Az alvásparalízis

Az alvásparalízis

Az alvásparalízis

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces gonosz lényekről, amelyek éjszaka megrémítik a tehetetlen embereket. De mi is az alvási paralízis és mit tehetünk ellene?

Mi az alvási paralízis?

Az alvási paralízis, vagyis bénulás olyan érzés, amikor tudatunknál vagyunk, de képtelenek vagyunk mozogni vagy megszólalni. Ez általában akkor fordul elő, amikor az ébrenlét és az alvás szakaszai között vagyunk. Tarthat néhány másodpercig, de akár néhány percig is. Néhányan mellkasi nyomást vagy fulladást is tapasztalhatnak közben. Az alvási bénulás más alvászavarokat, például a narkolepsziát is kísérheti. 

Az alvási bénulás okai

A kutatók úgy vélik, hogy az alvási bénulást a megzavart gyors szemmozgási ciklus okozza, mivel ez többnyire a REM-fázisban fordul elő. Ebben a szakaszban az agyunk általában megbénítja az izmokat. Ám az alvási bénulás során félig ébren van az illető, és így tudatában van annak, hogy nem tud mozogni. Ha elalvás közben következik be, azt hipnagógiás vagy predormitális alvási bénulásnak nevezik. Ha ébredés közben történik, azt hipnopompikus vagy posztdormitális alvási bénulásnak nevezik. 

Az egyéb okok közé tartozik a stressz és a megzavart alvási ütemtervek (gondoljunk csak a jetlag-re vagy egy egész éjszakás fennmaradásra). Számos tanulmány talált összefüggést a szociális szorongás vagy pánikbetegség és az alvási bénulás között is.

Nyilvánvaló, hogy az alvási paralízis ijesztő lehet. Az élményt gyakran kísérik zajok (például hangos zümmögés), az ágyból való kirángatás vagy a repülés érzése, valamint a légzési nehézség. 

Kinél alakul ki az alvási bénulás?

10 emberből akár 4-nél is előfordulhat alvási paralízis élete során. Ezt az állapotot gyakran tinédzserkorban észlelik először. De bármilyen korú személynél előfordulhat. Íme, pár ismert tényező, amelyek összefüggésbe hozhatók az alvási bénulással:

 • Alváshiány
 • Jetlag
 • Mentális állapotok, például stressz vagy bipoláris zavar
 • Háton alvás
 • Alvási problémák, például narkolepszia vagy éjszakai lábgörcsök
 • Bizonyos gyógyszerek, például az ADHD kezelésére szolgáló gyógyszerek használata
 • Szerhasználat

Hogyan kezelhető az alvási paralízis?

A legtöbb embernek nincs szüksége kezelésre az alvási bénulás miatt. Bármilyen alapbetegség, például narkolepszia kezelése segíthet, ha szorong, vagy nem tud jól aludni. Ezek a kezelések a következőket foglalhatják magukban:

 • Az alvási szokások javítása – például annak biztosítása, hogy minden éjszaka 6-8 órát aludjon.
 • Antidepresszáns gyógyszerek alkalmazása, ha azt az alvási ciklusok szabályozására írják fel.
 • Minden olyan mentális egészségügyi probléma kezelése, amely hozzájárulhat az alvási bénuláshoz.
 • Egyéb alvászavarok, például narkolepszia vagy lábgörcsök kezelése.

Feltétlenül keresse fel orvosát, ha az alvási bénulás rendszeresen megakadályozza, hogy jól aludjon.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.