COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.03.01.
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban senki se lett beteg, sőt, nem is fertőződött meg a vírussal. Mi állhat ennek a hátterében?

Dr. Linsey Marr – aki szintén a terem egyik állandó vendége – a légi vírusátvitel szakértője, nem csodálkozott ezen. Szakterülete a levegőminőség, a kül- és beltéri légszennyezés kérdése. Olyan kutatólabort vezet, ahol a légáramlást, a légszennyező anyagok kiáramlását, átalakulását, terjedését vizsgálják. Azt kutatják, miként lehet fizikai, kémiai beavatkozással megváltoztatni a potenciális fertőző részecskéket a természetes környezetben. Érdeklődése fókuszában a fertőző betegségek (influenza, Ebola, a legionella) levegőben való terjedésének eddigi kérdései mellé most bekerült a SARS-CoV-2 is.

Dr. Marr tehát, a pandémia kezdete óta kidolgozta, hogy adott zárt térben, milyen feltételek mellett lehet biztonságos a közös torna. Javaslatára az edzőterem tulajdonosa olyan eljárásrendet vezetett be, ami az ott tornázók számára – a példa szerint sikeresen –, minimálisra csökkentette a fertőzési kockázatot.

A biztonságos edzéshez elsődleges a nagy tér, a jó szellőzés

A legfontosabb, hogy megfelelően kell megtervezni a légjárat útvonalát– rögzítette a teendőket. Alapelve: jó légáramlás, megfelelő elrendezés, kellő távolság a másik testépítőtől. Az áramlási sebesség figyelembe vételével kiszámolta az optimálisan szükséges légmennyiséget. A raktárépületben lévő fitneszteremnek több nagyméretű, garázsajtószerű bejárata van. A nyitott ajtókon beáramló levegő miatt olyan, mintha a szabadban edzenének. Dr. Marr terveinek megfelelően az összes edzőgépet az ajtók közelébe rakták, 3-4 méteres távolságokban egymástól, ezért néhány géphasználó olykor megengedi magának, hogy leveszi a maszkot. Dr. Marr mindenkit figyelmeztet, ne tegye, mert torna, mozgás közben igen erőteljes a ki-belégzés, az esetleg fertőző részecskék ilyenkor nagy sebességgel áramolnak ki a tüdőből. „Minél keményebb az edzés, annál több aeroszol képződik, nagyobb annak rizikója, hogy fertőző partikula kerülhet a közös légtérbe, és megtörténhet a vírusátvitel.”

„A biztonságos edzés kulcsa a légáram, a jó szellőzés” – ismétli dr. Marr. Ennek hiánya miatt történhetett, hogy nemrégiben egy kanadai edzőteremben egy tünetmentes személy 85 embert fertőzött meg. Míg a spin stúdió minden higiéniai előírást betartott, nem figyeltek a levegő áramoltatására. „Az időt, energiát legalább felerészben a levegő és nem a felületek megtisztítására kell fordítani. Légszűrő rendszerre is érdemes áldozni”– véli dr. Marr környezetmérnök, s arra figyelmeztet, aki tornázni akar, olyan helyre menjen, ahol sok az ajtó, ablak, nagy a tér, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni az érintkezést másokkal. Ahol e feltételek hiányoznak, ott segíthet a széndioxid detektor a beltéri edzések kockázatának csökkentésében.

Érdemes kerülni a tömeget

A kitörés esélyének minimalizálására minden edzőteremre érvényes lehet néhány általánosságban megfogadható stratégia: elsősorban is érdemes kerülni a tömeget. Akkor kell edzeni, amikor alig vannak. A légtérbe feltétlenül külső levegőt kell beengedni. Ha a hideg miatt nem lehet minden nyílászárót nyitva tartani, nagy a széndioxid mérő szerepe. Az eszköz figyeli a levegő összetételét (Co2 tartalmát), s magas értéknél jelez – ez arra utal, hogy nagy tömegben gyűlt fel a térben a sok kilélegzett levegő, amiben nagyobb valószínűséggel több potenciálisan fertőző részecske lehet jelen. A detektor segítségével meg lehet becsülni a kockázatot.

Megoldás: online edzés

Különböző applikációk segítségével versenyezhetnek egymással az emberek, így visszatér valami a régi közös munka adrenalinjából. „Ez is egy módja annak, hogy sport-bajtársi közösséget építsünk, ami most a személyesen meghozott óvatos döntéseink miatt kimarad a mindennapokból”, mondja dr. Marr környezetmérnök, a fertőző vírus-részecskék terjedését kutató szakértő.

(Fazekas Erzsébet, újságíró)

Forrás: https://news.yahoo.com/gym-trainer-exposed-50-athletes-185700375.html

Kapcsolódó témák
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró Megjelenés dátuma: 2021.03.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a tüdő témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...