Buerger-kór

Buerger-kór

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.

Kiket érint a betegség?

A Buerger-kór egy viszonylag ritka betegség, ami jellegzetesen fiatal dohányosokat érint. Előfordulása leggyakoribb 20-40 éves kor között, és jellemzően férfiakat sokkal gyakrabban érint.

Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?

 • Vérellátási zavar következtében a végtagok hűvösek, gyakran elszíneződnek (kifehérednek, elkékülnek).
 • Égő érzés, fájdalom, izomgörcs, bizsergés, érzészavar, zsibbadás az érintett végtagon.
 • Az érintett végtagon a bőr elvékonyodása, kisebesedése, kifekélyesedése.
 • Amennyiben a vénák is érintettek, vándorló felületi visszérgyulladás is látható lehet.
 • A tünetek általában az ujjakon (kéz vagy láb ujjain) kezdődnek és onnan haladnak „felfelé”.
 • Kezdetben a panaszok leginkább terhelésre, mozgásra jelentkeznek. 

Hogyan diagnosztizálható a Buerger-kór?

A Buerger-kór gyanúja leggyakrabban a kórtörténet, jellegzetes panaszok és fizikális vizsgálat során talált eltérések alapján merül fel. A diagnózis felállításához a legtöbb esetben szükség van érfestésre, mely jellegzetes képet mutat: viszonylag simafalú artériák mellett éles határú elzáródás látszik. Néhány esetben szükséges lehet szövettani vizsgálat is a diagnózis megerősítéséhez, mely során azonosítható az érfal jellegzetes gyulladásos képe. A kivizsgálást és kezelést leggyakrabban belgyógyász, angiológus végzi.

Hogyan kezelhető a Buerger-kór?

 • Életmódváltás: az érintett betegnek a dohányzást minél hamarabb teljes mértékben abba kell hagynia. Amennyiben a beteg nem hagyja abba a dohányzást, a betegség progressziója sok esetben nem állítható meg, és az amputáció elkerülhetetlenné válik. A dohányzás elhagyása mellett előnyös lehet a rendszeres, de nem túl megerőltető testmozgás is (pl.: séta, kerékpározás).
 • Fizikai kímélet: az érintett végtagot óvni kell a túlzott hidegtől, sérülésektől, irritáló anyagoktól. Alsó végtagi érintettség esetén oda kell figyelni a megfelelő, kényelmes lábbeli kiválasztására.
 • Gyógyszeres kezelés: egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres értágító kezelésre, illetve véralvadást befolyásoló készítmények használatára is.
 • Műtéti kezelés: bizonyos esetekben szóba jöhet sebészi beavatkozás is, mellyel javítani próbálják a végtag vérellátását. Súlyos, előrehaladott esetekben sajnos az érintett végtag amputációjára lehet szükség.  

Útmutató

 • A Buerger-kór jellemzően a fiatal dohányosokat érinti, melynél a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása figyelhető meg.
 • Vérellátási zavarok, égő érzés, fájdalom, visszérgyulladás tünetek hívhatják fel a betegségre a figyelmet, felismerése minden esetben orvosi kivizsgálást igényel.
 • Érfestés, esetleg szövettani vizsgálat is szükséges lehet a diagnózis felállításához, kezelése életmódváltással, kímélettel, gyógyszeres terápiával, esetleg műtéti beavatkozással történhet.
Buerger-kór - Részletesen a témáról
Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?
A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő tényező a betegek számára.
Egészségesebb az e-cigaretta?
Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
Hasznos lehet
Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?
A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok.
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége....
Okozhatja-e családi hajlam a stroke-ot?
Akiknek családjában korábban már előfordult stroke eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak...
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai...