Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?

Mi történik az IPF Centrumban?

A beteget részletesen kikérdezik, értékelik a leleteket és a centrumban még elvégzett vizsgálatok – bronchoszkópos vizsgálat, esetleg tüdőbiopszia – eredményét. Egy radiológusból, tüdőgyógyászból, onkológusból, klinikai immunológusból, illetve patológusból álló szakértői csapat hozza meg a döntést arról, hogy milyen típusú tüdőfibrózisról van szó.

A vizsgálatokról

A hegesedés mértéke és a tüdő állapota az alábbi vizsgálatokkal mérhető fel:

  • légzésfunkciós vizsgálat (spirometria),
  • diffúziós kapacitásmérés,
  • artériás vérgázvizsgálat.

Légzésfunkciós vizsgálat

A spirometriás vizsgálat során megvizsgálják, hogy a tüdő mennyi levegőt képes megtartani, és hogy milyen gyorsan képes keringetni azt. Tüdőfibrózis esetén ez nehézséget okoz, hiszen általában kisebb a tüdő térfogata. A vizsgálat során a beteg egy szájcsutorán keresztül végez az orvos instrukciói szerint be- és kilégzéseket. Az eredményt számítógép értékeli, figyelembe véve a vizsgált személy korát, nemét, testsúlyát, magasságát.

Diffúziós kapacitásmérés

A diffúziós kapacitásmérés arról ad pontos képet, hogy az oxigén és a széndioxid milyen eredményesen cserélődik a léghólyagok falán keresztül. A vizsgált személy egy speciális gázkeveréket lélegez be, és az ezután kifújt levegő kerül elemzésre.

Artériás vérgázvizsgálat

Az artériás vérvizsgálat levett vérmintából állapítja meg a vérben lévő oxigén és széndioxid szintjét.

A terápia betartása létfontosságú

IPF típusú tüdőfibrózis esetén a betegség súlyossága határozza meg a kezelés típusát és annak menetét. A szakértői csapat által felállított diagnózis az alapja a személyre szabott terápiának, amelynek alapja elsősorban a megfelelő étrend és fizikai aktivitás. Bár a tüdőfibrózis visszafordíthatatlan állapotot jelent, a terápia követése jelentősen lassíthatja a betegség romlását, segítgeti a magasabb életminőség fenntartását.

Mit tehetünk hozzátartozóként?

Figyeljünk oda beteg hozzátartozóinkra, mert az ünnepek alatt a szükséges távolságtartás, a kórházi látogathatóság korlátai lelkileg is még nehezebb helyzetbe hozhatják a betegségben szenvedőket.

Forrás: Action Heller Consulting

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Hogyan fogadjuk el az IPF diagnózist?
Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) ritka betegségnek számít, melynek előfordulása kevesebb mint 1, 2000 lakosra vetítve. Mit tehetünk, hogy könnyebben elfogadjuk a diagnózist?
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.