Tüdőrák

Tüdőrák

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan előzzük meg a kialakulását?

A tüdőrák kialakulásának okai

A tüdőrák kialakulásának kockázata nagyobb a dohányzók körében, de nem nyugodhatunk meg, ha mi nem élünk a dohányzás káros szenvedélyével és nem vagyunk kitéve passzív dohányzásnak és harmadlagos dohányfüstnek sem. Téves azt gondolni, hogy minket nem fenyegethet a tüdőrák kialakulásának fokozott lehetősége, ugyanis a tüdőrákos betegek 25%-a sohasem dohányzott.

Rákkeltő hatása lehet különböző fertőzéseknek, hormonális tényezőknek, illetve a cukorbetegség is befolyásolhatja a rák megjelenésének kockázatát. Ha van a felmenők között daganatos betegségben érintett, a genetikai tényezők szintén növelhetik a tüdőrák kialakulásának veszélyét a családban azok között is, akik soha nem dohányoztak

A tüdőrák tünetei

A korai felismerésnek óriási szerepe van: sok esetben ilyenkor még megelőzhető az áttétek kialakulása. A tünetek sajnos nem egyértelműek: a kezdeti szakaszban gyakran köhögést, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalhat a beteg. Későbbi stádiumban azonban már fáradtságérzet, nyelési nehézség, véres köpet, étvágytalanság és fogyás, vérszegénység és sápadtság is jellemző lehet. A rendszeres szűrés elvégzése a leghatékonyabb eszköz a rák korai kiszűrésére, ezért ne vegyük félvállról, akkor sem, ha a nemdohányzók táborát erősítjük.

Mit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében?

  • Egyértelmű, hogy amennyiben dohányzunk, a lehető leghamarabb igyekezzünk felhagyni vele, ugyanis a volt dohányosokban a leszokást követően tíz évvel a tüdőrák kialakulásának kockázata már oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nemdohányzóknál észlelt kockázati szintnél.
  • Minden évben ismételjük meg a rákszűrést!
  • Próbáljunk egészségesen élni mind táplálkozás, mind mozgás szempontjából. Ez segíthet megelőzni akár a cukorbetegség kialakulását is, valamint a szezonális betegségeket. Ehhez kérjük szakember, akár háziorvosunk tanácsát.
  • Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a passzív dohányzást és a harmadlagos dohányzást, főleg gyermekek esetében, hiszen majdhogynem ugyanolyan káros hatásuk van, mintha mi szívnánk bele egy szál cigarettába!

Mit tehet a daganatos beteg?

Amennyiben a megelőzés már nem jöhet szóba, a legfontosabb, hogy a beteg orvosával folyamatosan tartsa a kapcsolatot, és az előírt terápiát pontosan kövesse. A beteg lelki egészsége is ugyanolyan fontos, mint fizikai egészsége, keressen fel olyan betegcsoportokat, betegszervezeteket, ahol megérthetik, min megy keresztül, támaszkodjon családjára és nem utolsó sorban a szakemberekre.

doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a tüdőrák témában?
Hasznos lehet
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben vis ...
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...