Tüdőrák

Tüdőrák

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan előzzük meg a kialakulását?

A tüdőrák kialakulásának okai

A tüdőrák kialakulásának kockázata nagyobb a dohányzók körében, de nem nyugodhatunk meg, ha mi nem élünk a dohányzás káros szenvedélyével és nem vagyunk kitéve passzív dohányzásnak és harmadlagos dohányfüstnek sem. Téves azt gondolni, hogy minket nem fenyegethet a tüdőrák kialakulásának fokozott lehetősége, ugyanis a tüdőrákos betegek 25%-a sohasem dohányzott.

Rákkeltő hatása lehet különböző fertőzéseknek, hormonális tényezőknek, illetve a cukorbetegség is befolyásolhatja a rák megjelenésének kockázatát. Ha van a felmenők között daganatos betegségben érintett, a genetikai tényezők szintén növelhetik a tüdőrák kialakulásának veszélyét a családban azok között is, akik soha nem dohányoztak

A tüdőrák tünetei

A korai felismerésnek óriási szerepe van: sok esetben ilyenkor még megelőzhető az áttétek kialakulása. A tünetek sajnos nem egyértelműek: a kezdeti szakaszban gyakran köhögést, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalhat a beteg. Későbbi stádiumban azonban már fáradtságérzet, nyelési nehézség, véres köpet, étvágytalanság és fogyás, vérszegénység és sápadtság is jellemző lehet. A rendszeres szűrés elvégzése a leghatékonyabb eszköz a rák korai kiszűrésére, ezért ne vegyük félvállról, akkor sem, ha a nemdohányzók táborát erősítjük.

Mit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében?

  • Egyértelmű, hogy amennyiben dohányzunk, a lehető leghamarabb igyekezzünk felhagyni vele, ugyanis a volt dohányosokban a leszokást követően tíz évvel a tüdőrák kialakulásának kockázata már oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nemdohányzóknál észlelt kockázati szintnél.
  • Minden évben ismételjük meg a rákszűrést!
  • Próbáljunk egészségesen élni mind táplálkozás, mind mozgás szempontjából. Ez segíthet megelőzni akár a cukorbetegség kialakulását is, valamint a szezonális betegségeket. Ehhez kérjük szakember, akár háziorvosunk tanácsát.
  • Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a passzív dohányzást és a harmadlagos dohányzást, főleg gyermekek esetében, hiszen majdhogynem ugyanolyan káros hatásuk van, mintha mi szívnánk bele egy szál cigarettába!

Mit tehet a daganatos beteg?

Amennyiben a megelőzés már nem jöhet szóba, a legfontosabb, hogy a beteg orvosával folyamatosan tartsa a kapcsolatot, és az előírt terápiát pontosan kövesse. A beteg lelki egészsége is ugyanolyan fontos, mint fizikai egészsége, keressen fel olyan betegcsoportokat, betegszervezeteket, ahol megérthetik, min megy keresztül, támaszkodjon családjára és nem utolsó sorban a szakemberekre.

Útmutató

  • Tüdőrákot okozhat nemcsak az elsődleges, hanem a másodlagos és harmadlagos dohányzás is.
  • Korai stádiumban egyéb megbetegedésekhez hasonló általános tüneteket (légszomj, mellkasi fájdalom, köhögés), tapasztalhat a beteg, míg később a véres köpet, a fáradékonyság, indokolatlan fogyás hívhatja fel a figyelmet a tüőrákra.
  • A korai stádiumban diagnosztizált tüdőrák gyógyulási esélye nagyobb, mint előrehaladottabb állapotban, ezért a korai felismerés érdekében érdemes évente szűrővizgálattal ellenőrizni a tüdőnk állapotát.
Tüdőrák - Részletesen a témáról
Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?
A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő tényező a betegek számára.
Lehetek-e tüdőrákos, ha nem dohányzom?
Sokan úgy gondolják, hogy őket nem fenyegeti a tüdőrák, hiszen nem dohányoznak, azonban a valós helyzet más. Életmentő lehet a korai szűrés, ezért minden esetben figyeljünk a tünetekre, ugyanis nem minden írható a koronavírus számlájára.
Hogyan lesz a légszennyezésből stroke?
A stroke kialakulását valószínűsítő kockázati tényezők rangsorában a légszennyezés a hetedik helyen áll; ez százalékban kifejezve azt jelenti, hogy a stroke megbetegedések 21 százalékát a légszennyezettség váltja ki. De hogyan lesz a légszennyezésből stroke?
Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hogyan előzzük meg a kialakulását?
Miért fontos - panaszmentesen is - a tüdőszűrés?
A gyógymódok fokozatos fejlődésével javulnak a tüdőrákos betegek kilátásai, és ez különösen a korai stádiumban felfedezett tüdőrákra igaz. Éppen ezért a betegség elleni küzdelem egyik leghatékonyabb módja a rendszeres szűrés, mert így nagyobb az esélye annak, hogy az esetlegesen már jelen lévő betegség a korai, gyakran panaszmentes stádiumában kerül diagnosztizálásra.
Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?
A dohányzásról mára közismert tény, hogy elképesztően káros a hatása, többek között a különböző rákos és tüdőbetegségek legfőbb okozója. Milyen hatásai vannak a dohányzásnak?
Tüdőrák - A dohányzás elhagyásával javíthatóak az esélyek
Mindenki által ismert tény, hogy a dohányzás összefügg a legnagyobb számban halált okozó daganatos betegséggel, a tüdőrákkal. Leszokni nagyon nehéz – ezért a legjobb, ha nem is szokunk rá! Ebben nagy segítséget adhat a család.
A tüdőrák kimutatása
A tüdőrák okozta halálozás világszerte első helyen áll a daganatos halálokok között. Magyarországon évente tízezer új megbetegedést regisztrálnak és nyolcezren halnak meg a betegség következtében. Bár főként a férfiakat érinti, egyre növekvő tendenciát mutat a nők körében.
Hasznos lehet
Mi az a nem kissejtes tüdőrák?
A tüdőrák a sejtek abnormális növekedése miatt alakul ki. Ezek a kóros sejtek daganatokat képeznek, amelyek károsítják a tüdő működését. A legtöbb tüdőrákos eset nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), amely...
A tüdőrák kimutatása
A tüdőrák okozta halálozás világszerte első helyen áll a daganatos halálokok között. Magyarországon évente tízezer új megbetegedést regisztrálnak és nyolcezren halnak meg a betegség következtében....
Miért fontos - panaszmentesen is - a tüdőszűrés?
A gyógymódok fokozatos fejlődésével javulnak a tüdőrákos betegek kilátásai, és ez különösen a korai stádiumban felfedezett tüdőrákra igaz. Éppen ezért a betegség elleni küzdelem egyik leghatékonyabb...
Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hogyan előzzük meg a kialakulását?