Hörgőtükrözés

Hörgőtükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Milyen esetekben javallott a bronchoszkópos vizsgálat? Hogyan zajlik? Mit érdemes tudni róla? Kérdések és válaszok a bronchoszkópos vizsgálatról.

A légutak, a tüdő és a környező nyirokcsomók elváltozásainak feltérképezése bronchoszkópos, azaz hörgőtükrözéses vizsgálattal történik. A pulmonológus szakorvos mintavétel segítségével tudja diagnosztizálni a szövetek esetleges elváltozásait.

Mikor javasolt a bronchoszkópos vizsgálat?

Ismeretlen eredetű légúti tünetek (pl. véres köpet, köhögés, stb.), illetve egyéb vizsgálatokkal alátámasztott tüdőelváltozások esetén javasolt a bronchoszkópos vizsgálat elvégzése. A bronchoszkópos vizsgálat nemcsak a betegség diagnózisában nagy segítség, hanem a kezelések elvégzésére is alkalmas lehet.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Egy általános tüdőgyógyászati vizsgálatot (EKG, légzésfunkció és egyéb képalkotó vizsgálatok) követően tudunk részt venni a bronchoszkópos vizsgálaton. Ezt az invazív beavatkozást vagy altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben végzik, amelynek során egy szájon át levezetett eszközzel térképezik fel a légutakat, majd egyúttal megtörténik a mintavétel is. Fontos tudni, hogy a vizsgálat során előforduló kellemetlen tüneteket, mint a köhögés, helyben adagolt gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

A vizsgálathoz szükséges a beteg írásos beleegyezése, illetve köteles tájékoztatni a vizsgálatot végző orvost azt esetleges lidocain túlérzékenységről, máj-, szív- vagy vesebetegségről, illetve diabéteszről, epilepsziáról vagy egyéb fertőző betegségekről (pl. HIV, tbc, hepatitisz). Fennálló vérzékenység vagy véralvadásgátló szedése szintén fontos információ.

A vizsgálat átlagosan néhány percet vesz igénybe. A 30-40 cm-es hajlékony csövet orron vagy szájon vezetik be ülő vagy fekvő helyzetben - erről a helyszínen dönt a vizsgálatot végző orvos.

Mire számíthatunk a vizsgálat után?

A legtöbb esetben a bronchoszkópos vizsgálat – és a megfigyelési idő letelte – után a beteg hazamehet.

Útmutató

  • Fontos, hogy a vizsgálat előtt négy órával már ne étkezzünk, illetve két órával előtte ne igyunk.
  • Amennyiben valamilyen gyógyszert szedünk (pl. véralvadásgátló), minden esetben egyeztessük ezt a vizsgálatot végző orvossal.
  • A hörgőtükrözés során előfordulhatnak kisebb nyálkahártya sérülések, emiatt rekedtség és véres köpet jelentkezhet a vizsgálat után.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?