Spirometria

Spirometria

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mit nevezünk spirometriának? Mikor lehet indokolt a spirometria? Hogyan történik a vizsgálat?

Mit nevezünk spirometriának?

A légzés minőségét, a tüdő térfogatát és a keringés vizsgálatát tartalmazó vizsgálatot légzésfunkció, azaz spirometria vizsgálatnak nevezzük.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A spirométer egy speciális készülék, amivel kimutathatóak a légzéssel kapcsolatos értékek. Egy egyszer használatos fúvókán keresztül kell léglegezni (orvosi utasítás szerint), és a készülékre csatlakoztatott számítógép kivetíti a mért értékeket. A szakorvos a vizsgálat eredményeit összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, és ennek tükrében felállítja a diagnózist, ha szükséges a kezelési tervet.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, ülő vagy álló testhelyzetben zajlik, becsipeszelt orral. Történhet nyugalmi állapotban, de terhelés alatt is. A vizsgálat alatt semmi más teendőnk nincs, csak nyugodtan, a lehető legtermészetesebben lélegezni. A vizsgálat ideje áltlalában 15-30 perc. A vizsgálat előtt 2 órával már ne fogyasszunk megterhelő ételeket, kávét vagy szénsavat üdítőt, dohányosok esetében a vizsgálat előtt 4 órával nem ajánlott rágyújtani. Bármilyen szedett gyógyszerről tájékoztassuk a vizsgálatot végző orvost.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Az alábbi esetekben ajánlott a légzésfunkció vizsgálat elvégzése:

 • Asztmás tünetek,
 • légzészavar,
 • légszomj,
 • fulladásos rohamok,
 • mellkasi nyomás,
 • allergia,
 • tüdőgyulladás,
 • nehezített légzés.

A légzészavarok hátterében számos ok állhat, a spirometria vizsgálat ebben nyújt segítséget, ugyanis a vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának felmérésére. A COPD diagnosztizálására és ellenőrzésére is rendszeresen alkalmazzák a vizsgálatot. Sportolóknál előfordulhat ún. terheléses asztma, amely felismerésében szintén hasznos lehet a vizsgálat. Fontos, hogy egészségesen menjen a spirometria vizsgálatra, már kisebb megfázás esetén sem végezhető el, hiszen nem feltétlenül kapunk pontos eredményt. Szintén fontos azonban tudni, hogy az eredmények függvényében további vizsgálatokra is szükség lehet.

Útmutató

 • A spirometria egy légzésfunkció vizsgálat, amely a tüdő állapotáról nyújt információt. 
 • Légzészavarok fennállása esetén segíti a diagnózist.
 • Amennyiben asztmás tüneteket, légzészavart tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.
Spirometria - Részletesen a témáról
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a szabadban töltött idő? Valóban kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk, ha több időt töltünk a szabadban? Egy január 16-i finn tanulmány a természet és bizonyos gyógyszerek szedésének kapcsolatát vizsgálta.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?