COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.26.
Szerző: Fazekas Erzsébet egészségügyi újságíró
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban senki se lett beteg, sőt, nem is fertőződött meg a vírussal. Mi állhat ennek a hátterében?

Dr. Linsey Marr – aki szintén a terem egyik állandó vendége – a légi vírusátvitel szakértője, nem csodálkozott ezen. Szakterülete a levegőminőség, a kül- és beltéri légszennyezés kérdése. Olyan kutatólabort vezet, ahol a légáramlást, a légszennyező anyagok kiáramlását, átalakulását, terjedését vizsgálják. Azt kutatják, miként lehet fizikai, kémiai beavatkozással megváltoztatni a potenciális fertőző részecskéket a természetes környezetben. Érdeklődése fókuszában a fertőző betegségek (influenza, Ebola, a legionella) levegőben való terjedésének eddigi kérdései mellé most bekerült a SARS-CoV-2 is.

Dr. Marr tehát, a pandémia kezdete óta kidolgozta, hogy adott zárt térben, milyen feltételek mellett lehet biztonságos a közös torna. Javaslatára az edzőterem tulajdonosa olyan eljárásrendet vezetett be, ami az ott tornázók számára – a példa szerint sikeresen –, minimálisra csökkentette a fertőzési kockázatot.

A biztonságos edzéshez elsődleges a nagy tér, a jó szellőzés

A legfontosabb, hogy megfelelően kell megtervezni a légjárat útvonalát– rögzítette a teendőket. Alapelve: jó légáramlás, megfelelő elrendezés, kellő távolság a másik testépítőtől. Az áramlási sebesség figyelembe vételével kiszámolta az optimálisan szükséges légmennyiséget. A raktárépületben lévő fitneszteremnek több nagyméretű, garázsajtószerű bejárata van. A nyitott ajtókon beáramló levegő miatt olyan, mintha a szabadban edzenének. Dr. Marr terveinek megfelelően az összes edzőgépet az ajtók közelébe rakták, 3-4 méteres távolságokban egymástól, ezért néhány géphasználó olykor megengedi magának, hogy leveszi a maszkot. Dr. Marr mindenkit figyelmeztet, ne tegye, mert torna, mozgás közben igen erőteljes a ki-belégzés, az esetleg fertőző részecskék ilyenkor nagy sebességgel áramolnak ki a tüdőből. „Minél keményebb az edzés, annál több aeroszol képződik, nagyobb annak rizikója, hogy fertőző partikula kerülhet a közös légtérbe, és megtörténhet a vírusátvitel.”

„A biztonságos edzés kulcsa a légáram, a jó szellőzés” – ismétli dr. Marr. Ennek hiánya miatt történhetett, hogy nemrégiben egy kanadai edzőteremben egy tünetmentes személy 85 embert fertőzött meg. Míg a spin stúdió minden higiéniai előírást betartott, nem figyeltek a levegő áramoltatására. „Az időt, energiát legalább felerészben a levegő és nem a felületek megtisztítására kell fordítani. Légszűrő rendszerre is érdemes áldozni”– véli dr. Marr környezetmérnök, s arra figyelmeztet, aki tornázni akar, olyan helyre menjen, ahol sok az ajtó, ablak, nagy a tér, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni az érintkezést másokkal. Ahol e feltételek hiányoznak, ott segíthet a széndioxid detektor a beltéri edzések kockázatának csökkentésében.

Érdemes kerülni a tömeget

A kitörés esélyének minimalizálására minden edzőteremre érvényes lehet néhány általánosságban megfogadható stratégia: elsősorban is érdemes kerülni a tömeget. Akkor kell edzeni, amikor alig vannak. A légtérbe feltétlenül külső levegőt kell beengedni. Ha a hideg miatt nem lehet minden nyílászárót nyitva tartani, nagy a széndioxid mérő szerepe. Az eszköz figyeli a levegő összetételét (Co2 tartalmát), s magas értéknél jelez – ez arra utal, hogy nagy tömegben gyűlt fel a térben a sok kilélegzett levegő, amiben nagyobb valószínűséggel több potenciálisan fertőző részecske lehet jelen. A detektor segítségével meg lehet becsülni a kockázatot.

Megoldás: online edzés

Különböző applikációk segítségével versenyezhetnek egymással az emberek, így visszatér valami a régi közös munka adrenalinjából. „Ez is egy módja annak, hogy sport-bajtársi közösséget építsünk, ami most a személyesen meghozott óvatos döntéseink miatt kimarad a mindennapokból”, mondja dr. Marr környezetmérnök, a fertőző vírus-részecskék terjedését kutató szakértő.

(Fazekas Erzsébet, újságíró)

Forrás: A gym trainer exposed 50 athletes to COVID-19, but no one got sick — because one member is a ventilation expert who redesigned the room's layout

Bővebben
Kapcsolódó témák
Szerző: Fazekas Erzsébet egészségügyi újságíró Megjelenés dátuma: 2022.02.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.