hoz hasonló tünetek jelentkeznek, de az esemény nem tart sokáig, csupán néhány percig, utána az összes tünet magától megszűnik. A TIA önmagában nem okoz maradandó károsodást az idegrendszerben, de soha ne vegyük félvállról a jelenséget, a TIA ugyanis a stroke egyik legfontosabb előjelének tekintendő.  Megfelelő kezelés hiányában átlagosan 3-ból 1 beteg, akinek TIA-ja volt, végül stroke-ot is elszenved. TIA esetén tehát minden esetben mihamarabbi orvosi kivizsgálás szükséges, hogy megelőzhessünk egy esetleges stroke-ot.

Mit tehetünk még?

A stroke korai felismerésével, megfelelő terápiával, gyakori ellenőrzéssel és orvosunkkal való rendszeres egyeztetéssel sokat tehetünk a betegség kedvezőbb kimeneteléért, a jobb életminőség eléréséért és a másodlagos stroke megelőzéséért.

Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.