Milyen betegségek állhatnak a légszomj hátterében?

Milyen betegségek állhatnak a légszomj hátterében?

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A légszomj egy olyan kellemetlen tünet, amikor azt érezzük, hogy a légvétel akadályozott, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. Vegyük sorra, milyen betegségek okozhatnak légszomjat, és mit tehetünk ellene.

A légszomj fennállhat kóros állapot nélkül is, például erős fizikai vagy pszichés megterhelés hatására; de számos különböző betegség tünete is lehet.  Jelentkezhet hirtelen, akut módon, amikor is teljes jólét közepette jelentkezik a nehézlégzés, levegő után kapkodás. A légszomj gyakran krónikus formában áll fenn, amikor a levegővétel valamilyen okból kifolyólag tartósan nehezített, illetve ismert terhelésre megszokott formában és intenzitásban jelentkezik.

Milyen betegségek állhatnak a légszomj hátterében?

 • Tüdőbetegségek – pl. asztma, COPD, tüdődaganat, tüdőfibrózis, tüdőembólia, tüdőgyulladás.
 • Szívbetegségek – pl. szívinfarktus, szívelégtelenség, szívritmuszavar, szívizombetegség (kardiomiopátia).
 • Allergia, anafilaxiás reakció.
 • Fül-orr-gégészeti betegségek – pl. gégedaganat, fül-orr-gégészeti fertőzés.
 • Gerincdeformitások, melyek rontják a légzés mechanikáját.
 • Egyéb okok – légúti idegentest, mérgezések (pl. szén-monoxid), dohányzás, pánikbetegség, magaslati levegő, magas láz, cukorbetegség extrém magas vércukorszinttel (diabéteszes ketoacidózis), súlyos vérszegénység, refluxbetegség.

Mi a teendő légszomj esetén? 

 • Krónikus légszomj esetén intő jel lehet, ha a panaszok egyre gyakrabban, egyre súlyosabban vagy egyre kisebb terhelésre jelentkeznek. Ilyen esetekben fel kell keresni a kezelőorvost.
 • Fontos tudni, hogy a légszomj mindig egy tünet, így keresni kell a hátterében megbújó okot.
 • Nem sürgős esetekben a kivizsgálást a háziorvos kezdi meg és szükség esetén további vizsgálatokat rendel el.
 • Légszomj esetén érdemes kimenni a friss levegőre, kerülni a zsúfolt, zárt tereket és meglazítani a szoros ruházatot.
 • Kerülni kell a dohányzást és lehetőség szerint a túlzottan szennyezett levegő belélegzését.
 • Túlsúly esetén előnyös a testsúly csökkentése.
 • Figyeljünk oda a megfelelő páratartalomra, mert a túlzottan száraz és túl párás levegő is fokozhatja a panaszokat.
 • Egyes esetekben a légszomj lehet normális jelenség – pl. erős fizikai aktivitás, hirtelen nagyobb étkezés elfogyasztása után. Ilyen esetekben rövid ideig tart, spontán megszűnik.
 • A hirtelen jelentkező kifejezett légszomj; valamint a tartósan fennálló, vissza-visszatérő légszomj már komolyabb bajt is jelezhet, így mindenképpen érdemes a panasszal orvoshoz fordulni.
 • Ha a légszomj hirtelen, nagyon hevesen kezdődik, fulladásérzés, mellkasi fájdalom, heves szívdobogás, eszméletvesztés, tudatzavar, magas láz társul hozzá, akkor sürgős orvosi ellátásra van szükség.

Útmutató

 • A légszomj számos állapotban fennállhat: jelen lehet anélkül, hogy kóros állapot lenne a háttérben, pl. fizikai aktivitás hatására, de előfordulhat, hogy beteség tüneteként jelentkezik.
 • Amennyiben tartósan fennáll vagy visszatérően jelentkezik, esetleg egyéb tünet is társul hozzá, forduljunk mielőbb orvoshoz!
Milyen betegségek állhatnak a légszomj hátterében? - Részletesen a témáról
Mennyire figyelsz saját szíved egészségére?
A szerelmesek napja körül a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk mások szívének - persze csak átvitt értelemben - azonban a saját szívünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt.
Hasznos lehet
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg...
3 egyszerű gyakorlat a hátfájás megelőzésére
Az íróasztal melletti görnyedéstől az edzőteremben való túlzott megerőltetésig a mindennapi tevékenységeink hátfájáshoz vezethetnek. Hogyan előzhető meg vagy csökkenthető a hátfájdalom?
Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.
Fejfájás edzés közben
Fejfájás általában a gyakori, megerőltető edzés közben vagy után jelentkezik, például futás, evezés, tenisz, úszás és súlyemelés. De mi okozhatja?