Hörgőtükrözés

Hörgőtükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Milyen esetekben javallott a bronchoszkópos vizsgálat? Hogyan zajlik? Mit érdemes tudni róla? Kérdések és válaszok a bronchoszkópos vizsgálatról.

A légutak, a tüdő és a környező nyirokcsomók elváltozásainak feltérképezése bronchoszkópos, azaz hörgőtükrözéses vizsgálattal történik. A pulmonológus szakorvos mintavétel segítségével tudja diagnosztizálni a szövetek esetleges elváltozásait.

Mikor javasolt a bronchoszkópos vizsgálat?

Ismeretlen eredetű légúti tünetek (pl. véres köpet, köhögés, stb.), illetve egyéb vizsgálatokkal alátámasztott tüdőelváltozások esetén javasolt a bronchoszkópos vizsgálat elvégzése. A bronchoszkópos vizsgálat nemcsak a betegség diagnózisában nagy segítség, hanem a kezelések elvégzésére is alkalmas lehet.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Egy általános tüdőgyógyászati vizsgálatot (EKG, légzésfunkció és egyéb képalkotó vizsgálatok) követően tudunk részt venni a bronchoszkópos vizsgálaton. Ezt az invazív beavatkozást vagy altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben végzik, amelynek során egy szájon át levezetett eszközzel térképezik fel a légutakat, majd egyúttal megtörténik a mintavétel is.  Fontos tudni, hogy a vizsgálat során előforduló kellemetlen tüneteket, mint a köhögés, helyben adagolt gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

Mire számíthatunk a vizsgálat után?

A legtöbb esetben a bronchoszkópos vizsgálat – és a megfigyelési idő letelte – után a beteg hazamehet.

Útmutató

  • Fontos, hogy a vizsgálat előtt négy órával már ne étkezzünk, illetve két órával előtte ne igyunk.
  • Amennyiben valamilyen gyógyszert szedünk (pl. véralvadásgátló), minden esetben egyeztessük ezt a vizsgálatot végző orvossal.
  • A hörgőtükrözés során előfordulhatnak kisebb nyálkahártya sérülések, emiatt rekedtség és véres köpet jelentkezhet a vizsgálat után.
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.