Spirometria

Spirometria

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mit nevezünk spirometriának? Mikor lehet indokolt a spirometria? Hogyan történik a vizsgálat?

Mit nevezünk spirometriának?

A légzés minőségét, a tüdő térfogatát és a keringés vizsgálatát tartalmazó vizsgálatot légzésfunkció, azaz spirometria vizsgálatnak nevezzük.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A spirométer egy speciális készülék, amivel kimutathatóak a légzéssel kapcsolatos értékek. Egy egyszer használatos fúvókán keresztül kell léglegezni (orvosi utasítás szerint), és a készülékre csatlakoztatott számítógép kivetíti a mért értékeket. A szakorvos a vizsgálat eredményeit összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, és ennek tükrében felállítja a diagnózist, ha szükséges a kezelési tervet.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Az alábbi esetekben ajánlott a légzésfunkció vizsgálat elvégzése:

  • Asztmás tünetek,
  • légzészavar,
  • légszomj,
  • fulladásos rohamok,
  • mellkasi nyomás,
  • nehezített légzés.

A légzészavarok hátterében számos ok állhat, a spirometria vizsgálat ebben nyújt segítséget, ugyanis a vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának felmérésére. Fontos azonban tudni, hogy az eredmények függvényében további vizsgálatokra is szükség lehet.

Útmutató

  • A spirometria egy légzésfunkció vizsgálat, amely a tüdő állapotáról nyújt információt. 
  • Légzészavarok fennállása esetén segíti a diagnózist.
  • Amnyniben asztmás tüneteket, légzészavart tapasztalunk, forduljunk orvoshoz
Spirometria - Részletesen a témáról
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.